HIRDETÉS

Jövő hónaptól lép érvénybe az új egészségügyi keretszerződés – elégedetlenek a háziorvosok

Molnár Rajmond 2018. április 24., 09:27
HIRDETÉS

Hiábavaló volt a sok egyeztetés, tiltakozás, gyakorlatilag alig változott a háziorvosok keretszerződése – legalábbis így vélik a lapunk által megkérdezett háziorvosok. Néhány fontosabb változást összegyűjtöttünk, ezek valószínűleg a következő hónapokban lépnek hatályba

Elégedetlenek a háziorvosok az új egészségügyi keretszerződéssel Fotó: Barabás Ákos

A napokban járt le a határidő, hogy háziorvosok benyújtsák a dokumentációt az idei szolgáltatói szerződés megkötéséhez az egészségbiztosítási pénztárral.

Az iratcsomókat két hét alatt elbírálják, a szerződés valószínűleg így május elejétől lép hatályba. A régi megállapodás már tavaly decemberben lejárt ugyan, de akkor még nem volt költségvetés, így annak érvényességét rendelettel hosszabbította meg az egészségügyi minisztérium.

A keretszerződés újdonságai

A keretszerződésben foglaltak szerint az egyik legfontosabb újítás, hogy

július elsejétől a páciensek a receptre felírt gyógyszereket az ország bármely gyógyszertárában kiválthatják, nemcsak abban a megyében, ahol a receptet kiállították.

Hasonló változást vezetnek be a szakorvosi kivizsgálások terén is: ugyancsak júliustól lép érvénybe, hogy

a küldőpapírral az ország bármely egészségügyi intézményében lehet jelentkezni kivizsgálásra. Bővül ugyanakkor a háziorvosok hatáskörébe tartozó szolgáltatások köre, a szakemberek egyebek mellett többféle igazolást állíthatnak majd ki a munkanélküli személyek és a fogyatékkal élő gyermekek számára.

Egy másik változás, hogy 17 százalékkal emelték a háziorvosok szolgáltatásaiért járó pontértéket, illetve a feliratkozott páciensek után járó, egy főre jutó finanszírozás is 4,8-ról 5,8 lejre emelkedett, ezek a változások elvileg nagyobb jövedelmet eredményeznek a háziorvosoknak. Továbbá

amíg egy háziorvos szabadságon van, átirányíthatja a hozzá feliratkozott pácienseket egy kollégájához.

HIRDETÉS

Elsorvasztják az alapellátást

Soós Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő Hargita megyei szervezet elnöke szerint a 17 százalékos jövedelemnövekedés csak látszatintézkedés, az alapellátás finanszírozása továbbra is olyan szinten marad, hogy egy utolsó éves rezidens orvos fizetése szinte annyi, mint egy családorvosi rendelő teljes havi költségvetése, holott abból fenn kell tartani az épületet, és biztosítani kell az asszisztensek fizetését is.

A háziorvos úgy véli, érdemben nem változtattak sokat a jelenleg is érvényben lévő keretszerződésen.

Rámutatott, az egészségügyi minisztérium honlapján levő stratégiában is hibaként ismerik el az alapellátás alulfinanszírozottságát, mégsem tesznek semmit, hogy a helyzeten változtassanak.

Ilyen körülmények között teljesen elsorvasztják a háziorvosi-rendszert, hiszen a jelenleg dolgozók átlagéletkora 60 év körül van, és nincs utánpótlás

– nehezményezte Soós Szabó Klára.

Nem változtattak sokat

„Csepp a tengerben” – eképpen vélekedik Bachner Katalin csíkszeredai háziorvos a jövő hónaptól érvénybe lépő keretszerződésben foglaltakról. Meglátása szerint, noha vannak benne kifejezetten jó újítások, mint például, hogy a páciensek a receptre felírt gyógyszereket az ország bármely patikájában kiválthatják, a sarkalatos kérdéseken nem sokat változtattak. Példaként azt említette meg, hogy

bár jövő hónaptól nagyobb finanszírozást kapnak a háziorvosok, de a szaktárca nem változtatott azon, hogy naponta csak húsz betegekkel való konzultációt térít meg nekik a biztosítási pénztár, holott járványok időszakában akár napi ötven pácienst is ellátnak, legtöbbjüket ingyen.

Kifogásolható intézkedések

Seres Lucia, a háziorvosok szövetségének Kovászna megyei elnöke lapcsaládunknak rámutatott, minimális százalékban emelték a pontértéket, ez 17 százalékos jövedelemnövekedést jelent, amit teljesen elvisz az infláció. Azt is kifogásolja, hogy például

amíg az orvos szabadságon van, átirányíthatja betegeit egy másik orvoshoz, de nem ruházhatja át a teljes hatáskörét, tehát ebben az időszakban a beteg nem kaphat ingyenes, ártámogatott receptet, vagy küldőpapírt.

Az sem jelent előrelépést, hogy más megyékben is kiválthatók a receptek, azt kellene megoldani, hogy a beteg a lakhelyén bármikor kivehesse – sorolta a szakorvos. Leszögezte, követeléseiket nem teljesítették, nem csökkent a bürokrácia, nem növekedtek a jövedelmeik.

Mint ismeretes, év elején a háziorvosok országos szinten tiltakoztak, néhol a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásaikat is felfüggesztették néhány napra. Meglátásuk szerint az alapellátásban csökkenteni kellene a bürokráciát, és hatékonyabbá kell tenni az informatikai rendszert. Továbbá kevesellték a nekik járó, biztosítópénztár által juttatott finanszírozás mértékét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS