Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Haladékot kaptak a Márton Áron Kulturális Központ felépítésére

Iszlai Katalin 2018. december 06., 12:58
HIRDETÉS

Előre nem látható nehézségek miatt nem tudják a határidőig, év végéig felhúzni a 450 négyzetméter alapterületű Márton Áron Kulturális Központot Csíkszeredában. Az építkezésre hosszabbítást kértek, az új tervek szerint május végéig már be is fedik az épületet.

A készülő kulturális központ. A nehezén már túl vannak Fotó: Pinti Attila

Noha a nyáron a kivitelező cég vállalta, hogy határidőre, azaz az év végére ,,pirosba” felépíti Csíkszeredában az új Márton Áron Kulturális Központot a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiuma melletti területen, ezt a határidőt mégsem tudják tartani ‒ számolt be érdeklődésünkre Darvas-Kozma József címzetes esperes, a Szent Kereszt templom plébánosa. Elmondása szerint

a gázvezetékkel kapcsolatos előre nem látható nehézségek hátráltatták a munkát, ezért haladékot kértek.

Az új határidő május vége.

HIRDETÉS

A központ elkészítésére egyébként másfél éves munka eredményeként idén júniusban kapta meg az építkezési engedélyt a beruházó Szent Kereszt-plébánia. Még aznap meg is kötötték a szerződést a kivitelezővel, a magyar kormányhoz benyújtott nyertes pályázatuk által kapott 4,6 millió lej felhasználásával pedig hozzá is láttak a beruházáshoz. A kivitelező cég akkor azt vállalta, hogy év végéig felépíti és befedi az épületet, kialakítja a bentlakással való összekötő szárnyat, beszerel minden vakolat alá kerülő vezetéket, például a fűtésrendszert, illetve a villamos vezetékeket. Emellett a külső nyílászárókat helyükre illeszti, a belső vakolást elvégzi, és ahol nem lesz csempézés, ott elteríti a simított padlót is.

Az előzetes tervekkel szemben azonban ennél számottevően kevesebb munkálatot tudtak elvégezni. A plébános kifejtette, a telken lévő régi alap födémét a szakemberek feltörték, újat készítettek helyette, majd megépítették az épület alsó szintjét. Beöntötték a második szint födémét is, ám

az időjárás nem engedi, hogy tovább folytassák a munkát.

Fotó: Pinti Attila

„A nehezén már túl vannak, és a téli időszak után egyből folytatják a munkát, így a tervek szerint az új határidőig, azaz május végéig felépítik pirosba a létesítményt” – részletezte Darvas-Kozma. Hozzátette, a magyar kormánytól kapott 4,6 millió lejt egészében az épület felépítésére fordítják, a teljes befejezéshez azonban egy további hasonló összegre, több mint 4 millió lejre van szükség. Ezt szintén pályázati úton szereznék be.

Az épületről

Az építkezés során egy négyszintes – 450 négyzetméter alapterületű – épület készül, amelyben egyházi intézmények számára irodákat, illetve konferenciatermet, tanári lakásokat alakítanak ki. Továbbá egyházművészeti és Márton Áron néhai püspökkel kapcsolatos kiállítások bemutatására alkalmas felület is helyet kap a létesítményben. A kulturális központot összekötik a Segítő Mária Gimnázium bentlakásával, így az előbbiből elérhető lesz az utóbbi díszterme, és a központ különböző kiállításai, konferenciái is könnyen megközelíthetők lesznek a bentlakók számára.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS