Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jobb körülmények több száz kisdedóvóban

Simon Virág 2019. január 17., 11:49 utolsó módosítás: 2019. január 17., 13:17
HIRDETÉS

Országszerte közel négyszáz, ebből Hargita megyében három, Maros megyében pedig tizenkét településen építenek új óvodákat, illetve bővítik a már meglévőket uniós pénzekből. A beruházások által jobb körülmények között fejlődhetnek a kisgyermekek.

Még több gyermek járhat szép és jól felszerelt óvodákba rövidesen. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökség az idei év első jó híreként számolt be arról, hogy

uniós pénzből országszerte 380 kisdedóvó épületét újítják fel vagy bővítik,

HIRDETÉS

ezek közül 34 található Hargita, Maros, Kovászna, Fehér, Brassó, illetve Szeben megyében. A 34 pályázatra összesen 40 millió lejt tudnak biztosítani vissza nem térítendő támogatásból.

Simion Crețu, az ügynökség igazgatója hangsúlyozta, hogy szülők és gyerekek számára fontos befektetésekről van szó, hiszen a gyermekek megfelelő körülmények között, jól felszerelt intézményekben fognak tanulni, új játszóeszközöket használhatnak majd. Hozzátette, remélik, hogy a beruházások után a jelenleginél több kisgyermek fog óvodába járni, beilleszkedni a közösségbe. Elmondta ugyanakkor, hogy

országszerte, így a központi régióban is tízszer több pályázat volt, mint amennyi pénzalap, ezért nagyon sok kérést el kellett utasítaniuk.

Hargita megyében nyertes pályázata volt Nagygalambfalvának, Tusnádnak és Homoródszentmártonnak. Maros megyében uniós pénzből építhet, bővíthet óvodát Ákosfalva, Apold, Maroskeresztúr, Görgényhodák, Marosszentgyörgy, Székelyhodos, Szásznádas, Görgényoroszfalu, Csatófalva, Héjjasfalva, Kerelőszentpál és Gyulakuta.

Új, tágas épület

Homoródszentmártonban jelenleg szétszórva, több épületben tanulnak, játszanak az óvodások, ezért szeretne a község vezetősége új, tágas óvodát építtetni. Mint Jakab Attila polgármester érdeklődésünkre elmondta, a községközponti iskola udvarára tervezték az új, korszerű óvodát, mivel az a telek a polgármesteri hivatal tulajdonában van.

Olyan korszerű óvodát szeretnénk, ahova kívánkoznak a kisgyermekek, ahol biztosítva vannak a megfelelő körülmények és eszközök

– mondta a községvezető. Az új épületben a helyi körülményeket és igényeket figyelembe véve fogják megszervezni a csoportokat, foglalkozásokat.

Megfelelő körülmények

Maroskeresztúron jelenleg bérelt épületben működik a rövid programú óvoda. Mint Kovács Edit polgármestertől megtudtuk, amikor értesültek a pályázati lehetőségről, megragadták az alkalmat és benyújtották a szükséges iratokat, hiszen régi álmuk volt, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a községközpont óvodásainak. „A jelenlegi óvoda épülete nem a miénk, egy régi ingatlan, amelybe befektetéseket nem tudunk eszközölni. Az új, rövid programú óvoda a jelenlegi iskola udvarán fog elkészülni.

Három csoportnak lesz megfelelő terme, de lesz benne egy nagyobb közösségi terem is.

Örvendünk, hogy megnyertük a pályázatot és új óvodát építhetünk, továbbá annak is, hogy az uniós pénzalapok elköltése a szaktárcán keresztül történik majd. Ez azt jelenti, hogy az oktatási minisztérium hirdeti meg a versenytárgyalást, köt szerződést a kivitelezővel, nekünk pedig az építkezési engedélyeket kell beszereznünk, és a közművesítést elintéznünk” – vázolta a községvezető.

Az uniós pénzből megvalósítandó bővítések, építkezések nyomán a központi fejlesztési régióban közel 1800 kisgyerek fog szebb és jobban felszerelt óvodába járni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS