HIRDETÉS

A jelenlegi gyerekröntgen elbírja a terhelést – de lesz új is

Gáspár Botond 2017. január 06., 15:52

Folyamatban van a Maros Megyei Kórház gyermekrészlege röntgenkészülékének beszerzése, átirányítással azonban lefedhetők a súlyosabb esetek – tájékoztattak a klinika illetékesei.

Mint korábban írtuk, több hónapja nem üzemel a marosvásárhelyi nagykórház gyermekrészlegének röntgengépe. Áthidaló megoldást a klinika alárendeltségébe tartozó, a Budai Nagy Antal-lakónegyedbeli gyermek ideg- és elmegyógyászati osztály épületében található berendezés jelent. 

Az illetékesek lapunkkal azt közölték, hogy feltehetőleg jövőre sikerül beszerezni új röntgenkészüléket, addig marad a jelenlegi helyzet, amely azonban nem jelent nagyobb fennakadást a szakmai tevékenység végzésében. „A régi röntgengép szakmailag és műszakilag is nagyon elavult, olyannyira, hogy alkatrészeket sem lehet már hozzá találni. Ezért kezdeményeztük egy új, korszerű berendezés megvásárlását. Belefoglaltuk a beszerzési tervbe, ezután a költségvetési tervbe kell beiktatni, majd versenytárgyalást kell hirdetni, szóval elég hosszas a folyamat. Úgy gondolom, talán jövőre megérkezhet” – tájékoztatott a klinika orvosigazgatója, Ovidiu Gîrbovan.

A szakember hozzátette, hogy a Budai-lakónegyedbeli kórházban található berendezés megfelel az elvárásoknak, hiszen gyerekekre adaptálták, emellett szükség esetén együttműködnek a megyei sürgősségi kórházzal is, tehát szakmailag nem jelent nagy hátrányt, hogy nem a nagykórházban van a gép. Az más kérdés, hogy a két épület közötti jelentős távolság megnehezíti a páciens – az általunk vázolt esetben akár súlyosbíthatja is – helyzetét, ez az intézmény felépítése, azaz a részlegek szétszórtsága miatt alakult így.

„Az áthidaló megoldás annál inkább megfelelő orvosi szempontból, mivel az Európai Unióban bevett gyakorlat szerint csak nagyon indokolt esetben végzünk röntgent. Régebb ezzel a módszerrel igyekeztek kiszűrni mindenféle rendellenességet, az egészséges személyeket is átvilágították, az iskolában kötelező vizsgálat volt. Csakhogy azóta kiderült, hogy az emberi szervezet elraktározza a sugárzásokat, vagyis nem lehet valakit élete során károsodás nélkül a végtelenségig röntgenezni. Ezért csak súlyos, indokolt esetben végeztetünk röntgenezést, ezt a páciensmennyiséget pedig elbírja a mostani helyzet. Ezzel együtt azért természetesen igyekszünk beszerezni az új berendezést, hogy a betegeket ne kelljen egyik helyről a másikra küldözgetni” – ismertette megkeresésünkre az orvosigazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS