HIRDETÉS

Megemlékeznek a doni áldozatokról Marosvásárhelyen

Antal Erika 2018. január 12., 14:50
HIRDETÉS

A marosvásárhelyi várban, a Régészeti és Történeti Múzeum konferenciatermében vetítéssel, helyszíni, II. világháborús hadtörténeti kiállítással, slam poetry verses felolvasó műsorral és zenei előadással egybekötött történelmi megemlékezésre várják a történelem iránti érdeklődőket január 13-án, szombaton 17 órára.

Minden évben megemlékeznek a Don-kanyarban elesett áldozatokról Marosvásárhelyen Fotó: Antal Erika

A magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyar offenzíva 75. évfordulóján a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete által összeállított program egy zenés-verses előadással kezdődik Szilágyi Mihály zenetanár vezetésével, azt követően köszöntő beszéd hangzik el Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője részéről. Ünnepi beszédet mond Ábrám Zoltán, EMKE alelnök, majd verses összeállítás hangzik el a Slam Poetry Marosvásárhely csoport ifjai részéről. Berekméri Róbert történész-levéltáros vetített-képes előadást tart, ahol korabeli dokumentumokat is bemutat, ismerteti azok jelentését. Az Élet a Don-kanyarnál, a II. világháborús hadtörténeti kiállítás anyagát Benkő József történész-doktorandusz ismerteti.

A műsort követően, este fél 8-tól a római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél gyertyát gyújtanak és koszorúkat helyeznek el az emlékezők.

HIRDETÉS

Az EMKE szervezésében 2003-ban emlékeztek első alkalommal a Don kanyari áldozatokra, akkor sikerült még hét túlélőt is felkutatni, akik közül ma már senki nincs életben. Ugyanakkor

kezdeményezték a római katolikus temetőben az emlékműállítást is.

Bocskai Vince alkotásánál minden évben koszorúzással, az egykori tragikus események ismertetésével emlékeztek a múltra. Több alkalommal emléktúrát is szerveztek a Nyárádmentén, amelynek célja a doni események megértése, átélése volt. Tavaly első alkalommal, a nagy hidegre való tekintettel tartották zárt helyiségben a megemlékezést, amelyet idén is hasonló körülmények között szerveznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS