HIRDETÉS

Átláthatóságot ígér a polgárőrség elnöksége

Balázs Katalin 2017. január 08., 20:43

A hamarosan jogi formát is nyerő szárhegyi polgárőrség azzal a céllal hívta össze a helybélieket pénteken, hogy bizonyos fogalmakat tisztázzanak, aki akar, csatlakozhasson, és a jogi bejegyzéshez szükséges anyagiakról is szót váltsanak.

Fotó: Balázs Katalin

Közel félszáz érdeklődő volt jelen a polgárőrség elnöksége által meghirdetett gyűlésen. Katona Tibor elnök elmondta, az alakulóülést követően több kérdés is felmerült a községlakók körében, elsősorban ezeket szeretnék tisztázni.

Azt például, hogy a polgárőri munka önkéntes tevékenység, mindenki szabadidejéből annyit fordít rá, amennyit tud, ellenszolgáltatás nélkül. Fizetést nem kap a polgárőr, az önkéntességben pénz nincs. Azt is fontosnak tartotta közölni, hogy aki polgárőrként járőrözést vállal, nem lesz rendőr, nem nyer plusz kiváltságokat, nem büntethet, segítséget a hatóságoktól kérhet. Ha konfliktusba keveredik, akkor is csak az önvédelemhez van joga.

Az elnökség azt tervezi, hogy minden polgárőrnek beszereznek egy láthatósági mellényt, felirattal. Ennek árát is az első kiadások közé sorolják. E mellett pedig a 200 lejes alaptőkéhez és a civil szervezet 1200 lejes bejegyzéséhez várják a támogatókat. Kiderült ugyanis, hogy bár az elnökség tagjai saját zsebükből akarták kitenni ezen összeget, többen ajánlották, belepótolnának. Erre van lehetőség adományként, mert tagságdíjat nem kívánnak szedni – hangzott el a gyűlésen.

Mint kiderült, a résztvevők komolyan gondolták az összepótolást, a gyűlés végén ki-ki hozzájárult lehetősége szerint a kiadásokhoz. Egy másik felajánlás is érkezett, a Sörözők kupájának bevételével is az alakuló szervezetet kívánják támogatni annak szervezői.

Egyébként a szárhegyi polgárőrségnek már van egy adományban kapott terepjárója, 69 tagja, székháza a Szárhegyi Közbirtokosság épületében és több ígéret is támogatására. Így a polgárőrök önvédelmi kiképzésében ajánlott fel segítséget a Gyergyószentmiklósi Polgárőrség, de kiderült, Szárhegyen is vannak olyan szakképesített személyek, akik ebben segíteni tudnak.

Keresik a jogtanácsost és anyagi alapot arra, hogy műholdas nyomkövetőt vásároljanak az autóba. Azt szeretnék ugyanis, hogy minden lépésükről bizonyítékkal tudjanak beszámolni a támogatóknak.

Több kérdés is elhangzott az ülésen a fatolvajlás megállításáról, az idegen nyájak legeltetésének korlátozásáról. Lukács Géza elnökségi tag elmondta, a most születő gyermekről nehéz elmondani, milyen gyorsan fog szaladni. A tevékenységek körének meghatározása attól függ, hányan vállalják a polgárőrségi munkát. Tény az, hogy a szárhegyi földeken bárki, aki segítséget fog kérni, mert veszélybe került, azon igyekeznek segíteni függetlenül attól, hogy támogatta-e a polgárőrséget vagy nem. A cél ugyanis az, hogy a községben minél kevesebb kihágás, bűntény legyen.

A tájékoztató gyűlésen két friss eredményről is beszámolt az elnökség. Az egyik esetben egy helybéli értesítette őket, hogy valaki szemetet ürített le a patak partjára. A hulladékból, amelynek nagy része egyébként otthon elégethető lett volna, személyes akták is kikerültek, az orvosi papír, a gyerek füzetborítója mutatott rá a szemetelő kilétére. Megkeresték, felszólították, azt ígérte, eltakarítja a hulladékot.

Aztán az elmúlt napokban szintén a polgárőrök biztosítottak díszkíséretet egy fogatosnak. Szekérrel érkezett az idegen, és azt mondta, seprűket szeretne eladni, így be-bekopogtatott házakba. Az időközben ötfősre növekedett polgárőr-csapat követte a szekerest, majd amikor nem volt már több kifogása, miért járja az utcákat, kikísérték a község határáig. Nem volt kizárható ugyanis, hogy „címre megy”, korábban egy másik szekeres, melynek rendszáma csupán eggyel tért el a jelenlegiétől, szintén végigjárta a falut, be-bekukucskált az udvarokra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS