HIRDETÉS

Földcsuszamlás károsította a termálvízesést

Balázs Katalin 2015. január 12., 19:01

Feltehetően a hirtelen jött olvadásnak nem tudott ellenállni a hegyoldal, és a föld egy része leomlott az alatta elvezető útra. Információink szerint ez felét tette tönkre a különlegességnek számító, 12 méteres maroshévízi vízesésnek.

„Ma (hétfőn, január 12-én – szerk. megj.) 13 óra körül földcsuszamlás következtében leomlott a termálvízesés egy része. A maroshévízi vízesésről tudnunk kell, hogy egyetlen termálvízesés Románia területén, Európában még egy van, és »cseppkövei« évszázadok során keletkeztek a lerakódott travertinből” – írja Czirják Károly a Maroshévíz.info oldalon.

Laczkó-Szentmiklósi Endre, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület alelnöke elmondta, az egy hektáros természetvédelmi területen lévő látványosság egyedisége miatt az egyesület javasolta tájvédelmi objektummá nyilvánítását tavaly. Maroshévíz önkormányzata elfogadta a javaslatot, ennek alapján az idei tervek között szerepelt egy sétány és egy kilátó megépítése itt.

A hétfőn történtek után szakemberek kell majd felmérjék, hogy szükség lesz-e talajmegerősítési munkálatokra, hogyan lehet minél többet megmenteni a termálvízesésből.

Czirják Károly helytörténész szerint vélhetőleg nem ez az első eset, amikor ilyen természeti jelenség történik itt: „Valószínű, hogy volt még hasonló földcsuszamlás az 1800-as évek végén is, ugyanis az 1865-ben készült rajzok és 1896-ban készült fényképek között jelentős különbségek vannak”. Azt is elmondta szerkesztőségünknek, hogy nemcsak csodájára jártak régebb az emberek, hiszen a vízesésnél volt lenmosó és ványoló is. A szentmiklósi asszonyok is ide vitték a gyapjút, ugyanis azt tapasztalták, ha termálvízben mossák, sokkal fehérebb színt érnek el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS