Megírni a kikívánkozó történeteket

Megírni a kikívánkozó történeteket

Oberczián Géza, Luzsicza István, Sándor Zoltán és Szöllősi Mátyás

Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

Irodalmi körutat szervezett Erdélyben a magyar széppróza napja alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága. Február 18-án Marosvásárhelyen, 19-én Székelyudvarhelyen, 20-án Csíkszeredában találkozott az olvasókkal Sándor Zoltán író, újságíró, Szöllősi Mátyás író, költő, fotográfus és Oberczián Géza író, akikkel Luzsicza István költő, kritikus, újságíró, szerkesztő beszélgetett. A turné Sepsiszentgyörgyön és Brassóban folytatódik.

Péter Beáta

2023. február 21., 12:112023. február 21., 12:11

2023. február 21., 15:022023. február 21., 15:02

A PKÜ Kárpát-medencei Programigazgatóságának irodalmi szerkesztője, Luzsicza István a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban tartott beszélgetés elején rámutatott, a többféle kulturális tevékenységeik közül kiemelt helyen áll a KMI 12 elnevezésű programjuk, amelybe

évente kiválasztanak a Kárpát-medencei alkotók közül tizenkét elismert szerzőt, akiknek segítenek az eddigieknél aktívabb kapcsolat kialakításában a közönséggel, a műveik népszerűsítésében.

Az első ilyen program három éve indult, idén a harmadik tizenkét szerzős csapat része Szöllősi Mátyás és Sándor Zoltán is, Oberczián Géza pedig a programigazgatóság projektvezetője. Mint elhangzott, a szerzőkkel való együttműködés során a turnéfellépéseken kívül antológiákat adnak ki, portréfilmek készülnek róluk, megzenésítik a költők verseit, hangoskönyvek készülnek.

A magyar széppróza napi turnét első ízben szervezték meg, de szeretnének hagyományt teremteni belőle. A jelen levő szerzők bemutatása során a budapesti Szöllősi Mátyásról elmondta, sok műfajban író szerző, prózaíró, de költőként is alkot, ír drámákat és fotográfusként is dolgozik. Eddig hét kötete jelent meg.

Sándor Zoltán a Vajdaságból érkezett, újságíróként is dolgozik, és noha költőként indult, az utóbbi években szépprózai műveket írt, kilenc könyve jelent meg.

Oberczián Géza öt kötete közül a Téridő című, három kisregényt tartalmazó kötete a napokban jött ki a nyomdából. Noha elsősorban prózaíró, de minden könyvében vannak például betétversek – magyarázta Luzsicza István, majd az indulásról és a témaválasztásról kérdezte a szerzőket.

Vállalati tanácsadóból író

Oberczián Géza elmondta, az írói indulása viszonylag későre tehető, mintegy tíz éve kezdett el behatóbban foglalkozni az írással. „Azelőtt vállalati tanácsadóként és trénerként dolgoztam. És mint ilyen, nagyon sokat írtam, de ezek elsősorban tréninggyakorlatoknak a forgatókönyvei voltak, viccesen úgy neveztem magamban, hogy alkalmazott irodalom. Igyekeztem olyan, mindenki számára befogadható és alkalmazható helyzeteket teremteni a kis leírásokkal, amelyben, ha valakik elkezdenek egy tréning során viselkedni, akkor valami jó sül ki a végére. Ezt csináltam huszonvalahány évig, és

Idézet
egyszer csak azt vettem észre, hogy rengeteg történetem van, ami kikívánkozik, de nem tudtam, hogy hogyan kellene elkezdeni papírra vetni ezeket.”

Éppen ezért beiratkozott a Magyar Írószövetség íróiskolájába, és mire elvégezte, 2016-ban megszületett az első novelláskötete, a Nógrádgárdonyi napló. Mint kiderült, nagy hatással volt rá Temesi Ferenc Por című trilógiája (a szerző szintén tagja idén a KMI 12 csoportnak), az elolvasását követően vált meggyőződésévé, hogy

egy prózai műnek nemcsak a tartalma, a nyelvezete, hanem a szerkezete is nagyon fontos.

„Igyekszem olyan szerkezetet adni a műveimnek, ami összetartja a történetet és segít nekem is elmesélni ezt a történetet. Például a nézőpontok váltakozásával, és különböző betéteknek az alkalmazásával, amik lehetnek versek vagy dalszövegek.”

A próza- és a drámaírás felé fordulni

Szöllősi Mátyás témái között vannak olyanok, amelyeket prózában, lírában és akár drámában is megvalósít. A verseire jellemző a narratív jelleg, és amikor húszévesen elkezdett publikálni, sokan bíztatták, hogy forduljon a próza- és a drámaírás felé, mert a versei is történeteket mondanak el valamilyen módon.

Galéria

Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

„Ez meg is történt. Előbb a dráma felé fordultam, nagyon érdekeltek a párbeszédes dolgok, a vélemények ütköztetése. Ugyanakkor, a prózában másként lehet hozzányúlni ezekhez a történetekhez és jobban ki lehet bontani őket. Amíg a vers általában egy hirtelen felindulásból megszülető, tömörebb, rövidebb, lényegre törőbb dolog, addig

Idézet
a prózában is igyekszem lényegre törő lenni,

de nyilván az embernek terjedelmileg több lehetősége van, illetve több szálon, több karakterrel lehet megjeleníteni ezeket a történeteket.”

A vajdasági miliő foglalkoztatja

Sándor Zoltán másfél évtizede többnyire elbeszéléseket és novellákat ír, és bár írói és emberi érdeklődése többrétű, leginkább az a társadalmi miliő foglalkoztatja, amelyben él Vajdaságban.

„Annak a nemzedéknek vagyok a tagja, akik a ’70-es évek elején születtek és akiket még az önigazgatási szocializmus szellemiségében tanítottak. Emlékszem, amikor a történelemtanárunk felírta órán, hogy volt az őskor, az ókor, a középkor stb. És aztán jön a kommunizmus, ahol mindenki nagyon boldog lesz, mindenkinek megadatik minden, amit elképzel. Ehelyett nekünk jött a délszláv háború, és

Idézet
annak a nemzedéknek a tagja vagyok, amelyiket gyakorlatilag az iskolapadból soroztak be sorkatonának,

és mindaz, amit ott láttam, tapasztaltam, érzékeltem, valamilyen szinten kihat. Utána, a ’90-es években jött a jogi kar, még egyetemista voltam, amikor Szerbiában nagy tüntetések voltak, és ez mind oda vezetett, hogy ezeket a történéseket valamilyen módon feldolgozzam prózában.

Újságíróként, szerkesztőként dolgozom, és nyilván, hogy ezeket a napi történéseket a napi publicisztika és az újságírás tudja lekövetni, viszont

Idézet
van olyan, hogy valamit csak egy történetben lehet elmesélni.

De itt fontos az a szereplő, akinek a helyzetébe belehelyezi magát az olvasó, és így talán jobban át lehet adni azt a helyzetet, amelyben élnek a hősök, minthogyha csak elbeszélünk valamit.” Hozzátette, több novellájában vannak betétek, akár egy drámajelenet, lírai jegyzet, vagy éppen egy kiállítás megnyitószövege. Nagy hatással voltak rá a filmek és a képregények – hangzott el.

A szerzők az alkotói folyamatokról, eddigi és készülő műveikről, a történetek többféle nézőpontból való elmesélésének kihívásairól és izgalmairól, valamint arról is meséltek, hogy a témáik hogyan vándorolnak egyik műből a másikba. A találkozó felolvasásokkal zárult.

Sándor Zoltánnal, Szöllősi Mátyással, Oberczián Gézával és Luzsicza Istvánnal február 21-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, 22-én pedig, szintén 18 órától a brassói Petőfi Kulturális Szalonban (az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében) lehet találkozni.

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 21., kedd

Vizsgálják a háromszéki tragédia hátterét

Nagy port kavart Sepsiszentgyörgyön annak a lakásotthonban élő, 16 éves fiúnak az esete, aki a hónap elején öngyilkosságot követett el. Most a családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi minisztérium is megszólalt.

Vizsgálják a háromszéki tragédia hátterét
2023. február 21., kedd

Újra látogatható a parajdi sóbánya

Megoldották a szellőztetési problémát a parajdi sóbányában, így a hétfői bejelentésnek megfelelően kedden reggel újraindulhatott a föld alatti turisztikai részleg és kezelőbázis látogatása. A régi bányába befolyt talajvíz kiszivattyúzása még zajlik.

Újra látogatható a parajdi sóbánya
Újra látogatható a parajdi sóbánya
2023. február 21., kedd

Újra látogatható a parajdi sóbánya

2023. február 21., kedd

Az ipari övezet miatt szükséges az útkorszerűsítés  

Teljes felújítás vár a csíkszeredai Hajnal, Akác és Gyár utcákra, amelyek a város nyugati ipari övezetének megközelíthetőségét biztosítják. A munkálatok költségeinek fedezésére jelentős támogatást kapott Csíkszereda.

Az ipari övezet miatt szükséges az útkorszerűsítés   
2023. február 21., kedd

Játékra és táncra írott elbeszélés három helyszínen

A Fesztivál Akadémia Budapest erdélyi turnét tart: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában lép közönség elé. A turnét, amelynek során Stravinsky: A katona története és Vivaldi: A négy évszak műveket adják elő a Spectrum színház szervezte.

Játékra és táncra írott elbeszélés három helyszínen
2023. február 21., kedd

Bambuc, duszások és egyéb maszkurák

Ma húshagyókedd van, tehát éjfélig még elkelhetnek az eladósorba került lányok, különben egy évig várniuk kell a vőlegényre. Legalábbis a hagyomány szerint, amely olyan gazdag tárházat képez, hogy csak szemlézni tudunk belőle.

Bambuc, duszások és egyéb maszkurák
Bambuc, duszások és egyéb maszkurák
2023. február 21., kedd

Bambuc, duszások és egyéb maszkurák

2023. február 20., hétfő

Ifjú séfek bizonyíthatnak a székelyudvarhelyi multikulturális verseny döntőjében

Tizenhárom megyéből tizenkilenc középiskolás diák jutott be a székelyudvarhelyi Septimia Hotels & SPA Resort által szervezett Ifjú séfek vetélkedőjének döntőjébe, akik az elkövetkező napokban csapatokat alkotva bizonyíthatják rátermettségüket.

Ifjú séfek bizonyíthatnak a székelyudvarhelyi multikulturális verseny döntőjében
2023. február 20., hétfő

Az autósok rémálma, ami egy ideig még eltart

Több hónapja borzolja az autósok kedélyeit a Székelyudvarhely Székelykeresztúr felőli kijáratánál zajló útfelújítás, hiszen rendszerint torlódások alakulnak ki a helyszínen – ráadásul az útszakasz minősége is pocsék.

Az autósok rémálma, ami egy ideig még eltart
2023. február 20., hétfő

Személyautó és kisbusz ütközött a hargitafürdői eltérő közelében

Kisbusszal ütközött egy személyautó hétfőn a késő délutáni órákban a 13A jelzésű országúton, a hargitafürdői eltérő közelében. Két személy orvosi ellátásra szorul – közli a Hargita megyei tűzoltóság.

Személyautó és kisbusz ütközött a hargitafürdői eltérő közelében
2023. február 20., hétfő

Mostantól az energiakártyákkal is lehet fizetni, ezeket érdemes tudni előtte

A postahivatalokban és a postásoknál is lehet fizetni február 20-ától az energiakártyákkal. Ezek jelenleg 700 lejjel vannak feltöltve, és villany-, földgáz- és központifűtés-számlát lehet velük törleszteni, illetve tűzifát is, ha igazolni tudjuk eredetét.

Mostantól az energiakártyákkal is lehet fizetni, ezeket érdemes tudni előtte
2023. február 20., hétfő

Két személy is megsérült egy bölöni tűzben

Három tűzesethez riasztották a Kovászna megyei tűzoltókat vasárnap este. Az egyik helyszínen két személy is megsérült.

Két személy is megsérült egy bölöni tűzben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM