HIRDETÉS

Hétfőn kezdődik az új tanév, íme a legfontosabb tudnivalók

Molnár Rajmond 2018. szeptember 09., 17:29
HIRDETÉS

Hétfőn kezdődik a 2018–2019-es iskolai tanév: 34 oktatási hét lesz 168 munkanapon keresztül. Az új tanévtől több változással is kell számolni. A Hargita megyei iskolahálózatban mintegy 50 ezer tanuló kezdi meg a tanévet hétfőtől. Maros megyében 86 180 diák kezdi az iskolát, ennek 32 százaléka magyar tannyelven. A tervek szerint Valentin Popa oktatási miniszter is részt vesz két Hargita megyei iskola tanévnyitó ünnepségén.

Hétfőn becsengetnek. Archív Fotó: Barabás Ákos

A hétfőtől kezdődő tanév első szemesztere szeptember 10-től 2019. február 1-jéig tart, a második pedig február 11-én kezdődik, és június 14-én ér véget. Négy vakáció lesz a következő tanévben is:

a téli szünidő december 22-től január 13-ig tart, a félévközi szünet február 2-től 10-ig, a tavaszi vakáció április 20. és május 5. között lesz a 2018–2019-es tanévben,

a nyári pedig június 15-től szeptember 15-ig tart. Az elemi osztályok tanulói ugyanakkor egyhetes pluszvakációt is kapnak, október 27. és november 4. között nem kell majd iskolába járniuk. A középiskolások az érettségi miatt korábban, május 31-én fejezik be a tanévet, a nyolcadikos diákok pedig – az országos képességfelmérő vizsga miatt – június 7-én.

Hányan mennek iskolába?

Az Iskola másként elnevezésű országos program öt egymást követő munkanapot ölelhet fel, és mindegyik tanintézmény eldöntheti, hogy mikorra időzíti október 1-je és 2019. május 31-e között. A törvény által megszabott munkaszüneti napokon nem lesz tanítás:

október 5-ét (az oktatás nemzetközi napját), június 5-ét (a pedagógusok napját) és június 1-jét (a nemzetközi gyermeknapot) különféle programokkal, rendezvényekkel ünnepelhetik meg a tanintézetek és tanfelügyelőségek

– írja elő a vonatkozó miniszteri rendelet. A tanfelügyelőség összesítése szerint a Hargita megyei iskolahálózatban mintegy 50 ezer tanuló kezdi meg a tanévet hétfőtől. Maros megyében 86 180 diák kezdi az iskolát, ennek 32 százaléka magyar tannyelven.

Változásokkal kell számolni

Az új tanévtől több változással is kell számolni: a legfontosabb az a nemrég megjelent – igencsak vitatott – kormányrendelet, amelynek értelmében a kisebbségek nyelvén zajló elemi oktatásban a román nyelv és irodalomórákat felsőfokú végzettséggel rendelkező, román szakos tanárok kell tartsák.

Iskolakezdéssel az autós forgalom is megnövekszik, nehezebb lesz parkolóhelyet találni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Növekedik az ösztöndíj

A kormány bővítette a középiskolai tanulmányok elvégzését támogató ösztöndíj keretét, így ettől az iskolai évtől havi 180 lejről 250 lejre emelkedik a szociális ösztöndíj (Bani de liceu) értéke. Azok a gyerekek pályázhatnak erre a juttatásra, akik családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el az 500 lejt (eddig ez az összeg 150 lej volt).

HIRDETÉS

Hétfőtől már a hatodik osztályosok is a tavaly bevezetett új tanterv előírásai szerint tanulnak a cikluskezdő ötödik osztályosok mellett: ennek egyik fontos pontja, hogy a magyar anyanyelvű tanulók a román nyelvet speciális tankönyvből, az eddig megszokottól eltérően, nem anyanyelvi szinten tanulják. Továbbá bevezetik az interkulturális nevelés tantárgyat hatodikba, illetve már

a hatodikosoknak is kötelező lesz az eddig opcionálisan válaszható heti egy informatika óra.

A tankönyveiket idén sem kapják meg időben a magyar anyanyelvű tanulók, mivel több hetet késik a negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok magyarra fordított tankönyveinek többsége, ugyanis a kiadványokat csak tanévkezdés után tudja kinyomtatni az állami tankönyvkiadó. A helyzet azonban még így is sokkal jobb a tavalyinál, amikor is a magyar ötödikes tanulók kénytelenek voltak az egész 2017–2018-as tanévben a tankönyvek nagy többsége nélkül boldogulni.

Csíkszeredában a tanügyminiszer?

Valentin Popa oktatási miniszter is részt vesz két Hargita megyei iskola tanévnyitóján hétfőn: a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium kilenctől kezdődő ünnepségén, illetve a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tizenegy órától kezdődő tanévnyitóján – tudtuk meg a hargitai főtanfelügyelőtől. Görbe Péter elmondta, hétfőn kereste meg őt a miniszter tanácsosa, hogy a tárcavezető Hargita megyébe szeretne jönni két iskolai tanévnyitóra.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS