Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Környékbeli és messzi földről érkező íjászok mérik össze képességeiket

Szász Cs. Emese 2019. május 13., 19:33

A Marosvásárhelyi Íjászok Egyesületének egyik legnépszerűbb versenye A vár legjobb íjásza elnevezésű megmérettetés. Vásárhely középkori várának adottságait kihasználva mérik össze a környékbeli és messzi földről érkező íjászok a képességeiket. Május 18-án ismét keresik a vár legjobb íjászát.

Környékbeli és messzi földről érkező íjászok mérik össze képességeiket
galéria
Hagyományos íj és ruházat a hagyományőrző versenyen Fotó: Gálna Zoltán

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton részeként szervezik idén már negyedik alkalommal A Vár legjobb íjásza megmérettetést, amely a hagyományőrzés jegyében született: hagyományos íjjal lőnek és sokan a honfoglaló magyarokhoz hasonló hagyományos ruházatot is öltenek magukra.

Az íjászversenyeken általában kategóriákra osztják a versenyzőket az íj típusa, a versenyző neme és korosztálya szerint is, ez a verseny azonban abban más, hogy itt mindenki ugyanabban a kategóriában indul, s az a cél, hogy a végén ő lehessen a vár legjobb íjásza – magyarázza a verseny különlegességet a Marosszéki Íjászok Egyesületének titkára, Szabó Ádám.

Gyerekek is harcba szállhatnak a címért Fotó: Gálna Zoltán

Tőle tudjuk meg azt is, hogy a verseny körítése egy csata a törökkel, s a versenyzők azok az íjászok, akiknek az a feladatuk, hogy „megvédjék az ostrom alá kerülő” várat. Így nem kell csodálkozni, ha szombaton a marosvásárhelyi várban „sarokba szorított törökre lőnek” majd, vagy omladozó várfalról lövik az ellenséget, de fel-felbukkanó célra is lehet számítani.

A szervezők igyekeznek kihasználni Marosvásárhely középkori várának adottságait, s olyan feladatokat, célokat hoznak létre, amelyek meg is idézik a törökkel való csaták korát.

A különleges tematikájú versenyen tavaly több mint százan mérték össze íjásztudásukat, végül a kecskeméti Kalmár József nyerte el a vár legjobb íjásza címet. 2017-ben a marosvásárhelyi, Salamon Csongoré lett a cím, míg az első évben egy kecskeméti íjász, Csupor János bizonyult a legjobbnak.

A tavalyi győztes: Kalmár József Fotó: Gálna Zoltán

Szabó Ádám elmondta, a tavalyi 104 versenyző íjász rekordrészvételnek számított, idén nem biztos, hogy megütik ezt a szintet. Jelentkezni lehet még a verseny napján is. Változás a megszokotthoz képest, hogy nem reggel kezdődik a verseny, hanem délben: május 18-án, szombaton 12 órakor még iratkozni lehet, 13 órától a megnyitó beszédek és az eligazítás zajlik, utána kezdődik maga a verseny.

Az íjászverseny a közönség számára is izgalmas látvány lehet, de aki nem csak nézelődni szeretne, hanem kézbe fogná és kipróbálná őseink fegyverét, az is megteheti ezt a versenyen kívül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat