HIRDETÉS

Újabb forduló az osztrák beruházás kapcsán

Nagy D. István 2013. április 23., 08:45 utolsó módosítás: 2013. április 23., 08:53

Viták fűszerezte képviselő-testületi ülés zajlott hétfőn Rétyen a község területén tervezett osztrák faipari beruházás kapcsán, miután a civilszervezetek képviselői és az EMNP megyei vezetősége is megjelentek a községházán. A testületnek csak formai döntést kellett volna hoznia.

Fotó: EMNP

A községházi vita, amely aztán civilizált tárgyalássá változott, annak nyomán alakult ki, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt megyei, illetve széki vezetősége levonult Rétyre, mivel gyanúsnak találták, ahogyan a testület ülését szombaton összehívták szóbeli értesítéssel. Ennek eredményeként a néppárti képviselők nem is kapták meg a törvényes határidőn belül – három nappal előtte – az ülésanyagokat, ezért úgy döntöttek, hogy az alakulat egy tucat képviselője megjelenik Rétyen – fejtette ki Nemes Előd, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke. Az EMNP tagjait elkísérte Toró Attila is, aki átadta a 12 civil szervezet által megfogalmazott és szignált petíciót, illetve az időközben a dokumentumhoz begyűlt ötszáz támogató aláírást.

Amint azt Dálnoki Lajos polgármester a Székelyhon.ro érdeklődésére kifejtette, tudomása szerint az ülést, amely inkább tanácskozás lett volna, azért kellett hirtelen összehívni (előzetes egyeztetés után), mivel a beruházó osztrák Holzindustrie Schweighofer kérelmezte az urbanisztikai bizonylat kiállítását. Mint mondta, erről a községi testületnek is véleményt kell nyilvánítania öt napon belül a kérés iktatásától, különben a kérelmező akár be is perelheti őket. Dálnoki szerint a határidőt akarták betartani, és arról határoztak, hogy jelzik a megyei urbanisztikai osztálynak, hogy a telep helyszínéül szolgáló egyik telekrész hibásan került be a leadott tervbe, ugyanis ez a terület az önkormányzat tulajdonában van, ugyanakkor egy kút is található rajta, amelyből biztosítják Réty és a hozzá tartozó Komolló ivóvízellátását.


Dálnoki az esetleges feltételezések kizárása végett elmondta, hogy mindenképp közmeghallgatást szerveznek a beruházás kapcsán, még a területrendezési terv jóváhagyása előtt – erről egyébként a törvény is rendelkezik. Bíró Dónát megyei főépítész ez utóbbi tényt megerősítette, elmondva, hogy a közmeghallgatás nélkül nem folytatható az építkezési engedélyezési procedúra.

Civil petíció és néppárti levél

Az ülést megelőzően Toró Attila, a szepsiszentgyörgy.info portál részéről iktatta a civil szervezetek petícióját a községháza jegyzőjénél. Mint arról beszámoltunk, a helyi politikusoknak és általánosan a döntéshozóknak címzett dokumentum több kérdést is feszeget. A petíció átadása kapcsán Toró Attila portálunknak elmondta, valóban csatolták az ötszáz támogató szignót is. Toró úgy látja, van értelme a tiltakozásuknak, ugyanis volt már példa rá, hogy hatalmas értékű beruházások a környezetvédelmi szempontok miatt buktak el.

A községvezető a Székelyhon.ronak kifejtette, nyomásgyakorlásként értékeli a petíciót, és szerinte ő nem foglalhat állást egy olyan kérdésben, mint a környezetvédelem, hiszen az a hatóság dolga, viszont ugyanígy a civil szervezetek sem szaktekintélyek ezen a téren. A polgármester emellett úgy véli, a rétyi testületben mindenki tisztában van, hogy a beruházással kapcsolatos önkormányzati döntéseknek mekkora súlyuk van, de nyomás alatt nem lehet ésszerűen felmérni sem annak időszerűségét, sem más hozadékát.

Az EMNP „küldöttsége”, az élén Derzsi Sámuel megyei és Nemes Előd sepsiszentgyörgyi elnökökkel komoly kritikákat fogalmaztak meg az ülés során. Utóbbi egy papírlapon a „Nem kell radioaktív fa Háromszékre” felirattal érkezett a községházára, utalva ezzel az osztrák beruházó körüli egyik hírre, amely szerint Európában kizárólag ő rendelkezik ilyen technológia használatára feljogosító engedéllyel. Emellett minden képviselő levelet kapott a Néppárttól Benedek Erika képviselő aláírásával, ebbe a környezeti hatásokra figyelmeztetnek – kiemelten a Rétyi Nyír Természetvédelmi Terület szempontjából –, illetve az ígért hatszázötven munkahellyel kapcsolatos kétségeiket is megfogalmazzák, ellenállásra szólítva fel. Kérdésünkre Nemes Előd úgy fogalmazott, a polgármester úgy tűnik, hajlik a beruházás engedélyezésére, viszont a testület tagjai általánosan véve józanul kezelik a kérdést, és hajlanak arra, hogy a Holzindustrie Schweighofer más romániai telepeit is meglátogassák, és az ott tapasztaltak alapján döntsenek.

RMDSZ-es helyi vélemények

Klárik László RMDSZ-es szenátor is részt vett a rétyi ülésén. A szövetség háromszéki felsőházi képviselője szerint valóban körültekintően kell eljárni a beruházás hatásait illetően. Klárik jogosnak vélte azok felvetéseit, akik kézzelfogható, konkrét válaszokat szeretnének kapni a megépítendő fűrészteleppel, illetve a beruházóval kapcsolatosan.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a háromszéki RMDSZ szervezet vezetője is úgy véli, a beruházást csakis kellőképpen megalapozott hatástanulmány alapján lehet engedélyezni. Az elöljáró ugyanakkor rámutatott, tulajdonképpen a rétyi önkormányzat az, amely döntést kell hozzon ebben a kérdésben. Ami a tiltakozásokat illeti, Tamás Sándor úgy véli, a civil kezdeményezés mögött az ellenzéki erdélyi magyar alakulatok állnak, egész pontosan – ahogy azt portálunknak szó szerint is megerősítette – az EMNP, amely lassanként úgy gondolkodik „mint az oltyán ember: dögöljön meg szomszéd kecskéje is”. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint az ötszáz aláírás kapcsán vitatható az is, hogy hány közülük székelyföldi lakos keze vonása. Toró Attila tipikus politikai hiteltelenítő módszerként értékeli a megyei önkormányzat elnökének kijelentéseit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS