HIRDETÉS

Gyergyószentmiklóson már bírságolhat a City Parking

Pethő Melánia 2017. január 20., 14:24

Több mint kéthetes átállási időszak után január 18-tól ismét bírságolja a City Parking azokat a járműtulajdonosokat, akik nem váltanak parkolójegyet Gyergyószentmiklós fizetéses parkolóiban. Az év elejétől érvényes szabályzat szerint már nem bilincselik le az autók kerekét, hanem büntetőcetlit helyeznek a jegy nélkül állomásozók járműveire.

Fotó: Pethő Melánia

Az új év első napjától érvényes parkolási szabályzat szerint megszűnt a kerékbilincselés Gyergyószentmiklóson, de a fizetéses parkolóhelyeken továbbra is parkolójegyet kell váltani. Aki mégsem teszi ezt meg, vagy lejár a jegy érvényességi ideje, annak a City Parking büntetőcetlit helyez el az autóján, jelezve, hogy pótdíjat kell fizetnie a parkolójegy megvásárlásának elmulasztása miatt. A pótdíj a tavaly érvényes 60 lej helyett január elsejétől 50 lej – ezt két napon belül a cég irodájában lehet befizetni. Azok a gyergyószentmiklósiak, akik ezt is elmulasztják, a városháza pénztárába kell befizessenek egy jóval nagyobb, azaz 125 lejes büntetést. A más településen élők esetében is ugyanekkora összegű a bírság, ők viszont – ha elmulasztják kifizetni az 50 lejt a City Parking pénztárába – lakóhelyük adóhivatalába kell törlesszék a 125 lejt.

Amennyiben nem gyergyószentmiklósi lakhelyűnek állították ki a bírságot, a befizetésről szóló felszólítást postai úton juttatják el a jármű tulajdonosának. Ilyen esetben a pénz más település kasszájába megy be – tudta meg lapunk a gyergyószentmiklósi városháza sajtóosztályától. „Nekünk ezeket az összegeket a későbbiekben nem utalják át, viszont ugyanez a helyzet fordított esetekben is: a gyergyói autósok a máshol elkövetett szabálytalan parkolások, kihágások díját a gyergyói kasszába fizetik be” – magyarázta Fórika Krisztina, a városháza munkatársa.

„A tapasztalat szerint tíz megbírságolt közül heten kifizetik cégünknél az összeget. Akik nem teszik meg ezt, azoknak névsorát hónap végén leközöljük a városházának. A pénz behajtása innentől az ő hatáskörükbe tartozik” – válaszolta lapunk megkeresésére a City Parking Kft. vezetője. Szőcs Róbert elmondta továbbá, hogy az év elejétől érvényes változásokat egy átállási időszak után január 18-tól kezdte el alkalmazni a cég. Addig a hó eltakarítását is igyekeztek megoldani a parkolókban, hogy láthatóak legyenek a felfestések.

Már hozzászoktak a sofőrök a fizetéses parkolási rendszerhez, a panasz is egyre kevesebb – tudtuk meg Szőcs Róberttől. Úgy tapasztalja, az új szabályzatot pozitívan fogadják az emberek; azok sem háborognak túlságosan, akiket megbírságolnak. Egyrészt, mert csökkent a büntetés értéke, másrészt pedig emberségesebbnek találják a büntetőcetlis módszert, mint a kerékbilincselést – magyarázta a cégvezető.

A lapunknak nyilatkozó sofőrök megerősítették ezt az állítást. „Amióta fizetéses, azóta rendszerezettebb a parkolás a városban. A jegyek árát nem tartom drágának és az 50 lejes bírságot sem. Az is jó, hogy kétnapos a befizetési határidő, nem kell helyben előteremteni a pénzt. A kerékbilincselést jó, hogy megszüntették, mert azzal nem csak egy büntetést kellett kifizetni, hanem még szó szerint helyhez is kötötték az embert járművestől” – mondta egy autóvezető. „Ha ez a szabály, akkor ezt kell betartani. Én mindig veszek parkolójegyet. Ettől függetlenül örvendek annak, hogy nem bilincselnek többé, mert voltam szemtanúja olyan esetnek, hogy a külföldi, aki a Virág negyedben parkolt és késő délután szeretett volna továbbindulni, nem volt, akinek kifizesse a büntetést, és a bilincs is maradt a kocsija kerekén. Olyanról is hallottam sokszor, hogy a parkolóőrök nem vették figyelembe a tíz perces várakozási időt, csattintották a bilincset néhány perc után” – válaszolta egy másik megkérdezett.

Szabálytalan parkolásért a helyi rendőrség bírságol

A City Parkingnak csak a 397 fizetéses parkolóhelyen van joga ellenőrzni, bírságolni, máshol a helyi rendőrség végezhet ellenőrzéseket. „Jelenleg négy személy végzi beosztás szerint ezt a feladatot. A szabálytalanul parkoló személyek, az előzőekhez hasonlóan, bírságot kapnak” – válaszolta kérdésünkre Fórika Krisztina. Kiemelte továbbá azokat a fontosabb tudnivalókat, amik a megváltozott szabályzattal léptek érvénybe Gyergyószentmiklóson. Ezek közül az egyik, hogy idéntől csoportos parkolási bérlet kiváltására is van lehetőségük a jogi személyeknek. Ebben az esetben összesen három autó kerülhet fel egy bérletre, mindhárom jármű rendszámtáblájának feltüntetésével. A bérletárak ebben az esetben a következőképpen alakulnak: két autó esetében egy autó bérleti díját kell kifizetni, három autó esetében a bérleti díj ára másfél autóénak felel meg. Újdonság továbbá, hogy azok  a járművek, amelyek hossza több mint 5 méter, két parkolójegy vásárlására kötelesek, a 10 méternél hosszabbak pedig 3 jegyet kell megváltsanak.

Idén sms-ben is lesz lehetőség parkolójegyet fizetni, ennek bevezetési időpontjáról a parkolást felügyelő társaság értesíti majd a lakosságot – tette hozzá a szóvivő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
34 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS