Megírni a kikívánkozó történeteket

Megírni a kikívánkozó történeteket

Oberczián Géza, Luzsicza István, Sándor Zoltán és Szöllősi Mátyás

Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

Irodalmi körutat szervezett Erdélyben a magyar széppróza napja alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága. Február 18-án Marosvásárhelyen, 19-én Székelyudvarhelyen, 20-án Csíkszeredában találkozott az olvasókkal Sándor Zoltán író, újságíró, Szöllősi Mátyás író, költő, fotográfus és Oberczián Géza író, akikkel Luzsicza István költő, kritikus, újságíró, szerkesztő beszélgetett. A turné Sepsiszentgyörgyön és Brassóban folytatódik.

Péter Beáta

2023. február 21., 12:112023. február 21., 12:11

2023. február 21., 15:022023. február 21., 15:02

A PKÜ Kárpát-medencei Programigazgatóságának irodalmi szerkesztője, Luzsicza István a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban tartott beszélgetés elején rámutatott, a többféle kulturális tevékenységeik közül kiemelt helyen áll a KMI 12 elnevezésű programjuk, amelybe

évente kiválasztanak a Kárpát-medencei alkotók közül tizenkét elismert szerzőt, akiknek segítenek az eddigieknél aktívabb kapcsolat kialakításában a közönséggel, a műveik népszerűsítésében.

Az első ilyen program három éve indult, idén a harmadik tizenkét szerzős csapat része Szöllősi Mátyás és Sándor Zoltán is, Oberczián Géza pedig a programigazgatóság projektvezetője. Mint elhangzott, a szerzőkkel való együttműködés során a turnéfellépéseken kívül antológiákat adnak ki, portréfilmek készülnek róluk, megzenésítik a költők verseit, hangoskönyvek készülnek.

A magyar széppróza napi turnét első ízben szervezték meg, de szeretnének hagyományt teremteni belőle. A jelen levő szerzők bemutatása során a budapesti Szöllősi Mátyásról elmondta, sok műfajban író szerző, prózaíró, de költőként is alkot, ír drámákat és fotográfusként is dolgozik. Eddig hét kötete jelent meg.

Sándor Zoltán a Vajdaságból érkezett, újságíróként is dolgozik, és noha költőként indult, az utóbbi években szépprózai műveket írt, kilenc könyve jelent meg.

Oberczián Géza öt kötete közül a Téridő című, három kisregényt tartalmazó kötete a napokban jött ki a nyomdából. Noha elsősorban prózaíró, de minden könyvében vannak például betétversek – magyarázta Luzsicza István, majd az indulásról és a témaválasztásról kérdezte a szerzőket.

Vállalati tanácsadóból író

Oberczián Géza elmondta, az írói indulása viszonylag későre tehető, mintegy tíz éve kezdett el behatóbban foglalkozni az írással. „Azelőtt vállalati tanácsadóként és trénerként dolgoztam. És mint ilyen, nagyon sokat írtam, de ezek elsősorban tréninggyakorlatoknak a forgatókönyvei voltak, viccesen úgy neveztem magamban, hogy alkalmazott irodalom. Igyekeztem olyan, mindenki számára befogadható és alkalmazható helyzeteket teremteni a kis leírásokkal, amelyben, ha valakik elkezdenek egy tréning során viselkedni, akkor valami jó sül ki a végére. Ezt csináltam huszonvalahány évig, és

Idézet
egyszer csak azt vettem észre, hogy rengeteg történetem van, ami kikívánkozik, de nem tudtam, hogy hogyan kellene elkezdeni papírra vetni ezeket.”

Éppen ezért beiratkozott a Magyar Írószövetség íróiskolájába, és mire elvégezte, 2016-ban megszületett az első novelláskötete, a Nógrádgárdonyi napló. Mint kiderült, nagy hatással volt rá Temesi Ferenc Por című trilógiája (a szerző szintén tagja idén a KMI 12 csoportnak), az elolvasását követően vált meggyőződésévé, hogy

egy prózai műnek nemcsak a tartalma, a nyelvezete, hanem a szerkezete is nagyon fontos.

„Igyekszem olyan szerkezetet adni a műveimnek, ami összetartja a történetet és segít nekem is elmesélni ezt a történetet. Például a nézőpontok váltakozásával, és különböző betéteknek az alkalmazásával, amik lehetnek versek vagy dalszövegek.”

A próza- és a drámaírás felé fordulni

Szöllősi Mátyás témái között vannak olyanok, amelyeket prózában, lírában és akár drámában is megvalósít. A verseire jellemző a narratív jelleg, és amikor húszévesen elkezdett publikálni, sokan bíztatták, hogy forduljon a próza- és a drámaírás felé, mert a versei is történeteket mondanak el valamilyen módon.

Galéria

Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

„Ez meg is történt. Előbb a dráma felé fordultam, nagyon érdekeltek a párbeszédes dolgok, a vélemények ütköztetése. Ugyanakkor, a prózában másként lehet hozzányúlni ezekhez a történetekhez és jobban ki lehet bontani őket. Amíg a vers általában egy hirtelen felindulásból megszülető, tömörebb, rövidebb, lényegre törőbb dolog, addig

Idézet
a prózában is igyekszem lényegre törő lenni,

de nyilván az embernek terjedelmileg több lehetősége van, illetve több szálon, több karakterrel lehet megjeleníteni ezeket a történeteket.”

A vajdasági miliő foglalkoztatja

Sándor Zoltán másfél évtizede többnyire elbeszéléseket és novellákat ír, és bár írói és emberi érdeklődése többrétű, leginkább az a társadalmi miliő foglalkoztatja, amelyben él Vajdaságban.

„Annak a nemzedéknek vagyok a tagja, akik a ’70-es évek elején születtek és akiket még az önigazgatási szocializmus szellemiségében tanítottak. Emlékszem, amikor a történelemtanárunk felírta órán, hogy volt az őskor, az ókor, a középkor stb. És aztán jön a kommunizmus, ahol mindenki nagyon boldog lesz, mindenkinek megadatik minden, amit elképzel. Ehelyett nekünk jött a délszláv háború, és

Idézet
annak a nemzedéknek a tagja vagyok, amelyiket gyakorlatilag az iskolapadból soroztak be sorkatonának,

és mindaz, amit ott láttam, tapasztaltam, érzékeltem, valamilyen szinten kihat. Utána, a ’90-es években jött a jogi kar, még egyetemista voltam, amikor Szerbiában nagy tüntetések voltak, és ez mind oda vezetett, hogy ezeket a történéseket valamilyen módon feldolgozzam prózában.

Újságíróként, szerkesztőként dolgozom, és nyilván, hogy ezeket a napi történéseket a napi publicisztika és az újságírás tudja lekövetni, viszont

Idézet
van olyan, hogy valamit csak egy történetben lehet elmesélni.

De itt fontos az a szereplő, akinek a helyzetébe belehelyezi magát az olvasó, és így talán jobban át lehet adni azt a helyzetet, amelyben élnek a hősök, minthogyha csak elbeszélünk valamit.” Hozzátette, több novellájában vannak betétek, akár egy drámajelenet, lírai jegyzet, vagy éppen egy kiállítás megnyitószövege. Nagy hatással voltak rá a filmek és a képregények – hangzott el.

A szerzők az alkotói folyamatokról, eddigi és készülő műveikről, a történetek többféle nézőpontból való elmesélésének kihívásairól és izgalmairól, valamint arról is meséltek, hogy a témáik hogyan vándorolnak egyik műből a másikba. A találkozó felolvasásokkal zárult.

Sándor Zoltánnal, Szöllősi Mátyással, Oberczián Gézával és Luzsicza Istvánnal február 21-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, 22-én pedig, szintén 18 órától a brassói Petőfi Kulturális Szalonban (az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében) lehet találkozni.

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!