HIRDETÉS

Komposzt lesz a karácsonyfából – de mikor dobjuk ki?

Bakó Zoltán 2017. január 06., 15:42 utolsó módosítás: 2017. január 06., 15:43

A népi hagyomány szerint a karácsonytól számított 12. napon, vízkeresztkor, azaz január 6-án kell leszedni és kidobni a karácsonyfát. Sokan azonban azt szeretnék, hogy a feldíszített fa továbbra is őrizze a lakásban a karácsony hangulatát.

Fotó: Barabás Ákos

Az egyszerű, népi magyarázat így érvel – január 6-án kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. A karácsonyfát tehát nem csak azért kell leszedni, hogy ne lepjék el tűlevelek a szőnyeget: a néphit szerint el kell engedni az óévet és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse.

Aki mégis úgy dönt, hogy lakásában maradásra bírja a karácsonyi hangulatot, az számoljon azzal, hogy rövidesen hullatni kezdi tűleveleit, szemetel, több lesz a bosszúság, mint az öröm. Más a helyzet, ha gyökeres fát vettünk, annak volt ideje beszokni és még tartható egy ideig a lakásban. Egy-két hét után már az ilyen sem szereti a lakás meleg, száraz levegőjét. Ha ennél tovább marad, megbomlik nyugalmi állapota, és már nem lesz lehetőségünk kiültetni. Kiültetéskor át kell szoktatni, nem szabad azonnal a mínusz fokokba kitenni, és akkor érdemes elültetni, amikor nem fagyott a föld. Ez lehetőleg minél hamarabb legyen. Addig a lépcsőházban, garázsban van esélye a túlélésre. Ne kínozzuk, biztosítsunk neki megfelelő helyet, ha már ő a szeretetet hozta lakásunkba.

Mi legyen a kidobásra ítélt karácsonyfával a városban?

Marosvásárhelyen a karácsonyfák kezelésének nincs különösebb rendszere. Egyszerűen ki kell tenni oda, ahová a házi szemetet szoktuk, tömbháznegyedekben a szeméttárolókba, magánházaknál a járdára, a szemetesedény mellé, s a Salubriserv dolgozói összeszedik és elszállítják azokat, beviszik az üvegházakhoz, ahol feldolgozzák, komposztot készítenek belőlük – tudatta lapunkkal Anca Teban, a városháza illetékese. A karácsonyfa elszállításáért tehát nem kell különdíjat fizetni, ezért ne is „csempésszék” erdőszélekre, lakatlan területekre. Amint Anca Teban elmondta, már az elmúlt napokban is hoztak be hozzájuk a salubriservesek kidobott fenyőket, tehát vízkereszt előtt is voltak, akik szabadulni akartak a karácsonyfáktól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS