Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hogyan lehet összeegyeztetni a vállalkozást az anyasággal?

Kovács Eszter 2018. október 09., 19:44

Ki az anyavállalkozó? Mivel foglalkozik? Egyebek mellett erre keresi a választ az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ). Nő. Élet. Erő címmel egész Székelyföldre kiterjedő szociológiai kutatást végeznek. A téma izgalmas és nagyon új, a térségben ilyen még nem volt.

A kezdeményezők nem titkolt célja vállalkozásra ösztönözni az erdélyi nőket Fotó: Kovács Eszter

Nő. Élet. Erő című, egész Székelyföldre kiterjedő kutatásának részeként az UKKSZ most kifejezetten azokkal a női vállalkozókkal foglalkozik, akik munkájuk mellett gyermeket is nevelnek, illetve gyermeket várnak. Az anyavállalkozók – a nemzetközi szakirodalomban mompreneurs – a világ egyre több pontján aktívak, hálózatokat és szervezeteket hoznak létre egymás támogatása érdekében, és Erdélyben is hasonló önszerveződés tapasztalható a női vállalkozók körében, magyarázta Györgyei-Szabó Magdolna, a projekt ötletgazdája és vezetője, az UKKSZ ügyvezetője. 

A Nő. Élet. Erő projekt részeként eddig 1200 főt kérdeztek meg – fele férfi és fele női vállalkozó – három (Hargita, Kovászna és Maros) megyéből. Továbbá voltak fókuszcsoportos beszélgetések is, szintén férfiakkal és nőkkel egyaránt. „A női vállalkozásokon belül speciális terület az anyavállalkozóké, ezért fontosnak tartottuk ezzel külön is foglalkozni egy online kérdőív formájában” – magyarázta az ötletgazda.

HIRDETÉS
A női vállalkozók zömmel anyák

Az UKKSZ honlapján elérhető kérdőívet egyébként Geambașu Réka szociológus állította össze, a munkában társa volt Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékének oktatója. Orsolya tíz évvel ezelőtt kezdett foglalkozni vállalkozáskutatással, doktori dolgozatát is ebből a témából írta.

„A korábbi kutatás egyik következtetése az volt, hogy

a vállalkozó nőknek nagy problémájuk és sok lelkiismeret-furdalás forrása, hogy miként tudják összeegyeztetni a családi életet és a gyermeknevelést a vállalkozásvezetéssel.

Az akkori kutatásban az anyák statisztikailag felülreprezentáltak voltak, a megkérdezett nők több mint nyolcvan százaléka anya is volt. Innen jött az online kérdőíves lekérdezés ötlete” – magyarázta a kutató, hozzáfűzve, hogy a tapasztalat szerint a gyermekvállalás nemcsak magánéleti, hanem sokszor szakmai változást is hoz a nők életében, sokan ilyenkor fognak saját vállalkozáshoz.

Kitartás kell

Az anyavállalkozók ékes példája Bíró Jolán, a küküllőkeményfalvi Jolimex, mustárokat és szószokat gyártó cég alapítója, vezetője, székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő. Nem egyszerű összeegyeztetni a gyermeknevelést és a vállalkozást, mondta az üzletasszony, de egyiket sem kell elhagyni a másikért, hangsúlyozta. Bátorításul hozzátette, 

vállalkozói pályafutása alatt soha nem érzett hátrányos megkülönböztetést azért, mert nő. Nem így azonban a közéletben, ahol a férfiak továbbra is „jobban tudják, mi jó a nőknek”.

Szintén anyavállalkozó, és a projekt másik példaképe Puskai Melinda, aki a csíkszeredai Allmycrafts tulajdonosa. Boltjában nemcsak egyedi fafestékeket forgalmaz, de bútorfestő-tanfolyamokat is tart, és kézművesvásárok, -kiállítások gyakori résztvevője.

Néha érzelmi alapú, intuitív döntéseket hozok, de talán ez különbözteti meg a női vállalkozókat a racionális gondolkodású férfiaktól.

„Úgy érzem, megvan bennünk a női életerő. Ez visz minket előre, akár vállalkozókként is” – magyarázta.

Az UKKSZ tagságában is igen kevés a női vállalkozó, ismerte el Nagy György, a szervezet elnöke. „Valószínűleg épp azért hanyagolják a hölgyek a civil életben való részvételt, mert a vállalkozás és a család mellett nem jut még erre is idejük. De ettől függetlenül mi szeretnénk tudni, hogy kik ők, és ebben nagyon jó partnernek bizonyult mind a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, mind az OTP Bank Románia” – sorolta a szövetség elnöke, aki maga is családi vállalkozás vezetője.

A kérdőívet egyébként október 28-áig tölthetik ki vállalkozók és önfoglalkoztatók egyaránt, 29-én pedig a szervezők a szovátai Danubius Hotel jóvoltából kétszemélyes wellnesshétvégét sorsolnak ki a résztvevők között. Az eredményekre jövő év elejéig kell várni, ekkorra várható a Nő. Élet. Erő projekt summázása.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elismerésében részesült a küküllőkeményfalvi Jolimex Kft. A budapesti Hungexpo égisze alatt megtartott EuroSkills (fiatal szakemberek Európa-bajnoksága) idén Erdélyre is kiterjesztette felhívását, erre jelentkezett az udvarhelyszéki vállalkozás. A Jolimexnek odaítélt Magyar Kézműves Remek díjat Rák János, az MKIK román–magyar tagozatának titkára adta át Székelyudvarhelyen, a 26. Őszi Vásár alkalmával.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS