Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Már egyszer megúszta az emberre támadó medve – lesz még egy esélye?

Fülöp-Székely Botond 2018. június 21., 21:14

Noha két medvét lőhetett ki az elmúlt időszakban a székelykeresztúri Hubertus Vadász és Sporthorgász Egyesület, nem volt közöttük az a nagyvad, amely év elején emberre támadt Szenterzsébeten. Azóta újabb támadás is volt a környéken, de a bürokrácia késlelteti a ragadozó elpusztítását.

Már egyszer megúszta az emberre támadó medve – lesz még egy esélye?
galéria
Újabb emberre támadó medvét lőnének ki, ám egyre bonyolultabb kilövési engedélyt kérni. Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Négy problémás medve kilövésének engedélyezését kérte idén a Hubertus Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetősége a környezetvédelmi minisztériumtól – kettőt a kőrispataki, kettőt pedig az alsóboldogfalvi vadászterületre –, ám ennek csak felére kaptak jóváhagyást – fejtette ki lapunknak Fazakas Attila, az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy már végre is hajtották az intézkedést Etéd határában.

Őt is meglepte azonban, hogy csak a Kőrispatak elnevezésű vadászterületen kaptak engedélyt a gazdák jószágait tizedelő vadak elpusztítására, annak ellenére, hogy a másik részen,

Szenterzsébet határában emberre is támadt korábban a ragadozó.

Ő sem tudta eldönteni, hogy hiba történt-e a papírmunka során, vagy ennek egyéb okai vannak.

Újabb emberáldozat 

Nagyjából két hete újból emberre támadt a medve az egyesület alsóboldogfalvi területén – Kissolymos közelében –, ezért ismét sürgősségi kilövési engedélyt fognak kérni a minisztériumtól – magyarázta Fazakas Attila. Mint mondta, ezt már régen megtették volna, ám a bürokrácia ismét gátat szabott nekik, hiszen

noha korábban ők is kikérhették a kórháztól az áldozat orvosi jelentését, ezt most már csak a környezetvédelmi hatóságok munkatársai tehetik meg.

„Furcsa ez a helyzet, hiszen már régen leadtuk volna a kilövési kérelmet, így viszont néhány napot még biztosan elhúzódik a procedúra” – fogalmazott. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ezúttal nem csúszik hiba a számításokba, és megkapják az igényelt dokumentumot.

Csepp a tengerben

Az eddig jóváhagyott kilövési engedélyek csupán cseppnek számítanak a tengerben, hiszen nagyon túlszaporodtak a medvék – jelentette ki Fazakas Attila. Mint mondta, a hozzájuk tartozó 24 ezer hektárnyi vadászterületen jelenleg hatvan medve él, miközben tíz volna az optimális létszám. A túlszaporulatot ugyanakkor már nem csak a gazdák jószágai sínylik meg, hiszen a ragadozók a szarvasok, őzek és más vadak kicsinyeit is megtizedelik. Szerinte az egyetlen jó megoldás a problémák megszüntetésére a medvepopuláció tudatos szabályozása lenne, ám ehhez kevés, ha csak sürgősségi esetekben adnak kilövési engedélyeket. Utóbbival csak pillanatnyilag szűnnek meg a gondok egy adott zónában, de az elpusztított medve területét hamarosan egy újabb egyed veszi át.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat