Legtöbbször a lakók fizetik meg a vízveszteséget

Legtöbbször a lakók fizetik meg a vízveszteséget

Egyéni vízórák az egyik tömbházban. Nem mérik a csöpögést

Fotó: Veres Nándor

Rendszerint jelentős vízveszteséggel kell számolniuk minden hónapban a lakószövetségeknek, amely akár több száz lejes plusz kiadást jelent számukra havonta. Immár „hagyományosan” nagy szokott lenni a különbség a lakásokban felszerelt egyéni vízórák és a tömbházi fő vízóra által mért értékek között.

Barabás Hajnal

2022. április 03., 19:062022. április 03., 19:06

„Ez már tarthatatlan, hogy minden hónapban több száz lejeket fizet a lakószövetség pluszba a Harvíz vízszolgáltatónak: voltak hónapok, amikor a 500–800 lejt is meghaladta az összeg” – adott hangot elégedetlenségének Kemenes Gabriella, a csíkszeredai Kossuth Lajos 20–36-os lakástulajdonosi társulás adminisztrátora. Ügykezelésükbe két toronyház tartozik 234 lakrésszel és a földszinten lévő kereskedelmi felületekkel.

„Múlt hónapban 46 köbméternyi elfogyasztott vízzel mért többet a Harvíz fő vízórája a lakók egyéni vízóráihoz képest, amelyet ha 7,86 lejes vízfogyasztási, valamint csatornadíjjal megszorzunk, akkor 361 lejes plusz kiadás jön ki. Ennyivel fizet többet most a lakószövetség” – magyarázta. Hozzátette,

eddig ezt a vízveszteséget nem terhelték rá a lakókra, de mivel fogytán a tartalékuk, így nem tudja, hogy a továbbiakban hogyan fogják ezt törleszteni.

Igazságtalannak tartja

„Nem tartom igazságosnak, hogy a lakókkal fizettessük meg a vízveszteséget, mikor nem lehet pontosan tudni, hogy honnan származik, ugyanis a csövekkel nincs gond, mert leellenőriztettük egy szakemberrel” – jegyezte meg. Hozzáfűzte,

felvetődhet ugyan, hogy a lakók nem olvassák le a valóságnak megfelelően a vízórájukat, azonban erre előbb-utóbb fény derül, hiszen periodikus rendszerességgel tartanak ellenőrző vízóra-leolvasást.

Az is előfordul, hogy egy lakrésznél nem adják le időben a vízóraállást, azonban ezekben az esetekben 7 köbmétert számolnak fel személyenként, ezt írja elő a jogszabály.

„Mindezek nem indokolják a havi 40–50 köbméternyi hiányt” – vélte. Mint mondta, szakembertől tudják, hogy nyomáskiigazításra is szükség lehet, hiszen a főóra mérését befolyásolhatja a víznyomás. Szerinte erre a vízveszteség-problémára közösen kellene megoldást találni a polgármesteri hivatallal, a vízszolgáltatóval és a lakószövetségekkel együtt.

Máshol visszaosztják a lakók számlájára

Balázs Lehel, Gyergyószentmiklós egyik lakástulajdonosi társulásának elnöke egyetértett abban, hogy minden hónapban mérnek vízveszteséget, amelyet lakrészenként osztanak vissza a lakók költségére. „Egy lépcsőház esetében hozzávetőleg tíz köbméternyi vízveszteségről beszélünk, de ha elosztjuk lakrészekre, a fizetendő összeg nem számottevő” – jegyezte meg. Hozzáfűzte,

az egyéni órák adott esetben 15–20 évesek, épp ezért nem meglepő, hogy nem mérnek pontosan, ezeket időszakosan cserélni kellene.

Nagy Klára, a marosvásárhelyi 680-as számú lakószövetség részéről megkeresésünkre szintén arról beszélt, hogy nagy a különbség az egyéni vízórák és a fő vízóra által mért értékek között. Ezt a különbözetet személyek száma szerint osztják el a lakószövetség lakói között.  „Amennyiben felmerül, hogy a fő vízóra nem mér jól, jelezni kell a vízszolgáltatónak, hogy cseréljék ki” – mondta.

Galéria

Vízfogyasztás. Mennyi a valós? Bejelentéstől, vízórapontosságtól függ

Fotó: Veres Nándor

Szerinte sem mérnek pontosan az egyéni vízórák, rendszeres metrológiai vizsgálatnak kellene alávetni, ami sokszor elmarad. „Ugyanakkor akadnak olyan lépcsőházak is, amelynek lakói kicserélték a régi vízórájukat korszerű, rádiójeles órákra, amelyek ugyan drágábbak, hozzávetőleg 160 lej darabjuk, de pontosabban mérnek. Előnyük, hogy távolról is le lehet olvasni” – mondta. 

Az egyéni órák költségelosztásra jók

Megkerestük a Harvíz Rt. vízszolgáltató vezetését is a témában, hiszen több Hargita megyei településen ők szolgáltatnak. Lányi Kinga, a regionális víz- és csatornaszolgáltató vállalat szóvivője válaszában fontosnak tartotta leszögezni, hogy

a szolgáltató minden esetben a közvezeték és a tömbházi belső vezetékek határára felszerelt bekötési mérőóra szerint számláz.

Ezeknek a mérőóráknak szavatossága a jelenleg érvényben levő metrológiai rendelkezések értelmében 7 év, felszerelés előtt mindig metrológiai (méréstani) szempontból bevizsgálják, és hétévente ezeket a vízmérőket lecserélik szintén érvényes metrológiai bevizsgálással rendelkező készülékekre. A lakásokban felszerelt mellékmérők, azaz költségleosztó vízórák leolvasása, nyilvántartása a lakótársulások feladata. „Ezeknek az óráknak a méréspontossága a legalacsonyabb, A osztályozású, míg a bekötési mérőórák B vagy C besorolásúak. A vízmérők osztályozása a minimálisan áthaladó és megmért vízmennyiségek függvénye.

Idézet
Egy A osztályzatú vízmérő akkor kezd mérni, ha az átfolyó víz hozama legalább 60 liter óránként, a B osztályú vízmérőnél ez a mennyiség 30 liter, a C osztályúnál pedig 15 liter”

– magyarázta.

Kísérleteztek

Hozzáfűzte, mivel ez egy rendszeresen visszatérő probléma, ezért nyilvános kísérletet is végeztek a cég laboratóriumában. „Ez abból állt, hogy egy lépcsőházból tetszőlegesen leszerelt öt mellékmérőt és az illető lépcsőház bekötési óráját próbapadra tettük és különböző hozamokon méréseket végeztünk. Az eredmény: minimális hozamon (5 liter/óra) a bekötési vízmérő az átfolyó vízmennyiség közel 98 százalékát mérte meg, az öt mellékmérő viszont csak alig 40 százalékát” – fejtette ki. Lényeges, hogy

a tömbházon belül, minden egyes vezeték a lakók osztatlan, közös tulajdona, amelynek karbantartása, ellenőrzése a tulajdonosok feladata.

„Ezekben az esetekben azt javasoljuk, hogy tartsanak a lakásokban és a közös felületeken, alagsorban belső ellenőrzést, mérjék fel az esetleges szivárgásokat, vizsgálják meg a háztartási gépek bekötését és egyéb szerelvények működését. Amennyiben kérik a bekötési vízmérő soron kívüli bevizsgálását, a lakótársulás költségére ezt megtesszük, azonban ez a művelet nem oldja meg a belső szivárgások, nem mért mennyiségek problémáját” – jegyezte meg.

Szerinte szintén a különbségek oka lehet, ha egyes tömbházlakók nem teszik lehetővé a lakásukban felszerelt mellékmérők leolvasását, vagy nem a valós értékeket közlik a társulás képviselőjével. Ebben az esetben, a nem jelentett vízmennyiségeket a többi lakó fogja megfizetni.

„Ezen különbségek abban az esetben tekinthetők a lakók számára veszteségnek, ha a főmérő és a lakásokban levő fogyasztási pontok közötti vezeték meghibásodik, vagy olyan bekötések léteznek, amelyeket egy mellékmérő sem regisztrál. E különbségek megszüntetésére a legjobb megoldás a lépcsőházon belüli vízszintes elosztású rendszer kiépítése lenne, ami által minden lakás számára külön-külön, egy C osztályozású, pontosabban mérő vízóra mérné a fogyasztást, ezek pedig közös tulajdonban lévő felületre lennének felszerelve. Ilyen rendszerek vannak kiépítve a lakók költségén a csíkszeredai Gyermek sétány több lépcsőházában, és a rendszer már több éve jól működik” – mondta.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 31., péntek

Kiderült a csütörtöki pódiumbeszélgetésből, hogy mi érdekli a gyergyószékieket

Az európai parlamenti választás az önkormányzati választás árnyékába szorul ugyan, de ennek fontossága sem kisebb – hangzott el csütörtökön este Gyergyószentmiklóson, ahol Kelemen Hunor Barti Tihamérrel folytatott pódiumbeszélgetést.

Kiderült a csütörtöki pódiumbeszélgetésből, hogy mi érdekli a gyergyószékieket
2024. május 31., péntek

Látogatható a tíz futballpályányi levendulamező

Június elsején nyitja meg kapuit a látogatók előtt Maros megye legnagyobb levendulamezője Mezőmadarason.

Látogatható a tíz futballpályányi levendulamező
2024. május 31., péntek

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes – tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-vel pénteken.

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes
Meghalt Tompos Kátya színész, énekes
2024. május 31., péntek

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

2024. május 31., péntek

A román-magyar megbékélésről is beszélgetnek

Kerekasztal-beszélgetésekkel, imaösvénnyel és koncertekkel várják az érdeklődőket június elsején, szombaton a marosvásárhelyi Jezsuita Udvarba, ahol Egy nap a kiengesztelődésért címmel szerveznek programokat.

A román-magyar megbékélésről is beszélgetnek
2024. május 31., péntek

Nem is volt olyan messze a péntek hajnali földrengés epicentruma Sepsiszentgyörgytől

A Richter-skála szerint 3,4-es erősségű földrengés történt pénteken 5 óra 47 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Nem is volt olyan messze a péntek hajnali földrengés epicentruma Sepsiszentgyörgytől
2024. május 31., péntek

Erdélyi jelentkezőket is várnak a Dunán innen, Tiszán túl című seregszemlére

Még lehet jelentkezni a Dunán innen, Tiszán túl című seregszemlére. A verseny célja megtalálni a tehetséges fiatalokat, középpontban a népi műfajok állnak. Az erdélyi előválogatót a madéfalvi kultúrotthonban tartják majd.

Erdélyi jelentkezőket is várnak a Dunán innen, Tiszán túl című seregszemlére
2024. május 31., péntek

Gyimesközéplokon is lesz gyermeknap

Egész napos programmal várják a családokat és gyerekeket Gyimesközéplokon a megállói Majláth Gusztáv Károly Iskola udvarán június elsején. Lesznek néptáncbemutatók, kézművesfoglalkozások és táncház is.

Gyimesközéplokon is lesz gyermeknap
Gyimesközéplokon is lesz gyermeknap
2024. május 31., péntek

Gyimesközéplokon is lesz gyermeknap

2024. május 30., csütörtök

Két kamion és egy kisautó ütközött, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

Nyolcan sérültek meg csütörtökön este egy Karácsonfalván történt balesetben. A helyszínre a mentőhelikoptert is riasztották.

Két kamion és egy kisautó ütközött, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre
2024. május 30., csütörtök

Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak

Bölcsődének, óvodai és napközis csoportoknak is helyet adó épületegyüttes alapkövét tették le csütörtökön Gyergyóditróban. Az utókornak is üzentek egy időkapszula elhelyezésével.

Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!