HIRDETÉS

Ki a savanyúságnak valót, ki a kukacos almát kereste a piacon

Dósa Ildikó 2017. szeptember 26., 18:41 utolsó módosítás: 2017. szeptember 26., 18:50
HIRDETÉS

A zakuszkafőzés ideje már a vége felé jár, azonban javában tart még a téli savanyúságok eltevési idénye, ami kedden a székelyudvarhelyi városi piacon is tapasztalható volt, ugyanis a vásárlók jó része ehhez keresett zöldségeket.

Fotó: Barabás Ákos

„A karfiol és a paradicsompaprika fogy legjobban” – mondta lapunknak Bágyi Gyula nagygalambfalvi termelő. Még vannak ugyan, akik zakuszkához keresnek alapanyagot, azonban a vásárlók többsége már a vegyes savanyúságot spájzolja. Mivel fóliasátorral védi terményeit, és öntözi őket, a nyári viharok és a szárazság nem tett kárt a kertjében, ezért

elégedett az idei terméssel, és a piaci keresletre sem panaszkodhat

– örült a termelő.

Fotó: Barabás Ákos

Kissé visszafogottabb volt Lőrincz Árpád siménfalvi termelő, aki azt mondta, ha a hajnali hideg még egy hónapot várat magára, jó évet zár. Ezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően a téli káposzta jól fejesedik, a paprika pedig még mindig ontja a virágokat.

Sokat számított az eső, megújult a kert, szebb, mint nyáron

– jelentette ki. Nála megkésve, még csak nemrég kezdett érni a padlizsán, és nem is nőtt valami nagyra. Elmondása szerint idén országszerte gond volt a padlizsánterméssel, ezzel magyarázható, hogy míg tavaly egy lej ötven bani volt kilója, idén már négy lej alatt nem igazán adták. Vásárlói kedden leginkább a paradicsompaprikát, kápiát, paradicsomot, valamint a csípős paprikát keresték, ugyanakkor a vegyes savanyúságba és csalamádéba való uborkát, káposztát is sokan vitték.

Fotó: Barabás Ákos

Árak

A paradicsom, a kápia, a vörös hagyma és az almapaprika kilója öt lej, a paradicsompaprikáé öt és hat lej között volt, a karfiol és a petrezselyem kilójáért hét lejt kértek, az uborka, a vöröshagyma, a sárgarépa, a sütőtök, valamint a zöld paradicsom kilónként három lejbe került. A legtöbb helyen nyolc lejt kértek egy kilogramm spenótért, és ugyanennyit a csípős paprikáért meg a zöldpaszulyért. A fehér és a piros krumplit egységes áron 1,5 lejért kínálták kilónként, a fehér káposztáért két lejt, a vörösért pedig négy lejt kellett fizetni. Hasonlóképpen négy lej volt egy kiló padlizsán, és ugyanennyi egy kötés fehér retek is. A torma kötését, valamint a karalábé darabját három lejért adták, a zellergumót pedig mérettől függően négy, illetve öt lejért. Egy kilogramm száraz paszuly tizenöt lejbe, az erdei mogyoró húszba, míg a fokhagyma huszonkét lejbe került. A helyi körte kilóját négy lejért, az almát és a szőlőt ötért kínálták. A viszonteladóknál még kapható szilva 4,5 lejért, és már borszőlő is vásárolható 4–6 lej közötti áron.
Almából a kukacosat

László-Tóti Árpád rendszeres látogatója a piacnak, évek óta minden kedden kimegy körülnézni. Bevásárlólista nélkül érkezik, azt vesz, ami éppen megtetszik neki, azonban megvannak a kedvenc termelői. A zöldséget tavasztól őszig ugyanattól a jobbágytelkitől vásárolja, a gyümölcsöt is egyazon helyen, egy oroszhegyitől.

Fotó: Barabás Ákos

Nem csupán ízük miatt, hanem nosztalgiából is keresi a gazda által termelt kukacos almákat, hiszen nála még megtalálja azokat a régi fajtákat, amelyeket gyerekként kóstolt. Keddi találkozásunkkor még csak nézelődött, csupán néhány dísztök tarkállott a kezében tartott zacskóban.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS