Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Grezsa István: jó magyarnak lenni Backamadarason is

Simon Virág 2019. november 17., 19:26
HIRDETÉS

„Száz évig panaszkodtunk, hogy fogy a népünk, fogy az erőnk, megfosztottak minket értékeinktől. Most a Kárpát-medencei magyarságra egységként gondolunk, és büszkén tervezzük a jövőnket. A magyar kormány minden Kárpát-medencében élő magyarnak és nem magyarnak a kezét nyújtja” – mondta Grezsa István, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának koordinálásáért felelős miniszteri biztos vasárnap délután Backamadarason a magyar kormányprogram keretében épült óvoda és bölcsőde átadóján.

Elsőként a kicsik vették birtokukba az óvodát Fotó: Haáz Vince

A miniszteri biztos a backamadarasiakkal együtt büszke arra, hogy magyar, büszkén néz a korszerű épületre, és örvend annak, hogy abban magyarul fognak énekelni meg tanulni a gyermekek.

„Jó magyarnak lenni ma Backamadarason. Itt van az udvaron két cserefa, egyiket 1848-ban ültették, a másikat 1867-ben. A történelmünk részei, csakúgy mint a most épült óvoda. A Kárpát-medencében ötszáz oktatási intézményt újíttatunk fel és százötven óvodát építettünk.

Kíváncsi gyermekek nézik az új épület belsejét Fotó: Haáz Vince

Ma Balánbányán és itt, Backamadarason adtuk át a már elkészülteket, és jövő szombaton Köröstárkány óvodásai örvendhetnek velünk együtt az új épületnek” – hangoztatta a miniszteri biztos. Szerinte

lehetséges, hogy a Kárpát-medencei óvodai program folytatásaként bölcsődei program is indul majd, hiszen Erdély-szerte azt látták, nagy szükség van a bölcsődékre.

Az új óvoda udvarán összegyűlteknek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az irigyek által betömött kutakról és azok megtisztításáról beszélt.

Kató Béla püspök minden gyereknek adott egy kis darabot a piros-fehér-zöld avatószalagból Fotó: Haáz Vince

Elmondta, hogy a református templom szomszédságában lévő telken egy egyházi iskola volt, amelyet nehezen tudtak visszaszerezni, és amely rossz állapotban, betömött kútként állt a település közepén. De a magyar kormány által kapott támogatásnak köszönhetően és a helyi közösség odaállása nyomán ki tudták ásni a betemetett kutat, új óvodát és bölcsődet tudtak építeni.

HIRDETÉS

Nagy-Vajda Levente helybéli református lelkész arról beszélt, hogy nagyon fontos a helyi közösség számára a most épült oktatási intézmény, ahol óvodai és bölcsődei csoport is helyet kap. Szőcs Antal polgármester elmondta,

az elmúlt húsz hónap alatt, amíg az új oktatási intézmény megépült, húsz házasság köttetett, és biztos benne, hogy az új óvodában minden kis szék gazdára fog találni.

Az avatást a gyerekek színes, zenés néptáncos műsora tette hangulatossá. A piros-fehér-zöld avatószalagból minden jelenlévő kisgyerek kapott egy kis darabot emlékbe, majd elsőként birtokukba vehették az ötven férőhelyes új óvodát és bölcsődét.

Püspöki áldással zárult az avatóünnepély Fotó: Haáz Vince
Az új épület mellé új játszóteret is kialakítottak Backamadarason Fotó: Haáz Vince
Szőcs Antal polgármester Fotó: Haáz Vince
Várhatóan minden kis széknek lesz gazdája Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS