HIRDETÉS

Még nem kapták meg a jóváhagyott iskolatámogatásokat

Simon Virág 2017. január 10., 20:41

A Szabad Emberek Pártjának (POL) marosvásárhelyi önkormányzati képviselői arra kíváncsiak, hogy Dorin Florea polgármeste sikkaszt-e, vagy csak hanyag? A POL-osok elsősorban az iskoláknak megszavazott és át nem utalt pénzösszeg miatt háborognak.

Fotó: Boda L. Gergely

A párt keddi sajtótájékoztatóján Radu Bălaş emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a novemberi soros ülésen felvetette: azoknak az iskoláknak, ahol ő az igazgatótanács tagja, pénzre van szükségük, és kérte, hogy az összegeket foglalják bele a költségvetés-kiegészítésbe. Akkor a szociáldemokrata Sergiu Papuc azt javasolta, hogy ne csak egyes iskoláknak, hanem a város minden oktatási intézményének hagyjanak jóvá 50–50 ezer lejt. Ezt a tanácsosok elfogadták. 

„A pénzt jóváhagyták, az iskolaigazgatók, legalábbis azok, akikkel én személyesen tartom a kapcsolatot, mert a vezetőtanács tagja vagyok, összeírták, hogy mire van szükségük, ajánlatokat kértek a cégektől, s minden szükséges döntést meghoztak annak érdekében, hogy megkaphassák a megszavazott pénzt. December közepén azt mondták nekik, hogy meg fogják kapni, de csak az összeg felét, ám végül semmit nem kaptak. Ez mélységesen felháborít bennünket” – mondta Radu Bălaş, akit kiegészített Hermann Mark Christian, aki úgy tudja, hogy van olyan tanintézet, ahol a beígért pénz ígéretében bízva, megrendelték a tanításhoz szükséges felszereléseket, azokat le is szállították, számlával együtt. Mivel azonban a polgármester nem hagyta jóvá az összeg utalását, a megrendelt eszközöket  pénzhiány miatt vissza kell küldeniük.

Radu Bălaş arról is beszámolt, hogy szakemberekkel egyeztetnek, hogy kiderítsék, a tanács döntéseit életbe nem ültető polgármester sikkaszt-e vagy csak megveti a város lakosságát, a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat, és hanyagságból, nemtörődömségből nem utaltatta át az összegeket. A POL-os tanácsos szerint a marosvásárhelyi iskolák nagy részében az alapvető körülményeket sem biztosítják, csempekályhákkal fűtenek, az ajtók-ablakok nem zárnak, 50 négyzetméteresek a sportteremnek kinevezett helyiségek.

A Vásárhelyi Hírlap kérdésére a városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga kifejtette: az iskolák vezetőtanácsa köteles úgy az éves költségvetést, mint az év során történő változásokat jóváhagyni. Szintén az iskolák vezetőtanácsának kell döntenie arról is, hogy a költségvetésben szereplő pénzeket mire költik.

„Jelen esetben a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal csak úgy tudja átutalni a költségvetés kiegészítésekor megszavazott pénzt, ha a vezetőtanácsok befoglalják a költségvetésbe a szóban forgó összeget, és arról is döntenek, hogy mire használják fel. A városháza szakigazgatósága közölte a marosvásárhelyi oktatási intézményekkel, hogy milyen papírokra, döntésekre van szükség ahhoz, hogy átutalhassuk a pénzt. Ezt máig egyetlen iskola sem küldte be. Mi továbbra is hajlandóak vagyunk utalni a pénzt, amennyiben az iskolák vezetői meghozzák a szükséges döntéseket, és elhozzák a szükséges iratokat” – mondta Cosmin Blaga.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS