HIRDETÉS

Visszaigazolást kaptak, érdemi választ várnak

Gligor Róbert László 2015. szeptember 23., 19:36

A késésért bocsánatot kérve az Európai Tanács visszaigazolást küldött Makfalva község megbízott polgármesterének arról, hogy az általa, a helyi nevek és jelképek használata kapcsán küldött észrevételek a tudomásukra jutottak.

Az Európai Tanács demokráciáért felelős főigazgatóságának nevében Snezana Samardzic-Markovic levelet küldött Vass Imre makfalvi elöljárónak, amelyben köszönetét fejezte ki azokért az információkért, amelyek beszámolnak arról, milyen akadályokkal küzd Makfalva a helyi jelképek és nevek használata terén. A makfalviak levelét az Európai Tanács mellett működő Rasszizmus- és Toleranciaellenes Európai Bizottság (ECRI) számba vette és iktatta a romániai helyzetet vizsgáló anyagába, de a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája titkárságának is megküldte tudomásul vételre.

Mint arról már beszámoltunk, Vass Imre júliusban levélben fordult az ECRI-hez, valamint a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának vezetőihez, amelyben rávilágított azokra a sérelmekre, amelyek Makfalva községet érik Maros megye kormánymegbízottja részéről. A prefektus többször is felszólította őket, hogy távolítsák el a székely zászlót az önkormányzat épületéről, de nem tud erre kötelező törvényt felmutatni. Ehelyett az igazságszolgáltatáshoz fordult, és ugyanígy járt el a hagyományos helységneveket feltüntető táblák ügyében is.

„A mi érdekünk az, mint közösségeink vezetői, hogy ezeknek a javát szolgáljuk, és nem az, hogy eredménytelen harcot vívjunk a kormányzattal csak azért, mert közösségeink nem román etnikumúak, más nyelvük, hagyományaik vannak. Másrészt elfogadhatatlan, hogy a hatóságok gyakran megengedik maguknak a törvényszegést azért, hogy minket arra kötelezzenek, ne mutassuk ki ezeket a különbözőségeket” – fogalmazta meg akkor álláspontját az elöljáró, aki arra kérte a címzetteket, hogy a következő romániai útjuk során látogassák meg Székelyföldet, mert az itteni helyzetre való rámutatás nélkül nem lehet teljes a jelentés arról, hogy Románia miként tesz eleget az önkormányzati charta rendeleteinek.

Az ECRI 2014. évi jelentésében különben az olvasható a magyar kisebbségekre vonatkozó részben: ajánlást tesznek, hogy a hatóságok az egyenlő bánásmód elvének alkalmazása vonatkozásában biztosítsák a nemzeti és regionális szimbólumok használatát, és orvosolják ezen jogok megsértését.

Megkeresésünkre Vass Imre elmondta: remélhetőleg olyan választ fog kapni, amely ha nem is oldja meg a problémát, de ajánlás lesz arra nézve, hogy a helyi közösség nem járt el törvénytelenül, amikor kitűzte a székely zászlót a községházára, vagy amikor Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva hagyományos neveit is feltüntető táblákat állított fel a 13-as országút mentén Hármasfalu határain belül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS