HIRDETÉS

Határvadászok emléktúrájára hívnak

Balázs Katalin 2018. augusztus 09., 16:58
HIRDETÉS

A 32-es határvadászok emléktúráját idén is megszervezi az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület. Augusztus 10–19. között a harcok számos helyszínét járják be az érdeklődők, hozzáértő idegenvezetők segítségével elevenítve fel a történelmet.

Remetei hősök parcellája, a megemlékezés egyik helyszíne Fotó: Balázs Katalin

A programok első helyszíne Gyergyóremete, ahonnan személyautókkal jutnak el a megemlékezők Szalárdra szombaton, augusztus 11-én 10 órára. Innen indul a Kereszthegy emléktúra az Árpád-vonal szalárdi erődjébe.

A túra hossza 6 kilométer, 500 méteres szintkülönbséggel, vezetője pedig Nagy József történész lesz.

HIRDETÉS

„A m. kir. 21/6. határvadász erődszázad a Maros-völgyének szűkületében vette fel a harcot a Gyergyóból visszavonuló csapatokkal megerősítve 1944. szeptember utolsó napjaiban a támadó szovjet csapatokkal szemben. A küzdelem nemcsak a völgyzár körletében zajlott, hanem a környező hegyekben is október 8-ig, amikor a Janzer Kornél százados vezette alakulat éjszaka kitört az erődből, és visszavonult a Mezőség irányába. A szalárdi erőd volt Székelyföld védelmének utolsó támpontja 1944 őszén, az innen és a Görgény-völgyéből visszavonuló magyar–német csapatok a Tisza vonalán vették fel újra a harcot. A sziklás terepen kiépített erőd látványokban gazdag, hiszen kötöző alagúttól a betonbunkerekig sok második világháborús emlékhely tekinthető meg. A mai Szalárdtelep falu északi oldalán magasodnak a Szerecsen sziklák, melyek az erőd területére esnek.

Szalárdtelep 550 m-en fekszik, Szerecsen-sziklák felett magasodik a Szerecsen-tető (1043 m) a maximum magasság, ameddig felmegyünk a túra alatt. A tetőről gyönyörű kilátás nyílik a Görgényi- és a Kelemen-havasok között kanyargó Maros folyóra

– olvasható Nagy József ajánlójában.

Emlékmű a gyergyóremetei temetőben Fotó: Balázs Katalin

Augusztus 12-én, vasárnap 10 órakor megemlékezést tartanak a Hősök parcellájánál, a gyergyóremetei temetőben. Innen indul lovaskocsis kirándulás a Kecskekőre.

Kovászna megyében, Katrosán augusztus 13-án tartják a 24-es határvadászok emléktúráját több túravezetővel.

Jelen lesz: Nagy József történész, Szima Csaba helytörténész, 24. székely határvadász hagyományőrző és Kovács Lehel, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke.

„A kézdivásárhelyi m. kir. 24. székely honvéd határvadász-zászlóalj a második világháború végén, 1944 őszén az Ojtozi-szorost és a környező magaslatokat védte. Túránk a m. kir. 24/2. erődszázad Katrosai völgyzárának maradványaihoz és a Kászonjakabfalva melletti Nyírponk 1051 magaslatra vezet. A 24. határvadász géppuskásszázad egyik szakasza, Mező Ferenc tartalékos zászlós parancsnoksága alatt 1944. szeptember 2-án feltartóztatta a többszörös túlerővel támadó szovjet csapatokat, melynek következtében Mező zászlós hősi halált halt, és posztumusz kitüntették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel hőstettéért. A túra után sétát teszünk a kászoni falvakban, és megnézzük a helyi tájházat. A kászoni falvak, a maguk elzártságukban azon székelyföldi vidékekhez tartoznak, melyek leghitelesebben őrzik a hagyományos építészeti örökséget” – írja Nagy József, remetei történész.

A keddi program Kézdivásárhelyen folytatódik, meglátogatják a református temetőben Mező Ferenc sírját, a 24-es határvadászok történelmi laktanyáját.

Ojtoztelepre és Sósmezőre, az Ojtozi-szorosba utaznak, ahol a 24. határvadász-zászlóalj harcait vívta 1944 őszén, Pozsonyi Attila alezredes vezetésével. „1944. augusztus 28-án az első szovjet támadás a zászlóalj 4. számú tisztiőrsét érte Sósmezőnél, ahol Cseh György főhadnagy és katonái, mintegy 70 fő, egyetlen személy kivételével hősi halált haltak. Ezen a napon emlékezünk meg a m. kir. soproni 18-as honvéd gyalogezred 1917-ben vívott harcairól” – áll az ajánlóban.

Augusztus 15-én a Bratocsa-hágó lesz a helyszín, túra indul a Csukás-hegységbe Kovács Lehel, az EKE elnökének túravezetésével. Augusztus 16-án Szászhermányban, majd Brassóban ismerkednek Barcaság nevezetességeivel.

Augusztus 17-én a Gyimesekben emlékeznek, 14 órakor szentmisét celebrál Berszán Lajos lelkipásztor az Ugra-tetőn, Sebő hadnagy keresztjénél.

Megkoszorúzzák Gyimesközéplokon Kövendy Ferenc zászlós és bajtársai keresztjét, ily módon emlékezve a I. világháború áldozataira. Augusztus 18-án sorra kerül kilencedik alkalommal a 32-es határvadászok útja elnevezésű emléktúra. Regisztráció 8 órától Hidegségben, a Fatányéros panziónál. A szervezők leírása szerint „innen 9 órakor indulunk Csíkszentdomokosra. Utunk során megemlékezést tartunk a Kondra-kereszt szomszédságában álló, a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékét őrző keresztnél.

Csíkszentdomokoson ünnepi köszöntő és műsor várja a túrázókat, majd egy tál meleg étel mellett pihenhetünk.

A rendezvényeken, túrákon bárki részt vehet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS