Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nemsokára beüzemelik a gyergyószentmiklósi fatelepet – a rászorulók segítése a cél

Baricz-Tamás Imola 2018. augusztus 29., 13:09
HIRDETÉS

A gyergyószentmiklósi önkormányzat igényfelmérést végzett még tavaly azzal a céllal, hogy beüzemelhesse a tűzifa-értékesítésre szánt telephelyet, nemrég pedig a jogosultságra vonatkozó szabályzatot is elfogadta a képviselő-testület. Az igények megerősítésére szeptember 3-7. között lesz lehetőség.

Nem az anyagi nyereség a cél, hanem, hogy ellássák a leginkább rászoruló embereket tüzelővel Fotó: Gecse Noémi

Az év elején meghirdetett lehetőségre, az önkormányzati erdőkből kitermelendő tűzifa-vásárlásra számos gyergyószentmiklósi jelezte igényét. A kitermelt tűzifát pontozási rendszer alapján adja el az önkormányzat.

A leginkább rászorulóknak

A módosult erdészeti törvény lehetőséget adott arra, hogy az önkormányzatok fatelepeket létesítsenek. A Gyergyószentmiklóson létrehozott teleppel a városvezetés célja, hogy

segítse a leginkább rászoruló helyieket abban, hogy hivatalosan vásárolhassák meg a téli tüzelőt.

HIRDETÉS

A fatelep létrehozása sokaknak nagy segítség. Nemrég a képviselő-testület szabályzatot és pontozási rendszert fogadott el, hogy leginkább azon gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkező rászoruló lakosokon segítsen – többek között az egyedül élő időseken, a családban sérült személyt gondozókon, kisnyugdíjasokon –, akiknek nagy erőfeszítésbe kerül a téli tüzelő beszerzése. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere korábban elmondta,

semmiképpen nem az anyagi nyereség a cél, hanem, hogy ellássák a leginkább rászoruló embereket tüzelővel.

A tűzifa ára várhatóan a piaci ár körüli lesz. A hivatalos tűzifatelep létrehozásával a falopások számának a csökkenését is reméli a városvezetés, mivel az ipari feldolgozásra alkalmas rönkök mellett egy ideje a fatolvajok tűzifát is kínálnak eladásra. A fatelep működésével az „ügyeskedők”, a feketegazdaság visszaszorítását szeretnék elérni.

Fotó: Pál Árpád

Az igénylés megerősítésére várják a lakókat

A polgármesteri hivatalban korábban leadott igénylések kiegészítésre szorulnak. Azok a személyek, akik az előző igényfelmérés alkalmával kitöltötték a típusnyomtatványt, és leadták azt az ügyfélfogadóba, azok szeptember 3. és 7. között különböző igazolásokat, iratokat kell csatoljanak a kérésükhöz. A szabályzat egy pontrendszert is tartalmaz, mely alapján az önkormányzat munkatársai a jogosultsági sorrendet felállítják.

Ahhoz, hogy a kérések elbírálhatóak legyenek, a képviselő-testület által jóváhagyott szabályzat szerint minden kérést külön fognak pontozni. Ehhez szükséges, hogy azok a személyek, akik az év elején letették igénylésüket, erősítsék meg azt, további akták leadásával

– ismertette Fórika Krisztina a gyergyószentmiklósi önkormányzat sajtószóvivője.

Szükséges iratok
Hiánypótlásra a következő akták leadása szükséges: igazolás, hogy nincs elmaradás az adók befizetésében (Certificat de atestare fiscala); egy utolsó számla (nem lehet mobiltelefon-számla)/ bérleti szerződés, amely bizonyítja, hogy az igénylő a megadott címen lakik; személyazonossági igazolvány; jövedelemigazolás – az Országos Adóhivataltól (ANAF); sérültségi fokozat besorolását bizonyító igazolás. Az építkezési engedély  azon személyek esetében szükséges, akik 24 centiméternél vastagabb, építkezésre alkalmas fára tettek le korábban igénylést.

A szabályzat többek között kitér arra is, hogy

egy évben egy család összesen legtöbb 5 köbméter fenyőfát vásárolhat, a lakók általában méterben szokták ezt számolni, ez 7 űrméter fának felel meg.

Fotó: Veres Nándor

A szabályzat előírja azt is, hogy a pontozást követően az önkormányzat kifüggeszti a névsort, és értesíti a jogosultakat. Az értesítéstől számított öt nap áll majd a rendelkezésükre, hogy az önkormányzat pénzügyi osztályán kifizessék a fa árát. Az itt kapott számla felmutatásával, öt napon belül elszállíthatják a mellékgazdaságtól a számukra jóváhagyott tüzelőt.

A képviselő-testület egy korábbi döntése értelmében jelenleg a város erdeiből három helyszínen összesen 470 köbméter fát termelnek ki, és ebből a kitermelésből csak a tűzifát fogják árusítani. De tervezik, hogy további kitermelések során is a tűzifának valót a szabályzat értelmében értékesítik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS