HIRDETÉS

Nincs minden veszve a katolikus iskolánál

Szucher Ervin 2017. január 11., 13:09

Nem éppen olyan vészes a helyzet a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében, mint ahogyan Illés Ildikó vizionálja. Székely Szilárd, az iskola tanára és Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője sokkal derűlátóbb a helyettes főtanfelügyelőnél: szerintük a szerdai határidőn túl is lesz lehetőség a dokumentációt leadni ahhoz, hogy a tanintézet szerepeljen a következő tanév iskolahálózatában.

Fotó: Haáz Vince

Nem kell attól tartani, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) górcsője alá került katolikus iskola lemarad Marosvásárhely 2017–2018-as beiskolázási hálózatából, és attól sem kell félni, hogy nincs törvényes lehetőség a beiskolázási dokumentációt leadni. Legalábbis ez derül ki Csíki Zsolt önkormányzati képviselő, az RMDSZ frakcióvezetőjének, valamint Székely Szilárd, az iskola választott szószólójának álláspontjából.

Illés Ildikó helyettes főtanfelügyelő korábban azt nyilatkozta, hogy patthelyzet alakult ki az iskola körül. Ugyanis igazgató híján nincs, aki aláírja a beiskolázási tervet, és a városi tanács sem szavazott még az iskolai hálózatról. Mint mondta, hiába értesítette az oktatásügyi minisztériumot és a polgármesteri hivatalt, az illetékesek hozzáállásából úgy tűnt, mindenki a másik, esetenként a harmadik féltől, azaz a tanfelügyelőségtől várja a megoldást. „A délelőtti videokonferencián felvetettem a minisztériumi illetékeseknek, végighallgattak, de választ nem adtak. Én csak azt tudom, ha az önkormányzat nem szavazza meg az iskolahálózatot, amelyben helyet kapna a katolikus gimnázium, akkor már nincs is mit beszéljünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – fejtette ki lapcsaládunknak hétfőn délután Illés Ildikó. A tanfelügyelőség eredetileg január 4-re kért javaslatokat az iskoláktól, utólag 11-ig tolta ki a határidőt. Ezt azonban lehetetlen betartani, de Székely Szilárd szerint ez nem jelenthet különösebb gondot.

Hogy a 23 helyi tanácsosból a tíz RMDSZ-esen kívül, az ügyészség által kavart botrány után még hányan szavazzák meg azt az iskolahálózatot, melyben a Római Katolikus Teológiai Gimnázium is helyet kapna, még nem tudni. Csíki Zsolt – aki maga is iskolaigazgatóként tevékenykedik a sportiskola élén – azonban úgy véli, 2016-ban egy normális gondolkodású embernél ez nem jelenthet különösebb gondot.

Kérdésünkre, hogy egyeztettek-e valamelyik román vagy vegyes párttal, a szövetség frakcióvezetője nemmel válaszolt. „A kampányban sokan sokat beszéltek, de nem hinném, hogy fennállna a veszély, hogy kollégáink a katolikus iskola ellen szavaznának. Ha meg a városháza nem foglalja be a beiskolázási tervbe, az RMDSZ egyszerűen nem szavaz. Most dől el, kinek milyen vastag a bőr a képén!” – jelentette ki Csíki Zsolt. Számára talány marad, miért maradt el a decemberi soros ülés, amikor az önkormányzat elfogadhatta volna az iskolahálózatot, azonban úgy véli, semmi sincs veszve, ha ezt január 26-án teszi meg.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, az RMDSZ ügyvivő elnöke úgy tudja, amennyiben a városi képviselői testület nem dönt a jövő évi struktúráról, az élet nem áll le, az iskolák nem zárnak be, hanem a 2016–2017-es hálózat marad érvényben. Ebben azonban – mint többször beszámoltunk róla – a katolikus iskola jelenleg nem szerepel, s tanév közben nem is lehet változtatni az iskolahálózat összetételén.

A tanári kar élén álló Székely Szilárd is megnyugtatni igyekezett a közvéleményt. A többnyire szülőkből álló Civilek a Katolikus Iskoláért kezdeményező csoport ugyanis arra hívta fel a figyelmét, hogy a napok telnek, és a január 11-i határidő, amikor az oktatási intézményeknek le kell adniuk a tanfelügyelőségnek a beiskolázási tervüket elérkezett. „Mi már december 21-én feltöltöttük a minisztérium és a tanfelügyelőség adatbázisába, szerdán pedig felvisszük a tanfelügyelőségre” – magyarázta lapcsoportunknak. Ez esetben a tantestület a hatósági felügyelet alá helyezett Tamási Zsolt hiányára is talált megoldást. „A jogszabály szerint a tanári kar egyharmadának is van lehetősége vezetőtanácsi gyűlést összehívni. Mi még december végén lebonyolítottuk, és az ünnepek előtt elkészítettük a dokumentációt” – mondta, hozzátéve, hogy mindannyian bíznak az ügy megoldásában.

A megszólaltatottak derűlátása némileg ellentmond az egy hónappal korábban kinevezett új tanfelügyelő álláspontjának. Nadia Raţă ugyanis éppen azért nem nevezte ki az igazgatói tisztségbe a sikeresen versenyvizsgázó Tamási Zsoltot, mert szerinte az iskola törvénytelenül működik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS