HIRDETÉS

Medve az „áthatolhatatlan” szeméttárolóban – egy fürdőváros mindennapjai

Iszlai Katalin 2017. június 17., 20:04
HIRDETÉS

Többször is elhangzott az elmúlt időben az a helyiek számára már-már természetessé vált kijelentés, miszerint Tusnádfürdő utcáin úgy sétálnak a medvék, akár a kóbor kutyák. Aki eddig nem tapasztalta meg a jelenséget, joggal feltételezheti, hogy ez erős túlzás. Pénteken az üdülővárosba látogattunk, meggyőződve, hogy a kijelentésnek bőven van igazságalapja.

Fotó: Gecse Noémi

Szerkesztőségünk Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala új székházának avatójára érkezett péntek délután a fürdővárosba, majd az esti órákra is maradtunk a 19. Tusnádfürdői Városnapok rendezvényeire.

HIRDETÉS

A több órás ottlétünk alatt többször is elhaladtunk a helyi vonatállomás előtt, ahol sötétedés előtt azt láthattuk, hogy a medvebiztos szeméttárolók környékét frissen takarították: tisztaság volt, és egyetlen zacskónyi – medvecsatolgatásra alkalmas – hulladék sem hevert a földön.

Fotó: Gecse Noémi

Egy későbbi, sötétedés utáni látogatás alkalmával aztán meghökkenve tapasztaltuk, hogy pár óra alatt megváltozott a szeméttárolók környéke: a földön több zacskónyi háztartási hulladék volt szétszórva. Noha meglepődtünk, az igazi döbbenet akkor lett úrrá rajtunk, amikor

a medvebiztosnak nevezett szeméttároló nyílásában egy medve feje jelent meg.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

A több jelenlévő autó fényében az ezután lejátszódó jelenet is jól látható volt: a kisebb méretű, jobb mellső lábán megsérült vadállat játszi könnyedséggel kiugrott a tárolóból, majd az előzetesen általa kidobált hulladék között válogatott – zavartalanul.

A medvebiztos szeméttárolókról egyébként többször is cikkeztünk, akkor

a város vezetői és a helybéliek mind úgy gondolták, hogy a kukákból hosszútávon több kár származhat, mint haszon.

Az egyik leggyakrabban emlegetett félelmük az volt, hogy amennyiben a szeméttárolókból nem jutnak táplálékhoz a medvék, valószínűleg betörnek majd a háztartásokba.

A pénteken látottak alapján azonban sejthető, hogy a speciális kukák egyáltalán nem riasztották el a vadakat: bár az ajtajuk fémből készült, és a bal felükön található biztonsági zárat fel kell emelni a kinyitásukhoz,

a medvék valahogy mégis megoldják.

Igaz, vannak különböző teóriák, melyek szerint eleve hibás egyik-másik tároló biztonsági zárja, illetve a naponta medvelesre érkezők „csaliként” szándékosan nyitva hagyják az ajtókat.

A vasútállomáson tapasztalt jelenségen felbátorodva úgy döntöttünk, két másik olyan helyszínt is meglátogatunk, ahová medvebiztos kukákat helyeztek a városban.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Először az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházak fele vettük az irányt, ahol legnagyobb meglepetésünkre ugyanaz a kisebb méretű medve kotorászott a szemétben, amellyel kevéssel korábban az állomáson találkoztunk – legalábbis erre következtettünk abból, hogy szintén a jobb mellső lábára sántított.

Fotó: Gecse Noémi

A vad ezen a helyszínen is belemászott a szeméttárolóba, és – cseppet sem zavartatva magát a nézőközönség miatt – nyugodtan falatozott tovább, míg egy felbátorodott kutya elzavarta.

Fotó: Farkas Tamás

Ezt követően az utolsó helyszín felé indultunk tovább. Az Apor-bástya fele vezető erdei útnál kialakított szeméttárolónál már messziről hallatszott a kutyaugatás, közelebb érve pedig ennek okát is észrevehettük: egy, a korábbinál jóval nagyobb termetű medve falatozott a „hagyományos” kukák közelében, a medvebiztosak mellett.

Fotó: Gecse Noémi

Meglepő volt, hogy

a testes német juhászkutya ugyan alig néhány centiméterre állt tőle, és folyamatosan ugatta, a medve előbb rá sem hederített, majd csupán néhány morgással figyelmeztette.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

A környező tömbházakban lakókkal társalogva azt is megtudtuk, hogy ez mindennapos jelenség ezen a helyszínen. Két nagyobb medve jár arra, és az udvarokra is bemerészkednek: egyikük az egyik földszinten lakó kisgyerekes hölgynek például egyik este az ablakát ütögette a mancsával – tudtuk meg az édesanyától, aki azt is elmondta, hogy azóta már szögesdrótot tettek az ablakpárkányra, így lassan olyan érzése van, mintha börtönben élnének.

A medvék tehát tényleg úgy járnak Tusnádfürdő utcáin, mint a kóbor kutyák, és a medvebiztos szeméttárolók egyáltalán nem biztosak. A helybéliek félnek, a megoldás pedig várat magára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS