Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Magyar, román és nemzetközi filmdömping lesz a második Filmszeredán

Molnár Rajmond 2018. szeptember 04., 15:20 utolsó módosítás: 2018. szeptember 11., 17:10
HIRDETÉS

Több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki Moziban szeptember 11-22. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál ideje alatt.

Ráduly Róbert Kálmán és Prigye Kinga. Beszámoltak a fesztivállal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról Fotó: Gecse Noémi

A második alkalommal megrendezendő, a Csíkszeredai Önkormányzat szervezésében zajló Filmszeredával kapcsolatos fontosabb információkat sajtótájékoztatón ismertették kedden. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta,

a fesztivál ideje alatt a magyar vonatkozású mozgóképes alkotások mellett a romániai filmgyártás legjobbjai is vászonra kerülnek.

HIRDETÉS

Emellett az idei fesztivál érdekessége, hogy a tavalyinál egy árnyalattal jelentősebb lesz a nemzetközi filmgyártás fontosabb eredményeinek a szemléje is. Ugyanakkor

néhány film esetében rendezőkkel és szereplőkkel is találkozhat a csíki közönség, az egyeztetések még zajlanak.

Ráduly azt is kiemelte, hogy a mozgókép-fesztivál csütörtöki, szeptember 13-i hivatalos megnyitóját megelőző két napon már elkezdődik a tíznapos filmszemlére való hangolódás: a -1. és 0. napon (szeptember 11. és 12., kedd és szerda) is vetítenek filmeket.

A Filmszereda műsorán szerepel többek között: a chilei Sebastián Lelio rendező 2017-es szerelmi drámája, Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) címmel, amely már bemutatója évében elnyerte a berlini Aranymedve Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvért járó díját, majd 2018-ban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Emellett a magyar filmgyártás 2017-es év gyümölcse, a Gárdos Éve által rendezett Budapest Noir című megrázó filmdráma is. A magyar vonatkozású mozgóképes alkotások mellett

a romániai filmgyártás legjobbjai is filmvászonra kerülnek: ez elmúlt év egyik legjobb filmjének tekintett Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött), illetve a a román sikerfilmek közül a Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák: Mese Ferentari-ból) című alkotást is megtekintheti a közönség.

Az imént felsoroltak mellett számos izgalmas magyar, román és nemzetközi alkotással – amelyek nagy részéhez lesz magyar, illetve román nyelvű felirat is – , gyermekeknek és fiataloknak szóló filmekkel és színes kísérő programokkal várják az érdeklődő közönséget.

Belépőjegyek árai
A mozgókép fesztivál első hetén vetített filmekre már válthatók jegyek online a bilete.ro oldalon, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában szeptember 10-től hétköznapokon 14.00 és 21.30 óra között. Az esti és a késő esti filmekre egységesen 20 lejért vásárolható belépő jegy. A délutáni vetítésre 15 lejért, illetve a 26 évnél fiatalabb diákok, a 60 év fölötti nyugdíjasok, valamint a mozgássérültek számra kedvezményesen 12 lejért válhatók belépők. Gyerekfilmekre a felnőtteknek 10 lej, gyereknek pedig 7 lej a belépő ára. A fesztivál keretében összesen 34 alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők. A részletes program a Filmszereda Facebook oldalon, illetve az önkormányzat honlapján érhető el.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS