HIRDETÉS

 

Kipakoltak Korondon a fazekasok

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 12., 14:59
HIRDETÉS

Kerámiából készült vázákat, virágtartókat, különböző tányérokat és edényeket vásárolhattak készítőiktől a hétvégén 41. alkalommal megrendezett Korondi Fazekas Vásárba látogatók. Az esemény részeként fúvóstalálkozót is tartottak.

A korondi fazekasvásáron. Nem az eladás, hanem a termékek bemutatása volt az elsődleges cél Fotó: Barabás Ákos

A vásáron csak a kézművesek vehetnek részt, kereskedők nem, ez pedig egyedi lehetőség a vásárlók és keramikusok találkozásra, üzletkötésére – fejtette ki lapunknak Ravasz Márton, aki saját készítésű vázáival, virágtartóival és egyéb portékáival érkezett a vásárra.

„Ha valaki végighalad Korondon, a főút mentén, akkor csak nagy kirakatokat lát, a termelőkkel nem találkozik. Itt most lehetőség van egyenesen velünk alkudozni, és mi sokszor többet kihagyhatunk az árból, mint egy kereskedő” – fogalmazott. Rámutatott, sajnos egyre kevesebb fazekas van a községben, ami abból is kitűnik, hogy

évekkel ezelőtt 25–26 termelő is részt vett a vásáron, de mára ez a szám a felére csökkent.

Fotó: Barabás Ákos

Mindig is híres volt Korond a fazekasairól, éppen ezért nem szabad hagyni elveszni a hagyományos mesterséget – szögezte le Ravasz, hozzátéve, hogy a mesterembereknek a kerámiákat díszítő különleges helyi motívumok megőrzésében is jelentős szerepük van.

HIRDETÉS

„Nem azért rakjuk ki a termékeinket ezen a vásáron sem, hogy minél többet áruljunk, hanem hogy bemutassuk munkánk eredményét, az általunk készített portékákat. Ezzel is próbálunk hozzájárulni a mesterség népszerűsítéséhez” – magyarázta.

Fotó: Barabás Ákos

Fúvóstalálkozót tartottak

Összesen nyolc zenekart hívtak meg a 12. alkalommal megrendezett találkozóra, amelyek vasárnap délutántól estéig szórakoztatták a közönséget – tudtuk meg Balázs Lászlótól, a korondi fúvószenekar egyik tagjától. Rámutatott, ilyenkor a közönség szórakoztatása mellett az egymás közti kapcsolataikat is ápolhatják a zenekarok. Csikota József, a makói magán zeneiskola igazgatója és a hozzá tartozó zenekar vezetője hangsúlyozta, a barátság mellet szakmai szempontból is fontos a helyiekkel való kapcsolattartás, hiszen rengeteget tanulhatnak egymástól.
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS