Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kilenc mentőpont lesz Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor

Molnár Rajmond 2019. május 28., 21:50

Kilenc ponton állnak majd készenlétben a mentősök Ferenc pápa csíksomlyói látogatásán szombaton. Ugyanakkor a Hargita Megyei Mentőszolgálat állomásain megyeszerte megduplázzák a szolgálatot teljesítő alkalmazottak számát a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú közötti héten.

Kilenc mentőpont lesz Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor
galéria
Archív Fotó: Tamás Attila

Nagy erőkkel készül Ferenc pápa csíksomlyói látogatására a Hargita Megyei Mentőszolgálat: a zarándoklat helyszínén mintegy hetven mentős teljesít szolgálatot a rohammentő-szolgálat (SMURD) szakemberei mellett. Orvosok, asszisztensek, önkéntesek, valamint gépkocsivezetők alkotják a mentőszolgálat csapatát. Készenlétben állnak továbbá a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, valamint a Hargita megyei hegyimentő közszolgálat emberei is. A mentősök kilenc ponton teljesítenek szolgálatot a helyszínen – tudtuk meg Péter Szilárdtól, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatójától.

A kilenc mentőpont közül négy a nyeregben lesz, két nagyobb és két kisebb mobilkórház (mentősátor). Az oltártól a kegytemplom felé vezető úton további két mentőpontot állítanak fel, ugyanakkor a borvízforrásnál, valamint a kegytemplom udvarán is készenlétben állnak majd a szakemberek. Mindezek mellett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellett, a Nagy Laji dombján is lesz készenléti mentőpont – tájékoztatott Péter Szilárd.

A mentőszolgálat vezérigazgatója hangsúlyozta,

több zarándokra számítanak, mint amennyi a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkezik évről-évre, ezért van szükség a fokozott mentős jelenlétre.

A szakember a zarándokoknak azt tanácsolja, hogy akik betegek és gyógykezelés alatt állnak vagy gyógyszert szednek, azok ne felejtsék el bevenni orvosságaikat reggel, illetve magukkal vinni, ha a nap folyamán is kell még bevenniük. Fontos ugyanakkor, hogy étkezzenek is a zarándoklat előtt, illetve, hogy vigyenek magukkal folyadékot az útra és a mise idejére – tette hozzá.

Az előrejelzés alapján változó időjárásra kell számítani, ezért a zarándokoknak tanácsos rétegesen öltözni, amely lehetővé teszi a zápor, valamint a meleg elleni védekezést is.

Ha zápor lesz, akkor nem szabad rohanni, hisz ilyenkor könnyen történik baleset – hangsúlyozta a mentőszolgálat vezetője. Péter Szilárd azt ajánlja, hogy ha a búcsú helyszínén valakinek szüksége van a mentősök segítségére, akkor küldjön a legközelebb lévő sátorhoz valakit, aki a helyszínre vezeti a mentősöket. Más esetben a 112-es egységes segélyhívót kell hívni, előfordulhat azonban, hogy a gyenge térerő miatt nehezen lehet majd telefonon kommunikálni.

Azt is megtudtuk, hogy

a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú ideje alatt a mentőszolgálat megduplázza a Hargita megyei mentőállomásain szolgálatot teljesítő munkatársai számát.

„Mivel ez idő alatt nagyszámú zarándok érkezik Csíkszeredába és egész Hargita megyébe, ezért van szükség erre. Duplázás lesz Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson, a Gyimesekben, Csíkszentmártonban, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen, valamint Székelykeresztúron is” – számolt be Péter Szilárd. Ugyanakkor a felhalmozott gyógyszerkészleteit is megduplázta a mentőszolgálat erre a hétre – tudtuk meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat