HIRDETÉS

Inkább elköltöztetik az iskolát, csakhogy a gyerekek ne legyenek veszélyben

Szucher Ervin 2017. szeptember 14., 11:43 utolsó módosítás: 2017. szeptember 14., 11:58
HIRDETÉS

Félreeső, csendes és füstmentes helyre, a sportcsarnok és a játszótér mellé készül átköltöztetni az elemi iskolát az ákosfalvi önkormányzat. Az új épületre a fejlesztési minisztérium 5,3 millió lejt hagyott jóvá, amiből hármat már el is különített, ezzel hamarosan el lehet kezdeni az építkezést.

Számos teherautó áthalad az útkereszteződésen. Archív Fotó: Boda L. Gergely

A Maros megyei nagyközség önkormányzatának mindössze a területtel és az előtanulmány elkészítésével kellett hozzájárulnia a beruházáshoz. Az intézkedésre azért van szükség, mert

a több évtizedes régi épület már veszélyessé vált – nem állaga, hanem elhelyezése miatt.

HIRDETÉS

A gyerekeknek naponta többször is a megye legforgalmasabb és szűkösebb útkereszteződése mellett kellett áthaladniuk, miközben a Marosvásárhelyt elkerülő kamionok ezrei kanyarodtak a nyárádmenti útról ki vagy be.

A szállítási tárca évek óta odázza a beígért körforgalom kialakítását, ami nemcsak a nehézforgalmat akadályozza, de az útkereszteződés környékét is rendkívül veszélyes övezetté teszi. Komolyabb balesetet még nem jegyeztek Ákosfalva központjában, de Osváth Csaba polgármester szerint ezt nem is akarják megvárni, ezért döntöttek az iskola elköltöztetése mellett. A másik érv az volt, hogy a Maros megyei település községközpontjában

a gyereklétszám is indokolttá teszi a terjeszkedést.

Az állami költségvetésből épülő tanintézet nemcsak az elemi iskolát, hanem az óvodát és a napközit is magába fogja foglalni. Ugyanakkor a helység egyik reprezentatív épülete lesz, állítják a községbeliek.

„Falvainkban azért is csökken a gyereklétszám, mert a szülők nincs kire hagyják csemetéiket. Nincs minden családban egy nagymama, akire rá lehetne bízni a kicsiket. Ákosfalván igyekszünk a probléma elébe menni:

napközit létesítünk, hogy a kistérségben élő anyukáknak ne kelljen otthon ülniük, nyugodtan vállalhassanak ők is munkát.

Így gyarapodik a családi kassza, és megteremtődik a második, harmadik gyermek vállalásához is a feltétel” – érvelt lapunknak a polgármester.

Az elemiseket az önkormányzati képviselők ideiglenesen egy másik iskolaépületbe, a felső tagozat mellé költöztették, de remélik, hogy a következő tanévet már új környezetben kezdhetik. Az útelágazásban lévő régi iskolaépületnek nem keresnek új rendeltetést, inkább lebontják. Ugyanerre a sorsra jutna a kultúrotthon is, amely szintén a veszélyes zónában található.

Inkább ezt az áldozatot hozzuk meg, minthogy emberáldozatra várjunk

– jelentette ki Osváth Csaba. A bontás után, illetve az útkereszteződés korszerűsítését követően a ledózerolt épületek helyét parkosítanák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS