Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hosszú távú szakoktatás a cél (x)

Antal Erika 2018. május 16., 09:03

A május 22-én és 23-án sorra kerülő mesterségek és szakiskolák seregszemléjére leginkább azokat a szülőket várják, akiknek 7. és 8. osztályos gyerekeik vannak, akik felismerik, hogy egy jó szakma mekkora előnyt jelent egy fiatal számára, ha munkahelyet keres.

Mentalitásváltás szükséges: elsősorban szakmát tanuljanak a fiatalok – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem szervezésében azok a szakiskolák, szakközépiskolák mutatkoznak be a várban, amelyek olyan szakmák elsajátítását nyújtják, amelyekkel könnyen megélhetési lehetőséget találnak a végzettjeik, amelyek hosszú távra szólnak.

Az idei seregszemle az autóiparra fektet nagy hangsúlyt, minden olyan szakmát bemutatnak, ami a gépkocsigyártáshoz kapcsolódik, az alkatrészgyártástól a szerelésen át a javításig.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a mentalitásváltás szükségességéről beszélt, elmondta, elsősorban a szülőket kell meggyőzni arról, hogy gyerekeiket a szakmák felé irányítsák, ne mindenki az elit gimnáziumokba próbálkozzon beiratkozni.

Manapság az a divat, – mondta, – hogy mindenki egyetemet akar végezni, holott egy jó szakmával sokkal többre viheti az életben a fiatal, mint egy olyan egyetemi oklevéllel, amelyet nem tud érvényesíteni.

Sokan vannak azok, akik annak ellenére, hogy egyetemet végeztek, nem a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. Pedig

egy jó fodrász, autószerelő, géplakatos, esztergályos, asztalos, vagy kőműves sokkal hamarabb megtalálja a helyét az életben, mint egy egyetemi diplomás.

Ugyanezt hangsúlyozta Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere is, aki szerint nemhogy nem szégyen szakembernek lenni, de nagyon tiszteletreméltó és megbecsülendő státust jelent. Csakhogy ahhoz meg kell változtatni az emberek gondolkodását, rá kell vezetni őket arra, hogy szakmát tanuljanak elsősorban, aztán ha van még kedvük és energiájuk, akár egyetemet is végezhetnek.

Hogy mennyire szakember-hiány van a munkaerő-piacon, arról Natașa Cetănaș, az Imatex igazgatója beszélt. Elmondta, sokkal nagyobb problémákkal küzdenek, mint ahogy azt egy kívülálló képes lenne megítélni.

Szakemberhiány van az egész országban, így Maros megyében is.

Mivel cégük külföldre dolgozik, nemzetközi hírnevű cégekkel vannak szerződéses kapcsolatban, folyamatosan keresik a munkaerőt, hogy eleget tehessenek a megrendeléseknek.

(X)

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS