Nem hozhatják a frászt a fogyasztókra többhavi számlákkal

Nem hozhatják a frászt a fogyasztókra többhavi számlákkal

Az ANRE rendelete előírja azt is, hogy milyen információkat kell kötelezően feltüntessenek a számlákon a szolgáltatók. Képünk illusztráció

Fotó: Jakab Mónika

Havonta kell számlázzanak a villamosenergia-szolgáltatók a fogyasztók számára, továbbá késedelmes számlázás esetén részletfizetési lehetőséget kell biztosítsanak, a kiszolgáltatott fogyasztók pedig bármikor igénybe vehetik ezt a lehetőséget – szigorította az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) az áramszolgáltatókra vonatkozó törvényt. Az intézkedés oka az, hogy gyakoriak voltak az ilyen jellegű kihágások az utóbbi időben – mondta el a Székelyhonnak a hatóság alelnöke.

Széchely István

2023. február 08., 07:552023. február 08., 07:55

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) új rendelete, amelyben szigorítják a villamosenergia-szolgáltatókra és az elosztóhálózatok működtetőire vonatkozó előírásokat. E szerint a háztartási, valamint a végső szolgáltatók által átvett fogyasztók számára

havonta kell számlázzanak az áramszolgáltatók.

Ez nem jelent havi óraleolvasási kötelezettséget is, a törvény értelmében háromhavonta kell leolvassák a villanyórákat – mondta el kérdésünkre Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Azokban a hónapokban, amikor nincs leolvasás, a fogyasztó által leolvasott óraállás, vagy a fogyasztási egyezmény alapján számláznak, ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésre, akkor számlázhatnak becsült fogyasztási érték alapján – magyarázta.

A fogyasztónak joga van fogyasztási egyezményt kötni, és eldöntheti, hogy azokban a hónapokban, amikor nem olvassák le a villanyórát, mennyit számlázzon számára a szolgáltató.

Az egyezmény tartalmaz egy táblázatot az év tizenkét hónapjával és minden hónaphoz hozzá van rendelve az az energiamennyiség, amelyet a szolgáltató kiszámláz a fogyasztónak.

Bővítette a szakhatóság az áramszolgáltatók klienseinek jogait

Az új rendelet értelmében bizonyos esetekben részletfizetési lehetőséget kell biztosítsanak a szolgáltatók a fogyasztók számára.

„Ha egyszerre több mint egy hónapi fogyasztást számláz ki számukra a szolgáltató, akkor kérniük sem kell. Ilyenkor automatikusan fel kell ajánlja a szolgáltató a részletfizetés lehetőségét, és a fogyasztó majd eldönti, hogy él a lehetőséggel vagy nem.

Idézet
A kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók bármikor kérhetik a részletfizetés lehetőségét, nem csak akkor, amikor késve érkezik a számla és több havi fogyasztásukat tartalmazza.

Ők bármelyik számlára kérhetik a három hónapos részletfizetési lehetőséget” – ismertette az illetékes.

Kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztónak főként a kis jövedelműek minősülnek, illetve mindenki más, aki a vonatkozó, a 2021-ben megjelent, kiszolgáltatott fogyasztók törvényébe foglalt kritériumoknak megfelel, például betegség vagy egyéb okok miatt – tájékoztatott Nagy-Bege Zoltán.

Az új előírás értelmében a végső fogyasztónak megfelelő értesítést kell kapnia minden, a szerződési feltételek módosítására vonatkozó szolgáltatói szándékról, továbbá a tényleges villamosenergia-fogyasztásáról és annak költségeiről. Utóbbiról olyan gyakorisággal kell tájékoztatást kapnia, hogy

saját villamosenergia-fogyasztását szabályozni tudja.

Az okos fogyasztásmérővel – távolról leolvasható villanyórával – rendelkező fogyasztónak joga van arra is, hogy dinamikus árú villamosenergiára kössön szerződést. Ez elsősorban az ipari fogyasztóknak szól. Ha egy fogyasztó ilyen szerződést köt, akkor az adott napon érvényes energiapiaci árakon kapja az áramot – ez akár óránként változó árat jelent.

„Ez nyilván azoknak éri meg, akik dönthetnek arról, hogy mikor fogyasszanak és mikor nem, ugyanis nappal nagyságrendekkel nagyobb az ár, mint éjszaka” – magyarázta az ANRE alelnöke.

korábban írtuk

„Elbutulnak” az okos villanyórák
„Elbutulnak” az okos villanyórák

Nem továbbítja a szolgáltatónak a fogyasztásra vonatkozó adatokat a Székelyudvarhelyen felszerelt okos villanyóráknak legalább a harmada. Az áramszolgáltató vállalat megyei kirendeltségénél érdeklődve megtudtuk, hogy nem helyi gondról van szó.

A lakossági fogyasztók okos villanyórái esetében gyakoriak az adattovábbítási problémák – az ezzel kapcsolatos kérdésünkre Nagy–Bege Zoltán elmondta, valóban vannak ilyen esetek, bírságolt is ilyen okok miatt az energiaár-szabályozó hatóság, ugyanis az óráknak továbbítaniuk kell az adatokat, hogy a fogyasztó, de az elosztóhálózat működtetője is követni tudja a fogyasztást.

A kihágások tették szükségessé az intézkedést

Az ANRE rendelete előírja azt is, hogy milyen információkat kell kötelezően feltüntessenek a számlákon a szolgáltatók április elsejétől. Ugyanakkor előírja, hogy

a szolgáltató köteles olyan weboldallal rendelkezni, amely a végfelhasználó számára biztonságos, valós idejű, ingyenes, jelszóval védett hozzáférést biztosít a számlák összegére és a fogyasztási előzményekre vonatkozó információkhoz,

valamint biztosítja a lehetőséget a fogyasztónak az óraleolvasás adatainak, valamint az esetleges kérések, panaszok továbbítására.

Az új előírások kidolgozására azért volt szükség, mert az utóbbi időben sok volt az ilyen jellegű kihágás.

„Nem számláztak időben, amikor megérkeztek a számlák, akkor három, négy, öt hónapi fogyasztás szerepelt rajtuk, azt pedig nyilván nem mindenki tudja kifizetni – ezért jöttünk a részletfizetési kötelezettséggel. A fogyasztóvédelem részéről volt egy kezdeményezés, hogy egyszerűsítsük a számlákat, ez egy másik előírása ennek a szabályzatnak.

Idézet
Egyszerűsített számlák lesznek, de nyilván, a számla csatolmányában ott lesz minden egyes információ, ami a fogyasztóhoz el kell jusson.

Nem biztos, hogy a fogyasztókat minden érdekli, ami a csatolmányban van, ezért az első oldalon kell legyenek a lefontosabb információk, így próbáljuk átláthatóbbá tenni a számlákat” – mondta az ANRE alelnöke az új előírásokkkal kapcsolatban.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor Miklós Csongorral.

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig
2024. június 01., szombat

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba

Nagy volt a zsivaj pénteken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola udvarán: a step by step (lépésről lépésre) tagozatos pedagógusok és elemis diákok vendégeket fogadtak, akikkel együtt játszottak, alkottak, ugráltak.

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba
2024. június 01., szombat

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította

Az esztendő hatodik hónapja vélhetően a római Jupiter feleségéről, Juno istennőről kapta a nevét. A Nap ekkor tartózkodik a leghuzamosabb ideig az égbolton, de ez nem föltétlenül tükröződik az időjárásban.

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította
2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
2024. május 31., péntek

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ

Baróton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) többségbe szeretne kerülni a helyi tanácsban, ezáltal megszerezné a jogot az alpolgármester nevesítésére: ezzel a célkitűzéssel fut neki a választásoknak a helyi szervezet.

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ
2024. május 31., péntek

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek

Két autó ütközött, egy személy súlyosan megsérült péntek délután a Maros megyei Mikefalván.

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!