Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megszökött négy makákó a marosvásárhelyi állatkertből

Simon Virág 2014. június 11., 19:27 utolsó módosítás: 2014. június 12., 10:50

Eltört a vasketrec a hegesztés mentén, és négy japán makákó szabadult ki a marosvásárhelyi Állatkertből. A hét elején többen látták őket a volt Számológépgyár környékén. Az állatkert szakemberei napok óta próbálják befogni őket, eddig sikertelenül.

Fotó: Boda L. Gergely

Igencsak meglepődött egyik marosvásárhelyi olvasónk, amikor a hét elején, a szabadnapot és a szép időt kihasználva az erdő felé sétált, s három, a szemetek között kutakodó majommal találkozott.

„Ártalmatlannak tűntek”

Márton István Attila elmondta: először azt hitték, hogy kutyák vannak a volt Számológépgyár melletti erdőszélen, a szemetek között. „Mikor jobban megnéztük, láttuk, hogy három majom van ott. A környékbeliek azt mondták, már korábban is látták őket, és jelezték a helyi rendőrségnek az esetet. Az aszfaltúttól 30-40 méterre a szeméthalmon üldögéltek, ártalmatlannak tűntek, nem törődtek az emberekkel” – mondta a fiatalember.

„Nem tudjuk, hogyan reagálnak”

A Székelyhon érdeklődésére az állatkert igazgatója, Kopacz András kelletlenül, de elismerte, hogy néhány napja kiszabadult négy japán makákó a ketrecből. Az állatok a gömb alakú ketrecben voltak, amikor a vasketrecen egy helyen eltört a hegesztés, és az így keletkezett résen bújtak ki a mozgékony emlősök. Amint észrevették hiányukat, elkezdték keresni és napok óta próbálják befogni őket.

„Csapdával és csalival is próbáljuk elkapni őket, mindeddig sikertelenül. Azért nem szóltunk eltűnésükről sem, mert ha az emberek elkezdik keresni és fényképezni őket, akkor nagyon megnehezítik elfogásukat.” Kopacz András kifejtette: elméletileg a japán makákók nem veszélyesek az emberre nézve, de mivel vadállatról van szó, nem lehet tudni, hogyan reagálnak az emberek közeledésére.

Az általában  8-11 kilogrammos, 25-30 centiméter magas (a farkukkal együtt akár 50 centit is elérő) japán makákók  mindenevők, így a somostetői erdőben és környékén rügyeket, leveleket, bogarakat ehetnek, s mint olvasónk jelezte, a szemét között talált maradékokat sem vetik meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS