HIRDETÉS

 

Népszerű Kincsem-vetítések, díjazott filmek: véget ért az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Antal Erika 2017. november 12., 20:04
HIRDETÉS

A 25 évhez méltó, gazdag és színvonalas programot állítottak össze az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői. A Herendi Gábor által rendezett magyar sikerfilm, a Kincsem vetítése koronázta meg a rendezvénysorozatot.

Nagy volt a várakozás szombaton Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota a délutáni órákban megtelt érdeklődőkkel, a versenyprogram mellett a dokumentumfilmek, a Kozma Orsi Quartet koncertje, a díjkiosztás is sok nézőt vonzott,

HIRDETÉS

a Kincsemet pedig sokan állva nézték végig.

A közönségtalálkozón Herendi Gábor rendezőt és Hegedűs Bálint forgatókönyvírót Gáspárik Attila, a filmfesztivál művészeti igazgatója faggatta a film létrejöttének ötletéről, a forgatások helyszínéről, a lovakról, amelyekkel dolgoztak, a színészekről, akiknek meg kellett tanulniuk lovagolni, a több száz statisztáról, kellékekről, jelmezekről.

Olyan érdekességeket tudhatott meg a közönség például, hogy a Baden-Baden-i jelenetet egy 19. században épült bécsi lóversenypályán forgatták, amelyre a mai napig nagyon vigyáznak. Száz lovat szállítottak ki a helyszínre, és naponta több száz statisztával dolgoztak.

Arról is beszélt a rendező, hogy több ló alakította a Kincsem szerepét, hiszen egy lovat a rendelkezésükre álló idő alatt nem lehetett volna mindenre betanítani. Volt olyan, amely elviselte a tűz látványát, másik pedig vezényszóra képes volt lefeküdni és felállni.

Ahhoz, hogy a dramaturgia szerinti lóversenyeket is megvalósítsák a filmben, számtalan lóversenyt filmeztek, amelyekből mint egy kirakóst válogatták ki a legmegfelelőbb képkockákat.

A forgatókönyvíró elmondta, zömében fikció a történet, bár voltak létező személyek, mint például a gróf, a zsoké, vagy a tréner, ahogy a ló mellett megjelenő és fontos szerepet betöltő macska is létezett. A színészek számára az volt a kezdeti nehézség, hogy nem tudtak lovagolni.

Az nagyon hamar kiderült számomra, hogy ha úgy kezdünk castingolni, hogy az első kérdés az, hogy tudsz-e lovagolni, akkor nagyon szűk körből tudunk választani

– idézte a szereplőválogatást a rendező. A színészeknek három hónapjuk volt, hogy az előkészületek alatt megtanuljanak lovagolni, felkészüljenek a szerepre. Naponta jártak edzésekre, de a veszélyes jeleneteknél természetesen kaszkadőrök segítették a munkájukat, hiszen, ha valamelyik szereplő megsérült volna forgatás közben, az nagy kiesést jelentett volna – tette hozzá Herendi Gábor.

A filmvesztivál másik jelentős eseménye a szombat esti díjkiosztás volt. A zsűri elnöke, Kincses Réka film- és színházi rendező, író, drámaíró, valamint Laurențiu Damian filmrendező, forgatókönyvíró, a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház és Filmművészeti Egyetem tanára, a Romániai Filmművészek Szövetségének tanára jelentette be a díjazott filmeket és azok alkotóit.

A 49 rövidfilmről a héttagú zsűrinek kellett döntenie, ami nem volt könnyű feladat, hiszen sokféle alkotás szerepelt, különböző témákkal.

A zsűri négy napig azon gondolkodott, hogy milyen nehéz rövidfilmet csinálni, elmondani egy jó történetet – mondta Kincses Réka, míg Laurențiu Damian arra biztatta a közönséget, hogy a jövőben minden vetítésre ilyen sokan üljenek be, mint az utolsó, legfontosabb napon a Kincsemre.

Azok, akik nem nézték végig az összes versenyfilmet, a díjazottakat vasárnap délelőtt tekinthették meg, akárcsak a Kincsemet, amelynek vetítését megismételték a szervezők.

A 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazottai:

A zsűri különdíja a film képi világáért – Thomas Horat, Corina Schwingruber Ilić: Az Erdőben (Svájc)

A diákzsűri díja, Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtoll: Paul Philipp: Mahler úr különleges képességei (Németország)

Simó Sándor Emlékdíj a legjobb diákfilmnek, felajánló a Maros megyei MADISZ, a Maros megyei tanács támogatásával – Búzási Gyopár: Babuka a fűben (Románia)

A Nemzeti Kulturális Alap díja – Lotfi Achour: Báránytörvény (Tunézia)

A Maros megyei tanács díja – Hammudi Al-Rahmoun: Szerep (Spanyolország)

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíja, felajánló Marosvásárhely önkormányzata – Adrian Silișteanu: Írott / Íratlan (Románia)

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS