HIRDETÉS

Leállíthatja a fűtést az E-Star Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2017. január 10., 15:42

Súlyos következményekkel járhat, ha az E-Star tulajdonosai beváltják ígéretüket. A fűtésszolgáltatás teljesen megszűnik ebben az esetben Gyergyószentmiklóson. Az önkormányzat rendkívüli ülésen vitatta meg a kialakult helyzetet. Fenntartják: a szolgáltatónak márciusig kötelessége biztosítani a fűtést.

„Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. tájékoztatja Tisztelt Befektetőit, hogy romániai kapcsolt vállalkozása, az E-Star CDR Kft. a hét végén korlátozta a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson. A szolgáltatás várhatóan a hétfői nap során teljesen megszűnik” – ez olvasható a cég közleményében. Hétfőn ez még nem történt meg, de semmi garancia nincs arra, hogy a napokban nem áll le a kazánok működése. A gyergyószentmiklósi tömbházlakásokban már a hétvégén is 16 Celsius-fokos volt a hőmérséklet.

„Minden attól függ, hogy a város önkormányzata és a cég tulajdonosai miként döntenek” – fogalmazott Dácz Gábor, az E-Star helyi vezetője.

A képviselő-testület hétfőn délután hosszan tárgyalta az ügyet, jelen voltak annak az ügyvédi irodának a munkatársai is, amelyet a szolgáltatóval szembeni perekhez kért fel az önkormányzat. A megbeszélést követően Nagy Zoltán polgármester a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta, álláspontjuk nem változott. Arról tájékoztatják az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt-t ismételten, hogy készülnek a szolgáltatás márciusi átvételére, ám addig az E-star kötelessége a fűtés biztosítása megfelelő minőségben. Pontos dátumot is megjelöltek, a város vállalja, hogy előkészít minden szükséges lépést arra, hogy március 8-án átveszi a szolgáltatást.

A polgármester még hozzátette, hogy meglátása szerint a cég azért jelentette be most, hogy nem képes tovább szolgáltatni, hogy a város megijedjen, és most azonnal átvegye a szolgáltatást. Ezt azonban nem teheti meg, mert számos, törvényekben előírt procedúrát kell követni, ami hosszabb folyamat. Többek között nincs még költségvetés, így a város hiába venné át, és adná át saját cégének a szolgáltatást, mert az anyagiak hiányában nem tudná ellátni a feladatot.

Más a helyzet, ha a cég leállítja a fűtést

Nagy Zoltán úgy gondolja, az E-Star, bejelentése ellenére, nem fogja megtenni azt a lépést, hogy leállítja a szolgáltatást. De amennyiben mégis megtörténik, akkor gyors intézkedések következnek. A polgármester azonnali hatállyal rendkívüli ülést hív össze, amelyen hivatalos formában megállapítják a tényt, hogy a cég törvények betartása nélkül, önhatalmúan leállította a fűtést. Ebben az esetben a város átveszi és folytatja a szolgáltatást. Ez egy vészforgatókönyv, de Nagy Zoltán reméli, hogy az E-Star tulajdonosai nem a szolgáltatás leállítása mellett döntenek. A városháza azonban már készül erre az esetre is, megfogalmazták azt a tájékoztató levelet, amit a belügyminisztériumhoz és a prefektúrára küldenek el, abban az esetben, ha ez az esemény megtörténik. Szükséges ez, hiszen a rendkívüli eset miatt várhatóan olyan lépéseket kell majd megtenni a szolgáltatás azonnali átvételével, amelyek nem teljesen törvényesek, azaz procedúrákat, határidőket lehetetlen lesz betartani. Így a következő időszakban, utólag kell majd olyan lépéseket tenni, hogy a törvényes előírásokat teljesíthessék.

Lakossági tartozásokra hivatkoznak

Több mint kétmillió lejjel tartoznak a gyergyószentmiklósi fogyasztók a cégnek, ennyi a ki nem fizetett számlák értéke, mondta el kérdésünkre válaszolva Dácz Gábor. A cégvezető szerint mindeddig garanciát tudtak vállalni arra, hogy a fűtőanyag-beszállítóknak fizetni tudnak, és ezt eddig meg is tudták tenni. Azonban most és hosszabb távon ezt nem tudja bevállalni a cég. Attól tartanak, hogy amennyiben a helyzet nem változik, azaz a lakosság nem fizeti ki a számláit és tartozásait, akkor nem tudnak fizetni a beszállítóknak. A hétfőn rendelkezésre álló fűtőanyag, a csökkentett üzemmód mellett, kedd estig elegendő – mondta Dácz.

„A CDR minden tőle telhetőt megtett a kialakult helyzet elkerülése érdekében, mind a szerződés felmondását megelőzően, mind pedig azt követően, a város felelőtlen magatartásának következményeiért a felelősséget nem tudja vállalni. (…) A CDR a leállást követően a fűtési rendszer állagmegőrzéséről sem fog tudni gondoskodni. A keletkező esetleges károk (lopás, rongálás, elfagyás) tekintetében a CDR a felelősségét szintén kizárja” – olvasható a cég közleményében.

Fel kell készülni a fűtéskiesésre

Nagy Zoltán úgy gondolja, az E-Star sem akarhatja azt, hogy egyszerűen otthagyja a fűtésrendszert, így ha meg is történne a szolgáltatás leállása, az átadás-átvételt is úgy kell lebonyolítani, hogy ne legyen hosszabb kiesés a szolgáltatásban. Az azonban megtörténhet, hogy több órára leáll a fűtés, erre fel kell készülnie a lakosságnak – mondja a polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS