Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megnyitották a Csehétfalvi Népfőiskolát

Molnár Melinda 2018. július 11., 17:28
HIRDETÉS

Tamási Áron úgy látta, hogy „Firtos lova hátán, lehajtott fejjel elaludt a Gondviselés”, ám a maiak bizonyosak abban, hogy felemelte a fejét, és ébresztőt fúj a megmaradásért, gyarapodásért. A Csehétfalvi Népfőiskola szerdai megnyitójának érdeklődői nem fértek volna el a Hagyományos Székely Jövő Központban, így kultúrháznyian hallgatták a Magyarország nemzetpolitikájáról, valamint a testi és lelki egészségről szóló előadásokat.

Az anyaország a határon túli magyarságra és a diaszpórára is gondot fordít Fotó: Veres Nándor

A falu- és környékbeli, valamint anyaországi részvevőkkel tartott áhítat és közös imádság után Lőrinczi Lajos csehétfalvi lelkész elmondta, az előadók, az Ezer Nemzetség Ivókupa Baráti Társaság (ENI) tagjai tucatnyi éve teszik közkinccsé Csehétfalván tudásukat, érzésvilágukat és céltudatosságukat. Emlékeztetett arra is, hogy

a múlt század húszas éveiben Dániából indult népfőiskolai mozgalom meghonosodott a Nyikó mentén is.

A csehétfalvi származású Balázs Ferenc, a Tizenegyek tagjaként bejárta a vidéket, előadásokat tartott, hogy az egyszerű embereket lelkileg átölelje és szellemileg felemelje. A népfőiskolára napjainkban is igény van.

Nemzetrészek – nemzeti aranytartalék

Grezsa István anyaországi nemzetpolitikus visszaidézte Magyarország nemzetpolitikájának első lépéseit, mélypontjait, illetve a nemzetpolitika intézményes kapcsolattartásának újjáépítését. A 21. századi Kárpát-medencében nemzetpolitikai kihívások között a népességfogyást, az elvándorlást, az elöregedést és a migrációt emelte ki. Ennek ismeretében működnek a nemzetpolitikai intézményrendszerek.

HIRDETÉS

A támogatások első szakaszában a külhoni oktatási, civil, egyházi és politikai szervezetek, rendszerek újraépítése, megerősítése volt a cél, illetve egy sokrétű támogatási rendszer kiépítése. Második szakaszban, 2017-ig a legfőbb szempont a külhoni magyarság szülőföldön tartása és boldogulásának megteremtése volt. Hogy saját lábukra állíthassák a magyar közösségeket, gazdaságfejlesztési programok indultak el Kárpát-medence szerte.

A nemzetpolitikára 2017-ben 82 milliárd forintot fordítottak.

A nemzetépítés alapkövei az egységes, határoktól független Kárpát-medencei magyar gazdasági, oktatási és kulturális tér megteremtése. Kiterjesztették a köldökzsinórprogramot idén, a Családok évében: az anyasági támogatást és a babakötvényt elérhetővé tették a külhoni magyarok számára. Kiszélesítik a gazdaságfejlesztési programokat is.

Fotó: Veres Nándor

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban 38,5 milliárd forintból százötven új óvoda és bölcsőde épül, és több mint négyszáz intézmény újul meg. A nemzetpolitikus emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök ígéretére:

a jövőnek építkezünk, hogy a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják.

Az önhibájukon kívül határon túlra ragadt nemzetrészek nem terhet, „nemzeti aranytartalékot” jelentenek – emelte ki a Grezsa István, majd válaszolt a kérdésekre.

Id. Szombatfalvi József ny. unitárius lelkész hangsúlyozta, hogy a határon túliaknak a köszönet mellett fel is kell nőniük a mai Magyarország nemzetpolitikájához, szervezni és erősíteni kell azt helyben is.

Testi és lelki egészségről

A továbbiakban Grezsa Ferenc pszichiáter, egyetemi oktató, az istenhitnek és a vallásgyakorlásnak a lelki egészségre gyakorolt hatásáról beszélt. Nyilvánvaló, hogy az ember testi egészsége a spiritualitás nélkül nem értelmezhető – a testi, lelki, kapcsolati pillérekkel azonos jelentőségű. Számos kutatás igazolja, hogy az aktív vallásgyakorlók testi egészség szempontjából egyértelműen védettebbek, ugyanakkor a testi és lelki betegségben szenvedők gyorsabban gyógyulnak.

Fazekas Özséb tüdőgyógyász főorvos a tuberkulózis tudománytörténeti vonatkozásai mellett felhívta a figyelmet az alattomos, fertőző betegségre, ami még sok helyen népbetegségnek számít. A TBC elleni intézkedések a megbetegedések számában megnyugtató ütemű csökkenést mutatnak. Ám a TBC-kórokozók bizonyos változásokon mentek át: az Ázsia felől érkező baktériumtörzs nem reagál a gyógyszereinkre. Ennek gyógyítása kevésbé ígéretes. Tanácsa: elhúzódó légúti panasz esetén forduljanak tüdőgyógyászhoz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS