Legtöbbször a lakók fizetik meg a vízveszteséget

Legtöbbször a lakók fizetik meg a vízveszteséget

Egyéni vízórák az egyik tömbházban. Nem mérik a csöpögést

Fotó: Veres Nándor

Rendszerint jelentős vízveszteséggel kell számolniuk minden hónapban a lakószövetségeknek, amely akár több száz lejes plusz kiadást jelent számukra havonta. Immár „hagyományosan” nagy szokott lenni a különbség a lakásokban felszerelt egyéni vízórák és a tömbházi fő vízóra által mért értékek között.

Barabás Hajnal

2022. április 03., 19:062022. április 03., 19:06

„Ez már tarthatatlan, hogy minden hónapban több száz lejeket fizet a lakószövetség pluszba a Harvíz vízszolgáltatónak: voltak hónapok, amikor a 500–800 lejt is meghaladta az összeg” – adott hangot elégedetlenségének Kemenes Gabriella, a csíkszeredai Kossuth Lajos 20–36-os lakástulajdonosi társulás adminisztrátora. Ügykezelésükbe két toronyház tartozik 234 lakrésszel és a földszinten lévő kereskedelmi felületekkel.

„Múlt hónapban 46 köbméternyi elfogyasztott vízzel mért többet a Harvíz fő vízórája a lakók egyéni vízóráihoz képest, amelyet ha 7,86 lejes vízfogyasztási, valamint csatornadíjjal megszorzunk, akkor 361 lejes plusz kiadás jön ki. Ennyivel fizet többet most a lakószövetség” – magyarázta. Hozzátette,

eddig ezt a vízveszteséget nem terhelték rá a lakókra, de mivel fogytán a tartalékuk, így nem tudja, hogy a továbbiakban hogyan fogják ezt törleszteni.

Igazságtalannak tartja

„Nem tartom igazságosnak, hogy a lakókkal fizettessük meg a vízveszteséget, mikor nem lehet pontosan tudni, hogy honnan származik, ugyanis a csövekkel nincs gond, mert leellenőriztettük egy szakemberrel” – jegyezte meg. Hozzáfűzte,

felvetődhet ugyan, hogy a lakók nem olvassák le a valóságnak megfelelően a vízórájukat, azonban erre előbb-utóbb fény derül, hiszen periodikus rendszerességgel tartanak ellenőrző vízóra-leolvasást.

Az is előfordul, hogy egy lakrésznél nem adják le időben a vízóraállást, azonban ezekben az esetekben 7 köbmétert számolnak fel személyenként, ezt írja elő a jogszabály.

„Mindezek nem indokolják a havi 40–50 köbméternyi hiányt” – vélte. Mint mondta, szakembertől tudják, hogy nyomáskiigazításra is szükség lehet, hiszen a főóra mérését befolyásolhatja a víznyomás. Szerinte erre a vízveszteség-problémára közösen kellene megoldást találni a polgármesteri hivatallal, a vízszolgáltatóval és a lakószövetségekkel együtt.

Máshol visszaosztják a lakók számlájára

Balázs Lehel, Gyergyószentmiklós egyik lakástulajdonosi társulásának elnöke egyetértett abban, hogy minden hónapban mérnek vízveszteséget, amelyet lakrészenként osztanak vissza a lakók költségére. „Egy lépcsőház esetében hozzávetőleg tíz köbméternyi vízveszteségről beszélünk, de ha elosztjuk lakrészekre, a fizetendő összeg nem számottevő” – jegyezte meg. Hozzáfűzte,

az egyéni órák adott esetben 15–20 évesek, épp ezért nem meglepő, hogy nem mérnek pontosan, ezeket időszakosan cserélni kellene.

Nagy Klára, a marosvásárhelyi 680-as számú lakószövetség részéről megkeresésünkre szintén arról beszélt, hogy nagy a különbség az egyéni vízórák és a fő vízóra által mért értékek között. Ezt a különbözetet személyek száma szerint osztják el a lakószövetség lakói között.  „Amennyiben felmerül, hogy a fő vízóra nem mér jól, jelezni kell a vízszolgáltatónak, hogy cseréljék ki” – mondta.

Galéria

Vízfogyasztás. Mennyi a valós? Bejelentéstől, vízórapontosságtól függ

Fotó: Veres Nándor

Szerinte sem mérnek pontosan az egyéni vízórák, rendszeres metrológiai vizsgálatnak kellene alávetni, ami sokszor elmarad. „Ugyanakkor akadnak olyan lépcsőházak is, amelynek lakói kicserélték a régi vízórájukat korszerű, rádiójeles órákra, amelyek ugyan drágábbak, hozzávetőleg 160 lej darabjuk, de pontosabban mérnek. Előnyük, hogy távolról is le lehet olvasni” – mondta. 

Az egyéni órák költségelosztásra jók

Megkerestük a Harvíz Rt. vízszolgáltató vezetését is a témában, hiszen több Hargita megyei településen ők szolgáltatnak. Lányi Kinga, a regionális víz- és csatornaszolgáltató vállalat szóvivője válaszában fontosnak tartotta leszögezni, hogy

a szolgáltató minden esetben a közvezeték és a tömbházi belső vezetékek határára felszerelt bekötési mérőóra szerint számláz.

Ezeknek a mérőóráknak szavatossága a jelenleg érvényben levő metrológiai rendelkezések értelmében 7 év, felszerelés előtt mindig metrológiai (méréstani) szempontból bevizsgálják, és hétévente ezeket a vízmérőket lecserélik szintén érvényes metrológiai bevizsgálással rendelkező készülékekre. A lakásokban felszerelt mellékmérők, azaz költségleosztó vízórák leolvasása, nyilvántartása a lakótársulások feladata. „Ezeknek az óráknak a méréspontossága a legalacsonyabb, A osztályozású, míg a bekötési mérőórák B vagy C besorolásúak. A vízmérők osztályozása a minimálisan áthaladó és megmért vízmennyiségek függvénye.

Idézet
Egy A osztályzatú vízmérő akkor kezd mérni, ha az átfolyó víz hozama legalább 60 liter óránként, a B osztályú vízmérőnél ez a mennyiség 30 liter, a C osztályúnál pedig 15 liter”

– magyarázta.

Kísérleteztek

Hozzáfűzte, mivel ez egy rendszeresen visszatérő probléma, ezért nyilvános kísérletet is végeztek a cég laboratóriumában. „Ez abból állt, hogy egy lépcsőházból tetszőlegesen leszerelt öt mellékmérőt és az illető lépcsőház bekötési óráját próbapadra tettük és különböző hozamokon méréseket végeztünk. Az eredmény: minimális hozamon (5 liter/óra) a bekötési vízmérő az átfolyó vízmennyiség közel 98 százalékát mérte meg, az öt mellékmérő viszont csak alig 40 százalékát” – fejtette ki. Lényeges, hogy

a tömbházon belül, minden egyes vezeték a lakók osztatlan, közös tulajdona, amelynek karbantartása, ellenőrzése a tulajdonosok feladata.

„Ezekben az esetekben azt javasoljuk, hogy tartsanak a lakásokban és a közös felületeken, alagsorban belső ellenőrzést, mérjék fel az esetleges szivárgásokat, vizsgálják meg a háztartási gépek bekötését és egyéb szerelvények működését. Amennyiben kérik a bekötési vízmérő soron kívüli bevizsgálását, a lakótársulás költségére ezt megtesszük, azonban ez a művelet nem oldja meg a belső szivárgások, nem mért mennyiségek problémáját” – jegyezte meg.

Szerinte szintén a különbségek oka lehet, ha egyes tömbházlakók nem teszik lehetővé a lakásukban felszerelt mellékmérők leolvasását, vagy nem a valós értékeket közlik a társulás képviselőjével. Ebben az esetben, a nem jelentett vízmennyiségeket a többi lakó fogja megfizetni.

„Ezen különbségek abban az esetben tekinthetők a lakók számára veszteségnek, ha a főmérő és a lakásokban levő fogyasztási pontok közötti vezeték meghibásodik, vagy olyan bekötések léteznek, amelyeket egy mellékmérő sem regisztrál. E különbségek megszüntetésére a legjobb megoldás a lépcsőházon belüli vízszintes elosztású rendszer kiépítése lenne, ami által minden lakás számára külön-külön, egy C osztályozású, pontosabban mérő vízóra mérné a fogyasztást, ezek pedig közös tulajdonban lévő felületre lennének felszerelve. Ilyen rendszerek vannak kiépítve a lakók költségén a csíkszeredai Gyermek sétány több lépcsőházában, és a rendszer már több éve jól működik” – mondta.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg az önkormányzat Mikulása Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM