HIRDETÉS

Javában zajlanak az előkészületek a pünkösdi búcsúra Csíkszeredában és a csíksomlyói kegyhelyen

Barabás Hajnal 2018. május 16., 10:40
HIRDETÉS

Készül a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok fogadására Csíkszereda városa és a csíksomlyói ferences szerzetesrend. A hétvégi ünnepet megelőzően különböző városszépítő munkálatot végeznek, ugyanakkor azon is dolgoznak, hogy a csíksomlyói kegytemplomot és környékét is előkészítsék a búcsúra.

A csíksomlyói nyereg. Szombaton százezrek látogatnak el a helyszínre. Archív Fotó: Farkas Tamás

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a pünkösdi búcsúra való készülődés kapcsán kiemelte, mindent tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy „a város szebb és látványában is ünnepet mutasson”. Hozzátette,

a télen megrongálódott útburkolatok javítási munkálataival és a kátyúk betömésével is jól haladnak, a városi kertészet munkatársai pedig a város szépítésén dolgoznak, kitakarították a parkokat, virágokat ültetnek, a kihalt, kitört útszéli fák helyett újakat ültetnek.

HIRDETÉS

Az alpolgármester továbbá elmondta, a közbiztonságról a múlt héten tartottak „egy komoly és szerteágazó megbeszélést” a csendőrséggel, a rendőrséggel, a mentőszolgálattal, valamint a hegyimentőkkel. Hozzáfűzte, hogy utóbbiak komoly segítséget tudnak nyújtani szükség esetén a sérültek nyeregből való leszállításában.

Gyakorlatilag a közbiztonság, mint minden évben, biztosított lesz széles területen

– jegyezte meg. Újdonságként megemlítette, hogy idén a nyeregben is engedélyezték a vízárusítást, így a kegytárgyakon kívül vizet is szabad lesz ott árulni.

Inkább gyalogosan közlekedjenek

„Arra kérjük a látogatókat, hogy a búcsú ideje alatt próbálják meg járműveiket minél távolabb leparkolni a városközponttól és a Szék útjától.

Ha lehetséges, akkor már a város szélein parkoljanak le, és gyalogosan közlekedjenek tovább

– hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Hozzáfűzte, a városlakókat is arra kéri, hogy lehetőleg ne autóval, hanem inkább gyalogosan közlekedjenek, hogy

amennyire lehetséges, tehermentesítsék a csíkszeredai utakat, hiszen ebben az időszakban számos autóbusz érkezik a városba, és emellett rengeteg gyalogos zarándokra kell számítani.

Előkészületek Csíksomlyón is

Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója megkeresésünkre úgy válaszolt, hogy a pünkösdi búcsúra való felkészülés már előző év végén megkezdődött a mottó kiválasztásával, amely idén így hangzik: „Legyen nekem a Te igéd szerint”. Szintén a kezdeti lépésekhez tartozott a pünkösdi szónok kiválasztása, meghívása, továbbá a szentmise énekrendjének, olvasmányainak az összeállítása, a programfüzet elkészítése, valamint a Csíksomlyó Üzenete kegyhelylap pünkösdi számának az előkészítése. A búcsú házigazdái ugyanakkor egyeztetéseket folytattak az illetékes szervezetekkel, az önkéntesekkel, valamint szervezőkkel, azaz mintegy száz személlyel közösen tartottak megbeszéléseket.

A nagyobb feladatokat már elvégeztük, többek között a nyeregben lévő oltárt, és annak környékét is felújítottuk a múlt héten. Jelenleg a gyóntatóhelyiségek kialakításán, a gyóntatósátrak kihelyezésén, a helységtáblák elhelyezésén, valamint a csíksomlyói kegytemplom átrendezésén dolgozunk

– sorolta a teendőket a ferences rendi szerzetes. Hozzátette, alkalmasnak kell lennie a templomnak a zarándoktömeg fogadására, hiszen óriási tömeg vonul át ilyenkor a templomon, ezért van szükség arra, hogy kordonokat helyezzenek ki.

Fontos, hogy viszonylag méltóságteljes és zavartalan legyen például a kegyszoborhoz való feljutás, illetve a templomból való kijutás is gördülékenyen menjen

– osztotta meg Urbán Erik. Hozzátette, megtörténhet, hogy akár két órát is sorba kell majd állni, amíg feljutnak a zarándokok a kegytemplom előtti térről a kegyszoborig.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS