Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mi lesz a középiskolát végzettekkel?

Dósa Ildikó 2018. augusztus 04., 12:15 utolsó módosítás: 2018. augusztus 06., 08:56
HIRDETÉS

Még nem tudni, milyen arányban tanulnak tovább, illetve mennek el dolgozni azok a Hargita megyei fiatalok, akik idén fejezték be középiskolai tanulmányaikat, azonban azt már igen, hogy a tavalyi végzetteknek közel fele jelenleg egyetemista. A tanfelügyelőség adatai megerősítik azt a köztudott tényt, hogy a gimnáziumok diákjainak többsége a továbbtanulás mellett dönt munkakeresés helyett, míg a szakközépiskolát végzettek igyekeznek munkába állni.

A tavalyi végzősök fele a továbbtanulást választotta Fotó: Beliczay László

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség szerkesztőségünknek eljuttatott kimutatása szerint tavaly 2390 diák végezte el a középiskolát, 136-tal kevesebb, mint 2016-ban. A tavalyi végzősök közül 1091 fiú (45,64%), míg 1299 lány (54,35%). A végzettek közel fele (47,20%) jelenleg valamelyik felsőoktatási intézményben tanul.

2016-hoz képest 3,14 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik a sikeres érettségit követően egyetemen folytatják tanulmányaikat, ezzel szemben 0,68 százalékkal csökkent a posztlíceumba iratkozóké,

annak ellenére, hogy ez az oktatási forma azok számára is elérhető, akik elvégezték a középiskolát, de nem vagy sikertelenül érettségiztek. Hasonlóképpen mintegy 2,66 százalékkal csökkent a munkavállalók aránya is – derül ki a tanfelügyelőség kimutatásából. Míg 2016-ban a végzettek 32,07 százaléka munkába állt, egy évvel később ez az arány mindössze 29,41 százalék volt.

HIRDETÉS

A középiskolai tanulmányok befejezését követően legtöbben a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola diákjai közül találtak munkát (89,66%),

őket sorrendben követik a Korondi Szakközépiskola (85,29%), a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola (76,47%), a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola (71,68) és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola (65,38) végzettjei.

Kolozsvár népszerűsége töretlen

A középiskolát végzett diákok közül tavaly legtöbben

a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceumból jutottak be valamely egyetemre, így jelenleg 89,29 százalékuk tanul.

Őket követi a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium (85,96%) és az Octavian Goga Gimnázium (83,33%), a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium (77,59%), majd a rangsorban ötödikként a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum (75%). Eléggé nagy meglepetésként szolgál, hogy

a megye két olyan kaliberű tanintézetéből, mint a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, illetve a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, tavaly mindössze 70 és 74,99 százalék között volt a továbbtanulási arány.

Általában még a leggyengébbnek minősített középiskolában is akad legalább egy diák, aki kiemelkedik társai közül és egyetemre megy, azonban tavaly ebben is volt két kivétel: a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola, valamint a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola.

A Hargita megyei fiatalok körében továbbra is a kolozsvári egyetemi központ a legkedveltebb: múlt évben a végzettek közel fele (48,46%) itteni intézetet választott. Ezt követi Marosvásárhely (17,01%), Csíkszereda (10,55%), majd Brassó (7,56%).

A tavaly végzettek közül 49 diák (4,88%) tanult külföldi egyetemen, többségük, szám szerint 38 Magyarországon, 3 Dániában, ugyanannyi Nagy-Britanniában, a többi pedig Németországban, Belgiumban, Finnországban, illetve a Moldovai Köztársaságban. Érdekesség, hogy annak a 124 diáknak, aki a posztliceális képzés mellett döntött, a székelyudvarhelyi Páli Szent Vince Egészségügyi Technikum bizonyult a legvonzóbbnak (30,65%), melyet a preferenciák szerint a csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum követ (25,81%).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS