Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kihallgatják a MOGYE oktatóit, akik saját módszereik szerint vizsgáztattak

Antal Erika 2019. április 09., 19:02 utolsó módosítás: 2019. április 09., 19:04
HIRDETÉS

Eljárást indított a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége ama 29 oktató ellen, akik nem az egységesített tételek alapján vizsgáztattak. A többségében magyar nemzetiségű tanárokat ezekben a napokban hallgatja meg egy speciális bizottság, de nem tudni, mindez fegyelmi eljárásnak minősül-e.

A hallgatók és az oktatók is tüntettek január végén azért, hogy a vizsgarendszer ne változzon Fotó: Haáz Vince

Mintegy száz oktató gyűlt össze a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektori hivatala előtt kedden, hogy szolidaritását fejezze ki 29 tanártársa iránt az ellenük indult eljárás miatt. A felsőoktatási intézmény vezetősége meghallgatásra hívta az érintett oktatókat, miután a vizsgáztatások során nem vették figyelembe az egyetemi szenátusának március végén született döntését, miszerint az egyetem valamennyi tanára a román tagozaton alkalmazott rendszer szerint köteles vizsgáztatni.

Szabó Béla. Még nem tudják, hogy mit lépnek Fotó: Haáz Vince

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője érdeklődésünkre elmondta, bár őt nem hívták meghallgatásra, mivel az ő neve nem szerepel a naplóban, együttérzése kifejezése miatt ő is megjelent a megmozduláson, sőt kérte saját meghallgatását is; erre végül nem került sor.

A 29 oktató azt szerette volna, ha csoportosan hallgatják meg őket, ezt azonban az egyetem vezetősége elutasította, mindenkit külön-külön, félórás időközönként szólítottak be.

Az érintettek között van három román tanártársuk is, a többiek valamennyien magyarok. Szabó Béla kérdésünkre elmondta, azt nem lehet tudni, hogy ez most kihallgatás csupán, vagy fegyelmi eljárás is lesz-e az ügyből, ezt még az ügyvédjük sem tudja. Nem elképzelhetetlen az sem – folytatta –, hogy

a meghallgatáson elhangzottakat majd ellenük fordítják.

Megjegyezte azonban, hogy sem hangfelvétel, sem jegyzőkönyv nem készült az ott elhangzottakról, utólag pedig senkit nem lehet arra kötelezni, hogy aláírjon olyan dokumentumot, amit nem a jelenlétében szerkesztettek. A professzor közölte, a kihallgatás három napig tart, és még nem tudják, „mire megy ki a játék”.

Még nem tudjuk, mit teszünk, meglátjuk, hogyan folytatódik és akkor majd döntünk arról, mit csináljunk a továbbiakban

– fogalmazott a magyar tagozat vezetője.

HIRDETÉS

Az előzményekről
Mint ismert, a MOGYE szenátusa arról döntött a múlt év végén, hogy valamennyi tagozaton – tehát a magyaron és az angolon is – a román vizsgarendszer alapján kell levizsgáztatni a hallgatókat. Ez azt jelentené, hogy a román oktatók által leadott tananyagot kellene lefordítani, majd azt számon kérni a hallgatóktól a vizsgákon. A magyar tagozat egyes tanárai egyebek között arra hivatkozva utasították el az egységes vizsgáztatást, hogy annak részleteiről két héttel a vizsgaidőszak előtt döntött az egyetem vezetése. Azért is tartják elfogadhatatlannak az új módszert, mert olyan magyar nyelvű bibliográfiát is használnak az oktatásban, amely románul nem érhető el, ezen túlmenően a magyar oktatók tudásuk, felkészültségük megkérdőjelezéseként értékelik az intézkedést. Időközben a magyar tanárok levizsgáztatták a hallgatókat, az értékelések azonban nem kerültek be az elektronikus naplóba, végül a szenátus úgy döntött: „kivételesen” elismeri azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján adtak a téli vizsgaidőszakban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS