HIRDETÉS

Ilyen, amikor a közösség összefog egy tűzkárosult család megsegítésére

Gligor Róbert László 2016. december 20., 18:29

Egy hónapja tűz pusztított a backamadarasi Makkai Imre házánál. A falu összefogásának köszönhetően azonban lassan egy hete visszaköltözhettek lakásukba a károsultak.

Egy hónapja történt a tűzeset, délután öt óra előtt csaptak fel a lángok, amelyek felemésztették a ház tetőszerkezetét és Makkai lányának tetőtéri szobáját. Ha nem betonfödémes szerkezetű lett volna a ház, teljesen le is éghetett volna. Az éppen külföldön tartózkodó szomszéd felajánlotta üres lakását, így a károsultak oda költözhettek át, nem kellett „más nyakán” lenniük – mesélte el a történteket könnyekkel a szemében a családfő. A faluközösség és a család rögtön összefogott az érdekükben, sokan segítettek pénzzel vagy munkával. Naponta 15-20 személy is dolgozott a családi háznál az eltakarításban, a tetőszerkezet felépítésében és befedésében, szerencsére szakemberek is voltak a rokonságban. Azóta az apróbb munkálatokat Makkai Imre végzi el otthon, a hétvégén az új ajtókat és ablakokat is beszerelték, és örömükre lassan egy hete már vissza is költözhettek, újra van fűtés és áramellátás a lakásban. Makkaiék végtelenül hálásak a rokonaiknak, barátoknak, komáknak, és mindenkinek azért, amit értük tettek.

Makkai Imre a helyi református gyülekezet gondnoka, így természetes, hogy az egész egyházközség megmozdult, az önkormányzattal összefogva gyűjtést szerveztek – tudtuk meg Koncz László Ferenc lelkésztől. A presbiterek és néhány fiatal vállalta, hogy végigjárják a falu minden portáját, s mindenki adományozott is. Az segít igazán, aki hamar segít – mondják, ezért az első szakaszban begyűlt 17 475 lejt gyorsan eljuttatták a családnak építőanyag beszerzésére, majd a továbbiakban még 7090 lejt. A hétvégén a helyi ifjak is átadtak egy jelképes összeget az adventi vásár bevételéből a család megsegítésére, és a szomszédos nyárádszentlászlói gyülekezetben is jelezték, hogy még volnának adakozók.

A helyi önkormányzat is bekapcsolódott a gyűjtésbe, és mindenki tehetsége szerint hozzájárult ahhoz, hogy a család élete mihamarabb visszatérjen a megszokott kerékvágásba – mondta el a gyülekezet főgondnoki tisztségét is betöltő polgármester. Szőcs Antal nagyra értékeli és köszöni a madarasiak és a szomszédos településeken élők gesztusát, segítségét, és főleg a nyugdíjasokét, akik alacsony jövedelmük ellenére is adományoztak. Az önkormányzat is elemezte a helyzetet, és hamarosan háromezer lejt utal ki Makkaiéknak. Mivel a nyár folyamán a faluban még volt egy hasonló eset, az akkori károsult, Bodó János családjának is ugyanekkora támogatást ítélnek meg. „Adja Isten, hogy ne legyen rá szükség, de ha mégis, az önkormányzat a jövőben is támogatást fog nyújtani a hasonló helyzetbe került károsultaknak” – ígérte meg a polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS