Korrupciógyanú miatt vizsgálódik a DNA Gyergyószentmiklóson

Korrupciógyanú miatt vizsgálódik a DNA Gyergyószentmiklóson

Öt helyszínen tartanak házkutatásokat  az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai Hargita megyében korrupció gyanújával – tájékoztat közleményben az ügyészség.

Székelyhon

2015. január 26., 10:012015. január 26., 10:01

2015. január 26., 18:012015. január 26., 18:01

A B1 TV beszámolója szerint öt Hargita megyei címen, köztük az egyik polgármesteri hivatalnál tartanak vizsgálatot korrupció és, hamisítás gyanúja miatt. A DNA ügyészei azt közölték, hogy a közintézmény mellett cégeknél és magánszemélynél végeznek házkutatásokat a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a rendőrség és a csendőrség közreműködésével.

Meg nem erősített információk szerint Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalában, illetve Mezei János polgármester lakásánál vizsgálódnak az ügyészek.


A Monturist-ügyről
1996-ban jött létre a Monturist Kft., amelyhez Budapest V. kerülete pénzzel, Gyergyószentmiklós a város gyilkostói ingatlanaival járult hozzá. A cél az volt, hogy a gyilkostói üdülőtelep turizmusa fellendüljön, mindkét befektető hasznára. Az akkori elképzelések szállodákat, szórakozóközpontokat feltételeztek. A gyergyószentmiklósi önkormányzat akkor minden gyilkostói területét, ingatlanát a Monturistnak adta át. Tavaly tavasszal Mezei János polgármester kijelentette, ezek a területek, és a Monturist létezése semmiféle előnyt, gazdasági hasznot nem hoznak a városnak. A polgármester tavaly tavasszal kísérletet tett arra, hogy visszavegye a Monturisttól a gyilkostói ingatlanokat, de ez nem valósult meg.
Ugyancsak tavaly a polgármesteri hivatal felszámolási eljárást is kezdeményezett a céggel szemben. Ebben arra hivatkoztak, hogy a Monturist nagy mennyiségő adótartozást halmozott fel.
Virág Zsolt ezzel szemben azt állította, hogy egy belső vizsgálat során kiderült: Gyergyószentmiklós vezetősége jogtalanul eltulajdonított területeket a kft. törzstőkéjéből. Virág akkori nyilatkozata szerint négy és fél hektár területből 1,7 hektár van eltulajdonítva, elsősorban polgármesteri rendelet alapján. Erre vonatkozóan tavaly májusban bűnügyi feljelentést tett az ügyészségen.

FRISSÍTÉS:

A helyszínen levő tudósítónk beszámolója szerint már lezajlott a házkutatás Gyergyószentmiklós polgármesterénél, akit a délelőtti órákban a polgármesteri hivatalba kisértek a DNA ügyészei, ahol folytatódik a vizsgálat.

FRISSÍTÉS 2: Megszólalt Mezei János polgármester

„Sok »jóakaró« él itt Gyergyószentmiklóson, akik feljelentések tömkelegét küldtek a hatóságoknak, és most a DNA azért van itt, hogy ezek valóságalapját tisztázza. Nem csak egy konkrét kérdést vizsgálnak, hanem számos témára kiterjed a vizsgálódásuk. Megemlíthetem a Monturist-ügyet, s hozzáteszem, hogy úgy látszik, a 2014-es év munkájának itt van a „gyümölcse”. Sokaknak nem tetszett, hogy felpiszkáltam régi, szőnyeg alá sepert ügyeket, amelyek a városnak hátrányosak voltak. Ezeket a dokumentumokat is vizsgálják. Az sem tetszik sokaknak, hogy látják, az utóbbi időben növekszik a tekintélyem a politika terén is, nő a befolyásom, és emiatt is megpróbálnak ellehetetleníteni” – nyilatkozta portálunknak Mezei János a DNA akciójával kapcsolatosan. 

A DNA mostani akciójával kapcsolatban Virág Zsoltot, a Monturist Kft. igazgatóját, is megkerestük, aki kijelentette, semmit nem tud arról, hogy milyen ügyben folyik vizsgálat a polgármesteri hivatalban. Őt ugyanis tavaly május óta, azaz amióta feljelentését megtette, senki nem kereste, senki nem kért tőle információkat. Így nem tudja megerősíteni, hogy a mostani vizsgálat a Monturisttal lenne összefüggésben.

A polgármester elmondta, reggel hat órakor a lakásán kezdődött el a házkutatás, annak végeztével az iratok átnézése következett a polgármesteri hivatal épületében. Cikkünk frissítése idején is tartott a vizsgálódás, akkor még nem lehetett tudni, hogy meddig tart. Mezei elmondta azt is, hogy a lakásán folytatott házkutatása során javainak eredetéről is kérdezték, kitérve úgy ingatlanjaira, mind ingóságaira. Telefonon adott nyilatkozata végén leszögezte, semmivel nem vádolták meg az ügyészek, csak a feljelentések valóságtartalmát vizsgálják.

Amint az ügyészek befejezik munkájukat, sajtótájékoztatón fog beszámolni a történtekről – ígérte a városvezető.

FRISSÍTÉS 3: Mezei Jánost nyilatkozattételre vitték

Délután fél ötkor végeztek a DNA ügyészei a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban zajló vizsgálattal. Nagy mennyiségű iratot vittek magukkal. Információink szerint a Monturisttal kapcsolatos, 1996 óta készült aktát foglalták le, valamint más, kisebb beruházásokkal kapcsolatos iratokat. Mezei Jánosnak az ügyészekkel kellett mennie Marosvásárhelyre. A polgármesteri hivatalban úgy tudják, nem rendeltek el ellene 24 órás őrizetbe vételt, csupán a vizsgált dokumentumokkal kapcsolatos nyilatkozattétel miatt kellett a DNA vásárhelyi székhelyére mennie. A DNA részéről senki nem nyilatkozott. A polgármesteri hivatal szóvivője hamarosan közleményt bocsát ki.

FRISSÍTÉS 4: Másokat is kihallgattak

Információink szerint egy földmérő iroda vezetőjénél, két vállalkozónál és egy közjegyzőnél is vizsgálódott a DNA párhuzamosan a polgármesternél zajlott házkutatással. A DNA ezzel kapcsolatban sem adott ki hivatalos nyilatkozatot, így nem tudhatjuk, mit kerestek, vádolták-e meg valamivel az érintetteket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!