Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Gyümölcsdömping és lopások Udvarhelyszéken

Pál Gábor 2011. július 27., 20:13 utolsó módosítás: 2011. július 27., 20:22

Itt van az erdei gyümölcsök szedésének szezonja. Sokan élnek a lehetőséggel, és megpróbálnak kereskedni a szamócával, málnával, szederrel. Néhányan engedéllyel szedik le a gyümölcsöt, mások pedig törvénytelenül gyűjtik a termést magánterületekről. Egyesek az út szélén árusítják a gyümölcsöt, integetve az autósoknak, de házról házra járva is kínálgatják a vedreikbe gyűjtött termést. Történnek visszaélések is, a lakóházakba betérve tulajdonítottak el már javakat a gyümölcsárusok.

Fotó: ifj. Farkas Antal

Korondtól a Kalonda-tetőig több árus is kínálja a gyümölcsöket

Piacon, főbb útvonalak mentén és házról házra járva próbálnak túladni az erdőkből begyűjtött szamócán, áfonyán, málnán és gombán. Nem mindenki jár el a tisztességesen, ráadásul néhányan meglopják vásárlóikat. A magán- és az állami tulajdonban lévő erdők esetében is engedélyt kell kérni a termés begyűjtésére. Helyenként a közbirtokosságok megengedik a szedést, mivel erdeikben nincs jelentős mennyiségű gyümölcs.

Zetelakán szerződést kötöttek

Az ügy kapcsán megkerestük Jakab Ferencet, a zetelaki közbirtokosság elnökét, aki közölte, hogy társulatuk engedély kiváltásához köti a gyümölcsszedést. „Sajnos, vannak olyan személyek, akik nem kérnek felhatalmazást tőlünk és úgy szednek gombát, málnát, szamócát. Mi egyetlen céggel kötöttünk szerződést, amely a közbirtokosság erdejéből leszedheti a gyümölcsöket” – tudtuk meg Jakabtól. Az elnök azt is elmondta, nagyon nehéz számon kérni az engedéllyel nem rendelkező gyümölcsszedőket, hisz nem ismerik a törvényeket. Vannak, akik kérnek egy felhatalmazást az erdészettől, és erre hivatkozva keresik a kibúvókat, holott a magánszemélyek erdeiben is gyűjtik a termést. Jakab még elmondta, olyan gondolatok is felröppentek, hogy a Székelygyümölcs-programmal együttműködést alakítsanak ki, és akkor a közbirtokosság saját erőből szedné le a gyümölcsöt, amit majd fel is tudnának dolgozni.

A korondi és farkaslaki erdőkben nincs sok gyümölcs

Korond Székelyudvarhely felőli kijáratánál látni több gyümölcsárust is, akik kitartóan integetve próbálják megállítani az autósokat, hogy vásároljanak tőlük. Károly Antaltól, a korondi közbirtokosság elnökétől, valamint Fancsali Ernőtől, a farkaslaki közbirtokosság elnökétől is azt tudtuk meg, hogy társulataiknál nincs szükség ilyen engedélyek kiváltására, ugyanis az általuk felügyelt erdőkben elenyésző mennyiségű gyümölcs terem. Korond polgármestere, Katona Mihály elmondta, tudomásuk van a gyümölcs- és gombaárusokról, azonban nem feladatuk ellenőrizni őket. „Addig is, ameddig szedik az áfonyát, nem foglalkoznak kártékony dolgokkal” – fogalmazott Katona, ugyanakkor azt is elmondta, hogy tudomása szerint nem volt nagyobb ellenőrző akció a termést leszedő és értékesítő cigányok körében.

Korond irányában, a Kalonda-tetőről lefelé haladva hét-nyolc parkolónál is árulják a gombát, áfonyát és málnát. Érdeklődésünkre elmondták, hogy az áfonyát a Bucsin-tetőn szedik, a málnát „nagyon messze Korondtól”, de ebből kevés van. Fél liter málnát 30 lejért kínáltak, de le lehetett alkudni 15 lejig, míg az áfonyát 15 lejért adták – nagyobb mennyiség esetén olcsóbban. Az áfonyát árusítóktól kiderítettük, hogy az egész család részt vesz a kereskedelemben. Amennyiben mindegyikük elmegy az erdőbe, naponta akár 40–50 liter gyümölcsöt is begyűjtenek.

Vannak, akik a városi piacon próbálnak túladni a terményen

Vigyázat, egyesek lopnak is!

A székelyudvarhelyi rendőrség felhívja a lakók figyelmét, hogy vigyázzanak értékeikre, ugyanis néhány gyümölcsárus a házakba bejutva visszaél a helyzettel és tárgyakat, pénzt is eltulajdonít. Minden házhoz bemennek, ahol nyitott ajtót találnak. Ennek elkerülése érdekében kérik a lakókat, ne kockáztassanak, az ajtókat, ablakokat zárják be, még ha csak öt percre is futnak át a szomszédba vagy az üzletbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
23 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS