Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kilőtték a tusnádfürdői gyermekvédelmi központba betörő medvét

Székelyhon 2018. augusztus 16., 13:05 utolsó módosítás: 2018. augusztus 16., 13:15
HIRDETÉS

Nyugodtabban alhatnak a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ lakói, csütörtökre virradóan a Szent Anna vadásztársulatnak sikerült ártalmatlanítani azt a medvét, amely a hónap elején kirámolta a hűtőszekrényt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonban – számol be a Hargita megyei önkormányzat.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Júliusban két esetben támadt emberre a medve Tusnádfürdőn – előbb egy kutyáját sétáltató helybélire, majd a hónap végén egy Tusványoson résztvevő fiatalra támadt –, de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve naponta bejárnak az udvarokra.

Augusztus elsején a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában, a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett élelmet a medve. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, éjjel két órakor ment be a medve az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett,

szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él.

A tusnádfürdőiek megelégelték a tarthatatlan helyzetet, ezért augusztus 2-án és 3-án lakossági fórumot tartottak, és petíciót fogalmaztak meg, kérve a veszélyes medvék elszállítását.

HIRDETÉS

Pár napra rá, augusztus 5-én egy kettős medvetámadás borzolta a kedélyeket.

Az újabb medvetámadások után Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnökének kérésére összehívták a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságát, amely augusztus 6-án, hétfőn ülésezett. Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa felszólította az illetékes dekoncentrált intézmények vezetőit, hogy fokozott prioritással kezeljenek minden olyan beadványt, ami a tusnádfürdői helyzet rendezését szolgálja.

A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a helyi vadásztársulat által benyújtott tizenkét kiemelési kérés közül hatot bírált el pozitívan a környezetvédelmi minisztérium.

Négy anyamedve és azok 9 bocsának elszállítását, továbbá két veszélyes bak medve kilövését hagyták jóvá.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én, szombaton Tusnádfürdőre látogatott.

Csütörtökre virradóan a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS