Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ismételten eladósítási kísérlettel vádolja Borbolyt Mezei

Székelyhon 2019. december 13., 15:05
HIRDETÉS

Nyílt levélben válaszolt Borboly Csabának Mezei János a Magyar Polgári Párt elnöke, Hargita megyei önkormányzati képviselői tisztségében, a megyei önkormányzat frakciói között vitát generáló, tervezett ötvenmillió lejes hitelfelvétel ügyében. Mezei továbbra is félretájékoztatással vádolja Borbolyt.

Fotó: Székelyhon-montázs

Ötvenmillió lej értékben venne fel hitelt a Hargita megyei önkormányzat, mert a tervezet RMDSZ-es támogatói szerint így lehetne biztosítani egy több millió eurós udvarhelyszéki útfelújítási projekt zavartalan kivitelezését. Az ezzel kapcsolatos határozattervezetet nem támogatták az ellenzékben lévő polgári és néppárti képviselők az önkormányzat keddi ülésén – számoltunk be korábban. Ezt követően Mezei János sajtótájékoztatón ismertette álláspontját, szerinte ugyanis

a hitelfelvétel nem indokolt, és úgy gondolja, hogy egy felelős vezetőnek nem kellene eladósítania a megyét.

„Egy ilyen hitelfelvétel akkor lenne érthető, ha a beruházások önrészét kellene ebből előteremteni” – érvelt akkor Mezei.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke erre reagálva azt állította, hogy

Mezei János félretájékoztat, ezen felül azt is feltételezte, hogy az MPP-s tanácsos egyszerűen csak hazudik.

Szerinte a vitatott hitelvonal miatt nem adósodik el a megye, hiszen az nem kölcsön, hanem egy keretszerződés, amelyet egy bankkal köt a megye vezetősége. Borboly arra kérte ugyanakkor Mezeit, hogy ne akadályozza az udvarhelyszéki beruházás megvalósítását.

„Rá kellett jönnöm, hogy ön hasonló vehemenciával tájékoztatja félre tanácsos társait, mint a közvéleményt” – reagált Borboly vádjaira pénteken közzétett nyílt levelében Mezei János.

Az MPP elnöke szerint a legutóbbi megyei tanácsülés során Borboly egy 50 millió lejes hitel felvételének indítványozását próbálta lenyomni a testület torkán, olyan lépést erőltetve, amely önmagában is indokolatlan, ráadásul felelőtlenség.

Még az ön elnöklete ellenére is képes lenne Hargita megye önerőből kifizetni az említett pályázat előfinanszírozását.

Főképp, ha figyelembe vesszük, hogy a megyénk az idei évben csak 23 százalékban használta fel a beruházásokra szánt pénzeket és 53 millió lejt görgetett át az idei költségvetésbe” – reagál Borboly reagálására Mezei.

„Az, hogy ön ezt a beruházási hitelfelvételt egy hitelkeretként próbálja beállítani, arra sarkall engem, hogy ajánljam:

egy kollégája és egy értelmező szótár segítségével keresse ki román és magyar nyelven a különbséget a két fogalom között. Amennyiben tisztában van a különbséggel, akkor csak meggondolatlanságot és felelőtlenséget tudok feltételezni az ön részéről.

Ön most 144 hónapra (12 évre) próbálja eladósítani Hargita megye lakóit egy olyan szerződés alapján, melynek tartalma szöges ellentétben áll az ön által reklámozottakkal és azokkal a tanácshatározatokkal, melyekkel előkészítette ezt a folyamatot” – vág vissza Borbolynak az MPP-s önkormányzati képviselő.

HIRDETÉS

Mezei szerint Borboly ismételten beterjesztette a határozattervezetet a jövő hét szerdára meghirdetett tanácsülésre, ezért a nyílt levélben felkéri az RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselőket, hogy továbbra is bojkottálják ennek megszavazását, továbbá felkéri Borbolyt is, hogy úgy őket, mint a közvéleményt tájékoztassa megfelelően és ne „az önre jellemző fejetlenséggel”. (...)

Abban sem partnerek, sem pedig cinkostársak nem tudunk lenni, hogy ön kétes pénzügyletekbe sodorja ismételten a testületet. Mint nyilvános, már folyik egy eljárás ön ellen hasonló ügyben olyan munkák előre kifizetéséért, melyek nem lettek elvégezve.

Ellenkezésünkben nem vagyunk egyedül, mivel RMDSZ-es frakciótársai sem voltak hajlandóak egységesen támogatni ezt a felelőtlen javaslatot. Az, hogy éppen ön merészel engem mindenféle bizonyítékok nélkül hazugnak nevezni, roppant mód szórakoztató. Amennyiben megnézzük az ön nyilatkozatait és a szerződést, melyet beterjesztett a különbségek alapján, nem arra a következtetésre juthatunk, hogy a mi részünkről hazudna valaki” – fogalmaz az önkormányzati képviselő.

Mezei azt is fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy bár a helyhatósági választások jövőben lesznek,

szerinte Borboly elmúlt tizenkét éves tevékenysége egy nagy kampányhadjáratnak tekinthető, mely tele van pénzügyi kérdőjelekkel.

„Önreklámozó videók publikálása mellett ön a megye lakóinak kárára végezte öncélú tevékenységét. Így volt ez idén az Úz-völgyi temető esetében is” – vágja Borboly fejéhez Mezei.

„Ismételten felkérem, hogy a mandátumának vége felé ne a Hargita megyei lakosok eladósításán munkálkodjon, hanem – az ön szavajárása szerint – vegye inkább szerszámát és végezze a feladatát, vagy hagyja hozzáértőbbekre azt” – zárul a Mezei János által aláírt nyílt levél.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS