HIRDETÉS

Kaotikus a parkolás a lakónegyedekben

Pethő Melánia 2017. január 11., 15:23

Amíg nincs zonális rendezési terv, a parkolást nem lehet szabályozni a lakónegyedekben, és bár igény van rá, egyelőre nem megoldható, hogy parkolóhely címen bérbe adjon a város erre alkalmas területrészeket a kérvényezőknek. A jelek szerint egyeseknek nincs is szükségük erre, önkényesen jelölik ki maguknak a parkolóhelyet.

Fotó: Pethő Melánia

Nincs egyszerű dolga annak, aki Gyergyószentmiklós lakónegyedeiben szeretné leparkolni autóját, és még inkább nehéz a helyzet ott, ahol felfestett rendszámok jelzik, az adott helynek „állandó gazdája” van. Tömbházak oldalán láthatunk ilyen felfestéseket, de hallani olyanról is, hogy a járda egy bizonyos részét nevezték ki magukénak egyesek, elparancsolva mindenki mást, aki az adott helyen parkolná autóját.

„Gyergyószentmiklóson a parkolásra vonatkozó szabályzat csak az erre kijelölt közterületeken lévő fizetéses parkolókra vonatkozik. Minden más terület egységes szabályozásra vár. Amíg nincs szabályozva, hogy az illető közterület hogyan, milyen feltételek mellett használható, addig mindenkinek jogában áll használni azt például parkolásra, de senki nem tulajdoníthat ki területrészeket parkolónak” – szögezi le Nagy Zoltán polgármester. Mint fogalmazott, a parkolást tekintve kaotikus a helyzet főként a lakónegyedekben, ennek ellenére azonnali megoldást nem tud ígérni a városvezetés. Elképzelések ugyan vannak, de ezek csak a zonális rendezési tervek elkészülése után lesznek kivitelezhetők. A Forradalom negyed rendezési terve már engedélyeztetési fázisban tart, jelenleg a Virág negyed felső részének tervein dolgoznak, és a polgármester szerint még idén elkészül a Virág negyed alsó részének rendezési terve is. Ezek alapján lehet majd konkrét beavatkozásokat eszközölni az adott zónában építkezési szempontból, ezek kezelik az autós, gyalogos és biciklis forgalom, illetve a parkolás szabályozását is.

Bár a lakók részéről van igény parkolóhelyek bérlésére, jelenleg ez nem lehetséges. „Parkolóhelyet csak akkor lehet kiadni, ha hivatalosan parkolónak van nyilvánítva az adott közterület. Annak viszont hogy hogyan kell kinéznie egy parkolónak, megvannak a feltételei, és amíg ezek nem biztosítottak az önkormányzat részéről, addig szóba sem jöhet a bérbeadás” – magyarázta a polgármester.

Azt is elmondta, jogosan nem vonhatók felelősségre azok, akik önkényesen foglaltak parkolóhelyeket maguknak, hisz jelenleg mindenki egyformán használhatja parkolásra a lakónegyedekben lévő közterületeket. „Ellenkezhetünk azzal, aki önkényesen elfoglalt egy közterületet, de mivel érvelünk, amikor mi is épp azt akarjuk csinálni, vagyis parkolni szeretnénk? Ez a baj. Amíg nincs szabályozva a közterület-használat, addig kezelhetetlen a helyzet” – mutat rá Nagy Zoltán. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ha valaki nézeteltérésbe keveredik a parkolóhelyek használata miatt, jelezze azt a helyi rendőrségnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS