Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mozgatható zászlórudakat ajánlanak fel azoknak, akik nem félnek kitűzni a székely lobogót

Bíró Blanka 2017. szeptember 22., 22:29
HIRDETÉS

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 21-ei tisztújító ülésén meghirdetik a centenáriumi évet. 2018-ban lesz száz éves a székely önrendelkezési törekvés és az SZNT is – számolt be pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs.

Fotó: Boda L. Gergely

Az SZNT elnöke emlékeztetett, hogy 1918. november 19-én gróf Bethlen István felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot. Akkor a népek önrendelkezési jogára hivatkozva tettek erőfeszítéseket, hogy megőrizzék a székelység autonómiáját.

A jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára hivatkozva küzd a székelység önrendelkezéséért a jog és a demokrácia eszközeivel.

HIRDETÉS

A következő egy esztendő minden eseménye – rendezvények, konferenciák, a Székely Szabadság Napja – a centenárium jegyében zajlik,

és elkészítik az autonómiaküzdelem mérlegét. Ezek sorába illeszkedik az SZNT akciója, hogy a következő hónapokban 50 költöztethető, nagyméretű székely zászlót és tartórudat ajánlanak fel egyházaknak, magánszemélyeknek, vagy akár önkormányzatoknak, hogy ezeket falvakban, városokban feltűnő helyen állítsák fel, és a lobogót tűzzék ki.

A hét méteres zászlórudat négy betonkocka tartja, felállítása nem kötött építkezési engedélyhez, hiszen hasonló módon állítják fel a vendéglők hatalmas ernyőit, ugyanakkor bármikor elköltöztethető, ha arra van szükség

– részletezte Izsák Balázs.

Fotó: Gecse Noémi

Az akciót további ötven, majd száz zászlóval folytatják. Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációs alelnöke hozzátette, amikor a székely zászlót a közterületekről kitiltották, megfogalmazták, hogy egy helyett százat kell kitűzni – ezért ajánlják fel a lobogókat.

A tisztújító közgyűlésről elmondták, a széki tanácsok Izsák Balázst jelölték az újabb mandátumra, egyelőre más jelölt nincs.

Ítélethirdetés várható a Siculitas Egyesület által indított perben, amiért a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az állampolgárok gyülekezési jogát próbálta korlátozni a márciusi Székely Szabadság Napján. Izsák Balázs elmondta, pénteken lezajlott az utolsó tárgyalás, egyik fél sem kért halasztást, így már az ítélethirdetés várható. A polgármesteri hivatal elhárító manővert vetett be, válasza nem volt sem elutasítás, sem beleegyezés, de a törvényeknek megfelelően nem oldották meg az állampolgárok gyülekezésre vonatkozó kérését. Tavaly is erre hivatkozva nyertek pert – részletezte Izsák Balázs. Hozzátette, többen kérdezik, minek pereskednek, amikor számtalan bejelentetlen, spontán tüntetés zajlik Románia területén.

A mi világos célunk az autonómia, ezért alkotmányos eszközökkel harcolunk, és aki akadályoz ebben, azt is rákényszerítjük a törvény betartására. A polgármesteri hivatalt, a csendőrséget is

– szögezte le az SZNT elnöke.

Fellobbannak az őrtüzek

Október utolsó hétvégéjén újra fellobbannak az őrtüzek a Székelyföld autonómiája előtt tisztelegve. Izsák Balázs elmondta, még egyeztetnek a protestáns egyházakkal, hiszen akkor emlékeznek a reformáció 500 éves évfordulójára, így közösen döntik el, hogy az őrtüzeket szombaton vagy vasárnap gyújtják meg. A Kárpát-medencében a protestantizmus összefonódott a magyar nemzeti üggyel, és ez ma is így van – szögezte le az SZNT elnöke.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS