Mindennapok a vályogfal másik oldalán

Mindennapok a vályogfal másik oldalán

Segélyosztás. Ha egy család kap, akkor mindenkinek adni kell a veszekedések elkerüléséért

Fotó: Barabás Ákos

Tizennyolc roma család él néhány száz méterre Homoródkarácsonyfalvától. Megdöbbentő körülmények között, az általuk épített vályogházakban laknak, szociális segélyekből, napszámos keresetükből és kosarak, illetve seprűk eladásából teremtik elő mindennapi betevőjüket.

Fülöp-Székely Botond

2017. október 17., 14:002017. október 17., 14:00

2017. október 17., 14:082017. október 17., 14:08

Rajtuk próbál segíteni a Tegyünk Egymásért Egyesület, valamint Barabás Erika önkéntes. Elsősorban a gyerekek sorsát tartják szem előtt, kötelességtudatra nevelnék őket.

Sár, szemét, összetákolt kerítések és házak fogadtak, amint Karácsonyfalvát elhagyva néhány perc múlva elértük a Rókavár elnevezésű helyet, ahol tizennyolc roma család él.

A szülőket a szegénység kényszerítette a település határába, ahol 7–9 négyzetméteres, vályogból – ritkább esetben téglából – épített házakban nevelnek átlagosan négy-öt gyermeket.

Barabás Erika önkéntes és a Tegyünk Egymásért Egyesület képviselői ruhákból összeállított segélycsomagokat vittek a családoknak, őket kísértük el mi is.

Kilenc gyermeke és huszonnyolc unokája van Farkas Ferencnek, aki csak úgy fogalmaz, hogy a Rókaváron kicsit mindenkinek ő az „apukája”. Összeszedett, értelmes ember, aki szívesen beszél a helyi problémákról, és saját lakásával szemlélteti a helyzetet. Házához, amely a telep közepén található, sáros, csúszós, meredek domboldalon haladva lehet eljutni. A körülményekhez képest rendezett udvar fogad: láncra kötött kutya várt a kapuban, távolabb tyúkok a ketrecekben, valamint egy régi főzőkályha is található a ház előtt, amit láthatóan most is használnak.

Galéria

Farkas Ferenc szerint a helyiek fizetnének a szolgáltatásokért. Aki nem, annak nem kell bekötni

Fotó: Barabás Ákos

A tulajdonos egyébként nagy hangsúlyt fektetett háza állapotára is, lefestette, sőt tornácot is épített hozzá. A külcsín azonban egy maximum kilenc négyzetméteres belteret takar, élénk színű falakkal, színes terítőkkel és egy régi, masszív szekrénnyel, vitrinjében porcelándíszekkel, tetején tisztálkodási szerekkel.

Farkas szerint

a közösség legnagyobb problémája az, hogy sem áram, sem vezetékes víz nincs a házakban.

Az ivóvizet jelenleg a patak magasabb részeiről hordják pillepalackokban, szekéren szállítják. Ezt a több száz méteres utat nap mint nap meg kell tenni, a patak alsóbb részei ugyanis szennyezettek a közelbe kihordott trágya, a szétszórt hulladék és az állattetemek miatt.

Idézet
A mosást még megoldják a közelben az asszonyok, de inni már nem lehet ott a patakból

– magyarázta.

Galéria

Nem egyszerűek a mindennapok a Rókaváron. Se a víz, se az áram nincs bekötve a házakhoz

Fotó: Barabás Ákos

Volt ugyan egy kút a vályogházak közelében, de ott elzárta a vizet a polgármesteri hivatal, mert a gyerekek folyton pancsoltak, és nem volt, aki fizesse a fogyasztást. Farkas szerint nem volt helyes, amit a kicsik tettek, de el lehetett volna keríteni a kutat, hogy csak a felnőttek jussanak oda, és akkor megszűnt volna a probléma.

Az áram hiánya is sok kellemetlenséget okoz, hiszen nem tudnak se televíziót, se hűtőt vásárolni, pedig utóbbira nagy szükség lenne az élelmiszerek tárolása miatt.

Idézet
Cigizni nem cigizünk, sem én, sem az asszony, ha egy kicsi áramot hoznának, akkor biztosan kifizetnénk. Inkább kiehezzük. Abba kell járjunk, hogy legyen egy kicsi világságunk. Csak annak kössék be úgy az áramot, mint a vizet, aki fizet is érte

– mondta Farkas Ferenc. Jelenleg egyébként gyertyákkal világítanak esténként. Egy-egy viskóból némi zene is kiszűrődött, a „módosabb” családoknak ugyanis van akkumulátoruk, erre kötik rá a rádiókat.

Galéria

Áram híján akkumulátorokra kötött rádiókból szól a zene

Fotó: Barabás Ákos

Kirívónak számít a többi viskó között Farkas háza, amely viszonylag rendezett, de máshol többnyire szedett-vedett kerítéseket, omladozó vályogházakat látni. Olyan családnál is jártunk, ahol kilencen élnek, nagyjából ugyanennyi négyzetméteren. A vályogházban két ágyból és egy asztalból áll a berendezés:

a hat lánygyermek az édesanyával, a fiú az édesapával alszik.

A gondok csak szaporodtak, amikor más családok is bemutatták házaikat.

Galéria

A család, ahol kilencen laknak ugyanennyi négyzetméteren. Nehéz előteremteni a mindennapi betevőt

Fotó: Barabás Ákos

Egy asszony a kisbabájáról beszélt, aki szívbeteg, ezért folyamatosan kontrollra kell járniuk a marosvásárhelyi kórházba. Azt mondta, nincs pénze, ezért bármilyen segítség jól jön. Családja stabil jövedelme csak a különböző szociális segélyekből – főleg gyermekpénzből – áll, de ha lehetőség van rá, férje szívesen elszegődik napszámosnak, általában 50 lejt adnak neki egy napra.

Ő is igyekszik pénzt hozni a családi kasszába: vesszőkosarakat és seprűket készít, amit más településeken próbál eladni. Elmondta, házuk is csak úgy épülhetett fel, hogy a mindennapi betevőn spóroltak.

Idézet
Arra gondoltunk, hogy ha egy kicsit nélkülözniük is kell a gyerekeknek, legalább hosszú távon jó lesz nekik egy rendezettebb élettérben

– fogalmazott.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Beszélgetésünkhöz hamarosan Farkas Ibolya is csatlakozott, akitől megtudtuk, hogy a helyiek csak egymásra számíthatnak: nem ritka például, hogy többen tartanak egy lovat. Némi kiegészítésként pedig néhányan disznót is nevelnek, akik „megengedhetik ezt maguknak”. Őt például az is zavarja, hogy nincs egy normális kukájuk, ahová betehetnék a szemetet, a régi ugyanis összetörött. Farkas Ferenc azt fájlalja, hogy

házszám nincs a telepen, de adót fizetni kell.

Ezt a télire kiosztott tűzifa mennyiségéből vonja le a polgármesteri hivatal.

Arra a kérdésre, hogy a közösség vajon nem felelős-e ezért a helyzetért, csak azt a választ kaptuk, hogy mint másoknál, a „romáknál is vannak ilyenek és olyanok is”. Azzal a felvetésünkkel viszont egyetértett a megkérdezettek többsége, hogy egy felelőst kell kinevezni a közösségből, aki vigyáz a rendre Rókaváron. Ez főleg akkor fontos, ha megoldódik az ivóvíz és az áram kérdése. A megvalósításokra ugyanis vigyázni kell.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Idézet
Rend lesz itt, ha kicsit sikerül kiemelkedni ebből a helyzetből, mert vigyázni fogunk mindenre

– mondta egyikük.

Elsősorban nem segélyosztással, hanem megfelelő neveléssel lehet segíteni a Rókaváron élő roma közösség tagjainak – jelentette ki Barabás Erika karácsonyfalvi lakos, aki civilként segíti az ott élőket. Ő úgy látja, hogy

a szülőket már nem lehet megváltoztatni, ezért a gyerekekre koncentrál.

El szeretné érni, hogy inkább tanuljanak ahelyett, hogy bűnözői életmódot választanak. „Sok esetben nem jó példa az, amit otthon látnak, ezért fontos, hogy más környezetben is legyenek, amire a rendszeres délutáni foglalkozások, illetve a különböző közösségi programok jelentenének megoldást. Egyszerűen egy hasznosabb, kötelességtudatosabb életformára kell nevelni őket, hogy érezzék, ők is tehetségesek, ők is képesek arra, amire más” – magyarázta.

Éppen ezért vállalta, hogy a tanórák után néha eljöhetnek házához a gyerekek, ahol nemcsak az alapvető higiéniai szabályokról beszél nekik, de tanulásra is ösztönzi őket: rajzolhatnak, valamint házi feladatukhoz is kapnak segítséget.

Idézet
Sok tehetséges gyerek van, akiket nem szabad hagyni elkallódni

– fogalmazott. Hosszú távon rendszeressé tenné a délutáni foglalkozásokat, csak a pénz jelenti az akadályt, ugyanis egy megfelelően felszerelt termet is ki kellene alakítani. Ugyanakkor az is célja, hogy legalább napi egy meleg ebédet biztosíthasson a gyerekeknek. „Nagyjából ugyanannyi roma él Karácsonyfalván, mint ahány magyar, ezért fontos felzárkóztatni őket, hiszen így az etnikumközi viszonyok is javulnak” – jelentette ki.

Galéria

Tehetséges gyerekek is élnek a Rókaváron. Ezt tanúsítják a Barabás Erikánál készített rajzaik

Fotó: Barabás Ákos

A programok szervezésén kívül egyébként külföldi és más adományozók felajánlásait is szívesen továbbítja a Rókaváron élőknek, főleg, ha a gyerekek támogatásáról van szó. Összességében azonban attól tart, hogy a kicsiknek szánt ruhákat pénzre, majd italra és cigarettára váltják egyes szülők, és rendbontás lesz a vége.

Nézeteit osztja a Tegyünk Egymásért Egyesület is, amely ottjártunkkor a megyei tanácstól kapott tanszereket vitt a roma közösségnek. A szervezet elnöke, Csányi Attila szerint is a gyerekeket kell jó útra terelni. Ők például rajz- és egyéb versenyeket rendeznek azoknak, akik részt vesznek a Barabás Erika által szervezett foglalkozásokon.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Mit lehet tenni?

Huszonegy éve még csak egy ház volt a Rókaváron, azóta jócskán megnőtt az ott élők száma – tudtuk meg Cseke Miklós polgármestertől. Mint mondta, a házakat illegálisan építették fel, a mai napig nem szerepelnek sem a térképeken, sem a település 2001-ben készült általános rendezési (PUG) tervében. A polgármesteri hivatal viszont azon dolgozik, hogy legalitásba kerüljenek az épületek, ezért a készülő PUG-ban már beltelekként fog szerepelni a Rókavár. Ezenkívül igyekeznek megadóztatni az ott élőket.

„Amíg a házak papírjai nincsenek rendben, addig nem lehet bevezetni az elektromos áramot” – magyarázta. Az ivóvízvezeték egyébként a házak előtt húzódik, erre bárki rácsatlakozhat, ha a hivatalnak befizet 16 lej illetéket, valamint megvásárolja a vízórát és a szükséges csöveket. A patakvíz bevezetésére is volt lehetősége a roma közösségnek, a polgármesteri hivatal ugyanis néhány éve több száz méter vezetéket vásárolt erre a célra. A lakóknak csak annyi dolguk lett volna, hogy gátat építsenek a patakon és a csöveket lefektessék a földbe. „Ha egyébre nem, legalább mosakodni jó lett volna a víz, de soha nem jött senki a csövekért az elmúlt hét évben” – így Cseke.

Új kuka megvásárlását is tervezik a közösség számára, amit a lakóknak kell kifizetniük, mivel a régit is ők tették tönkre. A polgármester elmondta, sok baj van egyes lakók viselkedésével, ugyanis részegesek, ittasan pedig rendbontásokat követnek el. A büntetéseket persze senki sem fizeti ki. „Olyan tanácsülés is volt, amelyen arról döntöttünk, hogy az érintettek 50 ezer lejnyi összértékű büntetésüket inkább dolgozzák le, mert abból legalább látunk valamit” – tette hozzá.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 15., hétfő

Fészkéből kiesett gólyafiókát mentettek a tűzoltók

Gólyafióka esett ki a fészkéből hétfőn este a Maros megyei Segesd főutcáján. A segesvári tűzoltók siettek a madár segítségére – közli a Maros megyei tűzoltóság.

Fészkéből kiesett gólyafiókát mentettek a tűzoltók
2024. július 15., hétfő

Jelentős mennyiségű üzemanyag folyt az úttestre egy Maros megyei baleset következtében

Személyautó és haszongépjármű ütközött össze hétfőn délután a Maros megyei Szásznádas és Hétúr között a 60-as európai úton; jelentős mennyiségű üzemanyag folyt ki a helyszínen – közli a Maros megyei tűzoltóság.

Jelentős mennyiségű üzemanyag folyt az úttestre egy Maros megyei baleset következtében
2024. július 15., hétfő

Hőguta, ájulás, általános gyengeség – károsan hat a kánikula

A magas hőség megterheli az idősek és a gyógyszeres kezelés alatt álló betegek szervezetét – meg is növekedett az ellátásra szoruló betegek száma a székelyföldi kórházakban. Szombat óta vörös színű hőségriasztás van érvényben az ország legnagyobb részén.

Hőguta, ájulás, általános gyengeség – károsan hat a kánikula
2024. július 15., hétfő

Négy óra alatt közel 60 ezer lej értékben szabtak ki közúti bírságot Maros megyében

Gyorshajtásért, illetve szabálytalan előzésért szabtak ki bírságokat a rendőrség munkatársai, akik az elmúlt szombaton, mindössze négy órán át végeztek közúti ellenőrzést a 13-as országút Szászkézd és Héjjasfalva közötti szakaszán.

Négy óra alatt közel 60 ezer lej értékben szabtak ki közúti bírságot Maros megyében
2024. július 15., hétfő

A 4S Street és a Mobilmánia is fellép a Szentegyházi Napokon

Kartal, Mobilmánia, Szentegyházi Gyermekfilharmónia, Transylvanium és 4S Street koncert, valamint számos sport-, gyerek- és kulturális program várja azokat, akik ellátogatnak a keddtől vasárnapig tartó Szentegyházi Napokra.

A 4S Street és a Mobilmánia is fellép a Szentegyházi Napokon
2024. július 15., hétfő

Fóliaház égett le a Maros megyei Körtvélyfáján

Egy fóliaház, illetve a közelében lévő fahulladék égett el a tűzben, amely hétfőn délután keletkezett Körtvélyfáján – közölte a Maros megyei tűzoltóság.

Fóliaház égett le a Maros megyei Körtvélyfáján
2024. július 15., hétfő

Jubilál a Csalamádé színjátszó tábor

Fennállásának tizedik esztendejét ünnepli a gyergyószentmiklósi Csalamádé színjátszó tábor, amelynek jubiláló kiadása kezdődik meg pénteken. Az eseményre hívják és várják mindazokat, akik az évek alatt a táborozóik voltak.

Jubilál a Csalamádé színjátszó tábor
Jubilál a Csalamádé színjátszó tábor
2024. július 15., hétfő

Jubilál a Csalamádé színjátszó tábor

2024. július 15., hétfő

Egyhetes mérleg: nyolc hargitai településről jelentettek medvéket

Összesen tizenegyszer tárcsázták a lakók a 112-es segélyhívószámot a településeken ólálkodó medvék miatt az elmúlt egy héten – közli a Hargita megyei csendőrség.

Egyhetes mérleg: nyolc hargitai településről jelentettek medvéket
2024. július 15., hétfő

Döntött a képviselőház: 481 medvét lehet kilőni

Elfogadta a képviselőház hétfői rendkívüli ülésszakán a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvénytervezetet.

Döntött a képviselőház: 481 medvét lehet kilőni
2024. július 15., hétfő

Ha július vége, akkor Csíki Jazz – és persze Tusványos

Irodalom, gyermekfoglalkozások, jam session és természetesen temérdek jazz koncert – így vázolják fel az idei Csíki Jazz fesztivált. Jó tudni, hogy a Csíki Jazz és a Tusványos ebben az évben azonos időpontban zajlik.

Ha július vége, akkor Csíki Jazz – és persze Tusványos
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!