Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vállalkozásra buzdítanak

Bíró Blanka 2016. december 19., 14:59

A hazai fiatalok körében nagyon alacsony a vállalkozói kedv, elijeszti őket a bürokrácia, a túl szigorú ellenőrzések – fogalmazott lapunk megkeresésére Karácsony Zsolt, a háromszéki Junior Business Club (JBC) elnöke.

Hétvégi évzáró ünnepségén a JBC partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával immár negyedik alkalommal díjazta a legeredményesebb háromszéki fiatal vállalkozókat, a pozitív példák felmutatásával arra ösztönözve a fiatalokat, hogy próbáljanak szerencsét az üzleti életben. A JBC felhívására regisztrált vállalkozások közül az évi forgalom, nyereség és az alkalmazottak száma alapján választották ki a nyerteseket, idén az év fiatal vállalkozója Diószegi Tibor (Panprod Kft.), aki hagyományos székely termékeket forgalmaz a román megyékben, a második és harmadik helyezettek Kiss-Bartha Annamária (Solfarm Kft.) és Csiszár-Péter Anikó (Elitagro Kft.), akik mezőgazdaságban vállalkoznak.

A fiatalokat elijeszti a nagy bürokrácia, a sok papírmunka, hogy a vállalkozás indítása és működtetése nem elég átlátható, másrészt a szigorú ellenőrzések, a hatalmas bírságok is elveszik a kedvüket a vállalkozástól – részletezte Karácsony Zsolt. Meglátása szerint, az első három év egy cég életében tanulóévnek számít, ebben az időszakban a hatóságok, az ellenőrök tanácsokkal kellene segítsék a kezdő vállalkozókat, ha téved, ne bírságolják, csak figyelmeztetésbe részesítsék, de ez nem így történik, hanem egyből borsos pénzbírságokkal elbátortalanítják őket. A JBC elnöke szerint szerepe van a sajtónak is, amely inkább a negatív példákat emeli ki, ezért a fiatalok egyre inkább ódzkodnak a felelősségvállalástól.

Karácsony Zsolt nagyon fontosnak tartja, hogy a székelyföldi vállalkozók vagy a munkatársaik tanuljanak meg jól románul és angolul, és merjenek a termékeikkel kilépni a megyehatáron, az országban, sőt külföldön keressenek piacot. Pozitívumként említette, hogy Székelyföldön sok gazdasági szervezet működik, ezek segíthetnek tudással, információval. A JBC elnöke felhívta a figyelmet, hogy jövőben sok pályázati lehetőség lesz a kezdő vállalkozóknak, és azt tanácsolja, hogy akinek ötlete van, már most vesse papírra, írja meg az üzleti tervet, készüljön a kiírásra.

A befutott, régiséggel rendelkező háromszéki vállalkozások tulajdonosai általában már gondoskodtak az utánpótlásról – mondta el lapunknak Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fontosnak tartja, hogy a fiatal nemzedék átvegye a stafétát, hiszen mint mondta, ellenkező esetben a vállalkozás idegen kézbe kerül, vagy bezár, és ez nem használ a térség gazdaságának.

Időt, energiát és pénzt kell visszafordítani a vállalkozásba, hogy az sikeres lehessen – véli Diószegi Tibor. Az év fiatal vállalkozója címet kiérdemlő üzletember lapunk megkeresésére elmondta, egy jót ötlettel érdemes belevágni, meglátása szerint Háromszéken, Székelyföldön még nagyon sok rés van, amit kihasználva a fiatalok betörhetnek a gazdasági életbe, például nincs liba- vagy kacsafarm. Diószegi Tibor szerint a vállalkozást folyamatosan fejleszteni kell, és jó, ha több lábon áll. Ő két üzlettel kezdte Buzăuban és Ploiești-en, jelenleg nyolc saját üzletben forgalmaz hagyományos székely termékeket, többek között testvére, Diószegi László pityókás házikenyerét és gyergyószentmiklósi Székely Falat-hústerméket, valamint a szintén gyergyói Karpaten Milk-sajtokat, Bukarestben pedig három franchise üzlet működik.

Nemcsak az országot, hanem egész Európát járja a Diószegi Csárda utazó-lacikonyhával, és kisüzemében napi 1500–2000 szendvicset gyártanak. Diószegi Tibor arra bíztatja a fiatalokat, hogy vállalkozzanak, meglátása szerint noha nehezebb, de jobb megélhetést biztosít, mint alkalmazottként dolgozni, vagy éppen külföldön szerencsét próbálni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS