HIRDETÉS

Nem lehet csak úgy mintát venni egy köztéri szoborról

Balázs Katalin 2018. június 19., 13:02 utolsó módosítás: 2018. június 19., 13:03
HIRDETÉS

Egy marosvásárhelyi iskola kérte meg Burján-Gál Emil gyergyószentmiklósi képzőművészt a Fogarasy-címer elküldésére, ezért az alkotó a Szent Miklós-templom közelében lévő, Fogarasy Mihály püspök szobra alatti talapzatról kívánt címermintát venni. Szóbeli esperesi engedéllyel dolgozott, de ez kevésnek bizonyult a helyi rendőröknek, akik fényképezve őt kérték számon, milyen alapon munkálkodik.

A katolikus templom és a volt zárda szomszédságában lévő Fogarasy-címer és szobor. A napokban többen fényképezték Fotó: Balázs Katalin

Burján-Gál félbehagyta a mintavételt, írásos engedélyért folyamodott a római katolikus egyházhoz, és annak birtokában folytatta munkáját. A helyi rendőrség ellenőrzésére ezúttal sem kellett sokáig várni, és az is hamar kiderült,

az egyházi igazolás jó, csak kevés, a polgármester láttamozására is szükség van.

A számos gyergyószentmiklósi köztéri szobor megalkotója az önkormányzatnál folytatta napját, ahol ígéretet kapott a jóváhagyásra. A készpénznek vett ígéret birtokában látott hozzá a további munkához, és szembesült azzal, hogy a helyi rendőrség még mindig elégtelennek tartja a jogosultságra vonatkozó igazolásokat.

Félbehagyta tehát újra a munkát Burján-Gál Emil, hogy írásos bizonyítékot szerezzen a polgármestertől.

Ennek újdonsült tulajdonosaként találkoztunk az önkormányzat épülete előtt, és mesélte el históriáját. Dühösen, hiszen időközben eső is esett, és nem tudta, a mintavételre használt anyag hogyan fog reagálni a vízre, feltételezte, hogy kezdhet mindent elölről.

A történtek kapcsán a sajtószóvivőtől kértünk választ arra, miért részesült a képzőművész ilyen bánásmódban, milyen eljárás szükséges akkor, ha valaki köztéri szobrokról kíván mintát venni, illetve más beavatkozást végezni.

HIRDETÉS

„Bármilyen, közterületen álló szobron, emlékműn történő beavatkozáshoz, mintavételhez az adott alkotás tulajdonosa és a város polgármestere írásos beleegyezését kell kérni, hogy a személyigazoltatás esetén legitimálni tudja magát és a tevékenységet, amelyet végez. Ez érvényes az alkotás elkészítőjére is, mivel az alkotást elkészülte után írásos dokumentummal átadta a megrendelőnek, és akkortól az már a megrendelő tulajdonát képezi” – áll a gyergyószentmiklósi önkormányzattól érkezett válaszban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS