HIRDETÉS

Kiállításokon jelentek meg Szárhegy esztétikai értékei

Gergely Imre 2018. augusztus 12., 21:21 utolsó módosítás: 2018. augusztus 12., 21:22
HIRDETÉS

Több szempontból is indokolt volt az, hogy a Gyergyói Fotóklub tagjai Gyergyószárhegy szépségeit megmutató fényképekből állítsanak össze egy tárlatra való anyagot. Elsősorban nyilván azért, mert Száregyen faluünnep zajlott, és ide igazán beillett a kiállítás, másrészt viszont azért, mert ezek a képek nem csak a helyiek számára, hanem jóval szélesebb közönség előtt is láthatóvá válnak.

Debrecenben a héten zajló Virágkarnevál keretében augusztus 18-án kerülnek közszemlére azok a fényképek, amelyek Szárhegy szépségeit mutatják meg majd a „civis város” közönségének. Ezeket a fényképeket láthatták a falu érdeklődői is a szombat délutáni kiállításon. A Szárhegyi Napok egyik fő eseményén Danguly Ervin polgármester beszédéből kiderült,

a falu különösen szerencsés abban a tekintetben, hogy éppen itt van a Gyerrgyói-medence számos településének fényképészeit összefogó klub székhelye.

Hogy itt találkoznak a fotósok, az eléjük táruló szárhegyi látványt könnyen lencsevégre tudják kapni. 

Látni kell a szépségeket

A kiállítás anyagának többségét Lukács Géza készítette, az interneten közzétett fényképei révén történt a debreceni meghívás, de a fotóklub más tagjainak képei is helyet kaptak itt. Lukács kifejtette: tudatosan törekednek arra, hogy Szárhegy szépségeit megmutató képek készüljenek. Cél, hogy a szélesebb világnak is megmutassák ezt.

A képeknek fontos célja van: megmutatni Szárhegy szépségeit távol élőknek is

Hiába látjuk mi, hogy milyen szép környezetben élünk, ha 50 kilométerrel távolabb már senki tudja ezt

– fogalmazott a fotózással komolyabb formában rövid ideje foglalkozó gazda.

Elmondta, már komoly visszajelzéseket is tapasztalt. Felvidékről (Szlovákiából) nemrégiben éppen azért látogatott Szárhegyre egy társaság, hogy megismerhesse azokat a helyeket, ahol az interneten látott képek készültek. És vissza fognak térni, mert pár nap alatt mindent nem láthattak.

A kiállított képek megmutatják: Szárhegy valóban szép. Nappal, éjjel, mind a négy évszakban.

HIRDETÉS

Szerdán lesz a búcsúünnep

Mivel idén augusztus 15, Nagyboldogasszony napja a hét közepére, szerdára esik, a hagyományos szárhegyi búcsúünnep így most elkülönül a falunapoktól.

Szerdán 12 órától kezdődik a búcsús szentmise.

Ezt követően a sportcsarnokban a helyi varrókör kiállítását nézhetik meg az érdeklődők. Este 18 órakor következik a Szárhegyi klasszikusok koncert, ahol a faluhoz kötődő zenészek, zenésztanulók adnak elő klasszikus műveket. 

A szárhegyiek debreceni bemutatkozásának programja
A Virágkarnevál díszvendégeként Debrecenbe utazó Gyergyószárhegy bemutatkozása augusztus 18-án szombaton lesz az Ifjúsági Háznál Az önkormányzat által összeállított kínálat részeként a Kájoni János Gyermekotthon kis lakói színdarabot, zenés-énekes műsort adnak elő, a Kulturális és Művelődési Központ szervezésében sor kerül a falu történelmi bemutatására, fotókiállításra és falvédők bemutatójára. A Cika Hagyományőrző Csoport néptánc, népzene, táncház műsorral jelentkezik. A gyergyószárhegyi ételek kóstolóját a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesület és a Káposztatermelők Egyesülete biztosítja. Megkóstolható lesz a rigófüttyös sült aszalt szilvás leves, lucskos káposzta és házi készítésű, hidegen kavart lekvárokat is vásárolhatnak a debreceniek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS