Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Közel hatszáz zarándok indult el Udvarhelyről péntek reggel Csíksomlyóra

Molnár Melinda 2018. május 18., 13:30
HIRDETÉS

Mi a zarándokút? Tisztulás, töltekezés emberségünkben, kereszténységünkben és magyarságunkban, hogy megtaláljuk az igazat, a szépet és a jót, életünknek súlyát és értelmét – hangzott el pénteken a gyalogos zarándoklatot indító szentmisén a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban.

Fotó: Beliczay László

Az ifjúsági szentségimádást csütörtök este a zarándoklatért ajánlották fel. Pénteken a felhők mögül kiragyogó kora reggeli napon

HIRDETÉS

az apostolok lován 563, különböző korú indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó zarándoklatra. Az előzetes jelentkezés alapján szombat reggel több mint 800-an folytatják majd együtt az utat a Tolvajos-tetői Hármaskereszttől. A búcsújárók vasárnap estére érkeznek vissza.

„Legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1, 38)

Az indító szentmise főcelebránsa, László Attila, a székelyudvarhelyi-szombatfali Szent György Egyházközség plébánosa úgy érzi a zarándoklatot, mint a kisgyermek, amikor ajándékot kap: nagy is, szép is, már csak ki kell bontani. Emlékeztetett, idén a búcsú szervezői a legnehezebbet kérik: tudjuk Isten akaratára úgy kimondani igenjeinket, mint a Szűzanya.

Fotó: Beliczay László

Tamás Huba a Gyulafehérvári Főegyházmegye ministránslelkésze beszédében kiemelte

a zarándoklat és búcsújárás egyéni illetve közösségi lelki céljait: nem csak a „látvány után futni”, hanem a hazaváró, irgalmas, felemelő mennyei Atyához indulni.

A zarándoknak ugyanakkor küldetése van, hordozza saját szándéka mellett az otthon maradottak, idősek, betegek, gyermekek szándékát. Szent postás – ég és föld között.

A zarándoklat megtanít arra, hogy nem én vagyok a világ közepe, megtanít másokhoz igazodni, alázatosnak lenni. A teli kalász meghajtja a fejét, az üres kalász ágaskodik. A zarándok emberben van egy ilyen alázat is: elindulok, mert tudom, hogy gazdagítható vagyok. Nem vagyok annyira tele

– halottuk az igehirdetésben. – A zarándoklatban van valamiféle életrendezés. Egy éven keresztül annyi minden ránk rakódott, és most szeretnénk kicsit újra kezdeni. Letenni, otthagyni a dolgokat és fölszabadulni, szárnyalni egy kicsit.”

Fotó: Beliczay László

Tamás Huba kifejtette: mindig fáziscsúszásban vagyunk. Mindig utólag tudjuk, hogy kit kellene szeretni, kire kellett volna időt áldozni. Ne legyen késő már! – a zarándoklat ezt is jelenti. És a tanúságtételt: van gazdánk és egy örök hazánk. „Tanúságtétele, hogy ennek a világnak van egy kijárata. Tehát nincs lezárva. (…)

Mi a zarándokút? Indulunk valahová, hogy hazaérjünk. A zarándoklat előkép az örök haza felé, mert hívők, hitetlenek mindannyian zarándokok vagyunk és az élet a beérés.
Úton

A szentmisén imádkoztak a zarándoklat résztvevőiért, háttérimádkozóiért, támogatóiért. A felajánló liturgia után felsorakozott a gyalogos oszlop. Felhangzottak az ősi búcsújáró énekek.

A főút mentén haladva a kereszteknél megállnak, imádkoznak és tisztelegnek. Útközben az éneklés, imádság mellett lehetőség lesz szentgyónásra vagy lelki beszélgetésre.

Fotó: Beliczay László

Kisebb pihenők után ebédszünetet tartanak Homoródfürdőn, onnan fél kettőkor indulnak tovább. A szállás idén is Kalibáskő után 3 km-re, Lenkútnál, a lövétei gazdák csűrjeiben lesz, ott átvehetők a reggel leadott csomagok. Akik nem ott éjszakáznak, autóbusszal térhetnek vissza Udvarhelyre, majd szombat reggel a Pethő vendéglő elől induló és a városon áthaladó autóbusszal négy órakor indulhatnak a Hargitára; a Hármas-keresztnél öt órakor találkoznak a Lenkútnál éjszakázókkal. Imádkozva haladnak majd az Anna panzió parkolójához. A reggeli friss kalács és forró tea lesz. Hét órakor indulnak Csíkszereda irányába. Tíz óra körül a Márton Áron Gimnázium mellett, a Szék útja elején csatlakoznak hozzájuk az autóbuszokkal érkező udvarhelyi zarándokokhoz. A keresztalja énekelve, imádkozva vonul a nyeregbe. A zarándokcsoport az udvarhelyiek számára kijelölt helyen vesz részt a búcsús szentmisén.

A gyalogosok a szentmise után egyeztetik a találkozás helyét és az indulás idejét. Szombat estig eljutnak a lenkúti szálláshoz, ahol éjszakáznak. Pünkösdvasárnap reggel fél hétkor autóbusz indul a Pethő vendéglőtől, megáll a Márton Áron téri buszmegállóban és templomunknál: kiszállítja Lenkúthoz azokat, akik visszafelé is gyalog szeretnének jönni. Hét órakor lesz a közös meleg reggeli. Ebédszünetet Homoródfürdőn tartanak, és délután öt óra körül lépik át a város határát.

Átvonulva a városon a Rákóczi Sportcentrum felé tartanak, a hálaadó ifjúsági szentmisére, amely fél hétkor kezdődik. Pünkösd másodnapján, hétfőn reggel kilenc órától keresztútjárást tartanak a Székely Kálvárián, tíz órától pedig ünnepzáró szentmise lesz az Ugron-kápolnánál.

Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS