Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Modern magyar óvodát adtak át Balánbányán

Kovács Attila 2019. november 17., 17:36
HIRDETÉS

Balánbánya főutcáján, a református templomtól nem messze óvoda épült a város magyar anyanyelvű gyermekei számára. A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának támogatásával elkészült tanintézetet vasárnap adták át.

Fotó: Gábos Albin

Korábban egy alapítványi tulajdonú, romos épület állt azon a telken, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület egy másik területtel cserélt el azért, hogy ott magyar óvoda épülhessen. A terület tulajdonjogának rendezése után tavaly kezdődött el a korszerű, minden igényt kielégítő óvoda építése, amelynek

földszintjén a magyar napközis csoport kap helyet, a tetőtérben pedig bölcsődét szeretnének működtetni.

Mint Orbán Loránd, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, jelenleg huszonkét gyermek jár a másik óvoda magyar csoportjába, ők januártól kezdenek az új helyszínen. Ugyanakkor előkészületben van egy magyar bölcsődei csoport megszervezése is, ők tizenketten vannak.

Fotó: Gábos Albin

A tágas udvarral, játszótérrel, filagóriával ellátott korszerű épület, amelynek elkészítését, felszerelését a magyar kormány óvodafejlesztési programja kétmillió lejjel támogatta, a református egyház tulajdonában van, az óvoda üzemeltetését szerződés alapján a helyi önkormányzatra bízták.

Megkapta jutalmát a közösség

A vasárnapi avatóünnepség a református templomban megtartott istentisztelettel kezdődött, ahol Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Mint mondta, ilyenkor hálát kell adni azért, hogy vannak gyermekek, és vannak szülők, akik vállalják őket, de a hálaadás legyen egyúttal kötelesség és feladat is, mert nem elég az épület, megfelelő pedagógusok is kellenek az oktató-nevelő munkához.

Fotó: Gábos Albin

Az óvodánál Szatmári Szilárd csíkszeredai református lelkész, espereshelyettes szólt a jelenlévőkhöz, majd Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő következett, aki úgy fogalmazott, az új óvoda szilárd alapokat jelent, amely megalapozza a gyermekek iskolai helytállását, és sok szülő érezheti azt, hogy érdemes a magyar nyelvű oktatást választania gyermeke számára.

HIRDETÉS

Dézsi Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka szerint egy újabb győzelemről van szó, amely azt mutatja, hogy az a közösség, amely igyekszik megőrizni önmagát, megkapja méltó jutalmát.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy értékelt, Balánbányának sok szövetségese van, köztük a magyar kormány, az egyházak, politikusok, vállalkozók, akik hisznek a város jövőjében, és a mai nap is azt bizonyítja, hogy van rá okuk.

Fotó: Gábos Albin

Grezsa István, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának koordinálásáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy az óvodában jó színvonalú és keresztyén szellemiségű nevelői munkára számítanak. Emlékeztetett, minden korábbi veszteség ellenére a 21. században a magyarság azon van, hogy a gyarapodó nemzetek sorába emelkedjék.

A hazafiság és a magyarkodás közötti különbség a teljesítményben, az építkezésben rejlik

– utalt a magyar kormány óvodafejlesztési programjára, amely – mint mondta – a magyar jövőről szól. „Minden magyarra számítunk, a balánbányaiakra éppúgy, mint a budapestiekre. Ha egy vérből valók vagyunk, ezt mindennap mondjuk el magunknak” – biztatta a jelenlévőket Grezsa István.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS